Къде гласуват българите по света? Радев иска да знае

Чака справката от ЦИК, в кои държави колко отиват до урните
112
Къде гласуват българите по света? Радев иска да знае
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев е поискал от Централната избирателна комисия пълни справки за гласуването в чужбина от 2009 г. насам. Това е станало с писмо на главния секретар на президентството Димитър Стоянов до председателката на ЦИК Ивилина Алексиева, пише в. "24 часа".

Още по темата

Комисията трябва да даде справки както за общия брой гласували, така и за бройката по отделните държави, става ясно от писмото.

Искането е изпратено днес и все още на него не е отговорено. Справките били нужни на държавния глава, за да аргументира предложенията за ограничаване правото на глас на президентски и парламентарни избори.

Проектозаконът за уседналост бе публикуван за обществено обсъждане в началото на седмицата, но след бурна реакция от партиите и обществени организации бе спрян.

От правосъдното министерство са категорични, че експерти от ведомството са изготвили проекта, а след това са го пратили за съгласуване с президентството.

Уволненият шеф на дирекция "Съвет по законодателството" в МП Любомир Талев, който пусна промените в закона за обществено обсъждане обаче твърди, че основен автор на проекта е правния съвет на президента.

Вечерта в четвъртък служебната правосъдна министърка е била привикана от Румен Радев. На разговора от нея било поискано да продължи обсъждането на предложенията, твърди изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
11
 
19
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Плюете, плюете, но това е положението. Какъв ли не го направихте президента но........ той е президент , а не Вие мърльовци.Не се обиждайте от истината. Ако бяхте нещо повече щяхте да се докажете. Сега псувайте колкото искате и се пукайте от всякъде по шевовете.Нямаше и да гласувате за Б.Б. Е и? Пак гласувахте, само писането ви остана.
54
3
 
10
 
! Отговори
Ники Мъдуро преди 7 години
изтриха ми 5 поста, трият наред, оставят само тия за топките на генерала, стил!? продължаваме напред! / ако нямаш топки ....си за никъде/от Венесуела с амор!!и внимавайте с томахавките!
53
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
зацепи с поръчката като кepпeдeн кpъглa гaйкa. Нали няма законодателни правомощия, сега бърза, докато не е свикан парламента, да прекара закон.
52
18
 
22
 
! Отговори
Радев прецедент преди 7 години
Изборът на военен за най-висшата държавна длъжност в България ще се окаже един злощастен експеримент. Нелепо е когато едни случайни хора си мислят, че света се върти около тях.
51
0
 
6
 
! Отговори
идиот?!? преди 7 години
Каква е цената да се закупи българско гражданство, м? Доходоносен бизнес си е ! :))Увъртания, Усуквания само и само да се избегне деликатната тема с двойното гражданство!:) Това с уседналостта е нещо като агнето да е цяло, *** и вълкът сит, като е подхвърлено на Радев като компромисен вариант ли!:))
50
1
 
15
 
! Отговори
стария преди 7 години
До Анонимен 52 - защо бе аркадаш, има екскурзия до родината, аз съм строител, къщи колко съм построил - не сам ги броил, плача като се върна, сърцето ме боли, тука е моята родина, даже и не ходя да гласувам, видя се с приятели и ... мъка, не ти пожелавам да имаш такива изживявания ..
49
0
 
5
 
! Отговори
Kanal 3 преди 7 години
Kolko hora glasuvaha v s.Garmen i po kakvi adresni registracii ot tam?
48
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нали Радев след като дълго мълча най накрая каза : Драма няма.Е...след като няма драма защо уволнихте Талев ?Омотахте се като пилета в кълчища.
47
4
 
15
 
! Отговори
79094 преди 7 години
Разбира се, че обсъждането трябва да продължи. Разбира се, че справката от ЦИОК трябва да се огласи и всички да знаят в кои държави българските гаждани гласуват редовно. Разбира се, че е добре да се постигне разумен баланс. Разбира се,ч е не можем да допускаме чужда държава, чужди дипломати, чуждо министри да агитират и дадават пари за която и да било партия, регистрирана в нашата страна. Разбира се, че изборните туристи са с купен вот, а това пресъпление и подлежи на санкции. Това е!
46
16
 
16
 
! Отговори
Радев глупака преди 7 години
Изложи се...нормално за овенен....
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! - тия с томахавките идват! я живее, я не, божа работа!
44
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с рейсовете за дост от Турция преля чашата.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па атентат в Стокхолм имаше вие дори малка новинка не сте написали. Влезте у дневник па се информирайте поне, "журналисти".
42
11
 
20
 
! Отговори
емигрант преди 7 години
доживехме и такъв държавник, работиме, избягали от мизерията, дерат ни кожите посредници и работодатели по чужбина, и тоя дето го припознахме за свой да говори, че тука не плащаме данъци, вместо да ни защити!!! е кажете бе хора, кажете бе племе, да се върнеме и да палиме мандрите ли, като вас??? има некой, дето не знае какво прави, не сме ние, В ЕВРОПА СЕ ЖИВЕЕ ТАКА - ОБЕДИНЕНИ!!! ШЕ ПИТАМЕ БРЮКСЕЛ КЪДЕ ДА ГЛАСУВАМЕ!
41
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът е президент само на територията на Република България и не е президент в чужбина. Избирателите в чужбина имат право да гласуват но нямат задължение да се явят в армията ако генерала ги повика.
40
7
 
15
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 7 години
Не чухме мнението на генерал Радев за актуалните политически събития по света.Не прочетох никъде за негова позиция относно ракетната атака на САЩ срещу Сирия ...Апропо не видях мнение и на бъдещия стар премиер на България другия генерал Бойко Борисов ...Много генерали, ама малко мъже !
39
4
 
11
 
! Отговори
до 43 българин преди 7 години
Ама като си дойдеш до БГ за поне 3 месеца. Айде чао.
38
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забранят ли за Турция, ще трябва да забранят и за ЕС и САЩ. Трябва да се смени конституцията и политическата система с велико народно събрание и излизане от ЕС и НАТО както беше преди 1989 г..
37
18
 
26
 
! Отговори
Топки преди 7 години
Генерал Радев поне е президент с топкиииии във сравнение с предишното Колорадско *** плевнелиев
36
11
 
14
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Ще гласувам и още как! Никой не може да ми отнеме тава право!