Разделена, Турция се отдалечава от ЕС, обяви ДПС

Според движението 2,5 млн. турци ще отстояват Турция на Ататюрк
28 апр 2017 17:15,
60
Разделена, Турция се отдалечава от ЕС, обяви ДПС
Снимка: архив "Булфото"

ДПС констатира, че референдумът в Турция е разделил турското общество на две половини и е отдалечил страната от членството в Европейския съюз.

Движението излезе днес с позиция по проведеното на 16 април допитване в южната ни съседка за и против увеличаване на правомощията на турския президент.

В позицията, подписана от лидера Мустафа Карадайъ, се изказва съмнение за легитимността на резултатите. Този извод се налагал от оценките за референдума – констатирани множество нарушения, смяна на правилата по време на гласуването, неравностойна кампания.

Още по темата

"Предложените промени в Конституцията не получиха категорична подкрепа", обобщава Карадайъ. Той конкретизира, че нито нарушаването на разделението на властите, нито утвърждаването на авторитарен режим, са срещнали категорична подкрепа в турското общество.

ДПС отново припомни предупреждението си, че преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат я прави вредна за себе си, за съседите си, за Европа и света.

"Движението за права и свободи винаги е отстоявало в европейските институции позицията, че мястото на Република Турция е сред семейството на демократичните европейски общества. Първите реакции на европейските политици и институции след проведения референдум показват, че Турция се отдалечава от членството в ЕС", се казва още в декларацията на движението.

Според ДПС 25 млн. турски гласоподаватели, сред които и не малко от живеещите в Турция български граждани, категорично са заявили с вота си, че твърдо ще отстояват основните принципи на модерната, демократична, светска и силна Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по далеч са шалварите от ес, толкова по добре за нас.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май на някой му спря кранчето и обърна дискетата.Смешковци!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еййй Карадайъ, като Ердоган почна да настоява руския агент Доган да си отива от ДПС тогава гледам и вие почнахте да търсите кусури в управлението на Ердоган. А преди това доста от вашите хора отиваха при Ердоган на консултации. Но несте само вие то всички политици в България са едни палачинки ту на едната страна ту на другата и накрая народа остава излъгания, а горе всеки си гони интересите(далаверите)
1
10
 
7
 
! Отговори
ISTANBULLU преди 6 години
VSQKA JABA DA SI GLEDA LOKVATA. BULGARISTANCITE NE6TO MNOGO SE VALNUVAT NA TEMA TURCIQ :)))OPRAVETE SI TAM MIRIZLIVATA KO4INA I SI SLUGUVAYTE NA ZAPADA DOKATO DOYDE NA6IQ RED OTNOVO