Мажоритарна прогноза: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС

Експерт: Със 160 депутати ГЕРБ ще се олеят, народът ще ги свали
11 май 2017 09:00, Петя Славова
143
Мажоритарна прогноза: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС
Снимка: архив, Булфото

При мажоритарен вот в два тура в парламента ще влязат 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС, прогнозира математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

Още по темата

По думите му малките партии няма да имат шанс да влязат в парламента, знаят го и затова са против.

Именно затова Константинов коментира, че не разбира защо лидерът на "Воля" Веселин Марешки подкрепя идеята за мажоритарен вот.

"Не съветвам ГЕРБ да имат 160 депутати – ще се олеят, народът ще ги свали", отсече професорът пред bTV.

Той обяви още, че никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя съществувала само в бивши руски републики като Узбекистан и Таджикистан, d и в бивши френски колонии.

Идеалният вариант е германската избирателна система, която е смесена, смята математикът.

Припомняме ви, че вчера ГЕРб внесоха в деловодството на парламента законопроект за въвеждането на 100% мажоритарна избирателна система у нас. Непоискана подкрепа веднага бе дадена от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който сподели, че това е волята на народа.

Коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединените патриоти се противят, а от БСП настояха, че смесена избирателна система е работещият вариант за България.

ДПС засега се въздържат да коментират темата.

Имемно внесения законопроект прекрати седящия протест на шоумена Слави Трифонов, който със столче под ръка вися 6 дни пред НС с искане депутатите да обсъдят резултатите от референдума, който бе проводено по негова инициатива.

Соред него от действията на депутатите през следващите два месеца ясно ще се види кои са там, за да работят в интерес на хората и кои са там, за да работят за своя собствен интерес.

"Нищо не е приключило и нищо не е свършило", зарече се в писмо до медиите Трифонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
42
 
! Отговори
90 преди 6 години
Комунизма уби човешкия ресурс на България ,и сега берем плодовете
82
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мажоритарният вот ще наводни парламента със спортисти ,художници,артисти,Динковци умело дирижирани от Бойковци.
81
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България се нарича "лошо качество на човешките ресурси" - интелектуално и морално. Каквато и система да се опитва, нещата най-вероятно ще вървят към концентриране на властта в една партия или дори един човек. Това е, защото хората не разбират своята отговорност, а повтарят безсмислици от рода на "нещо трябва да се промени". А "нещото", което трябва да се промени са самите хора. Те избират, те се "възпроизвеждат" в парламент, съдебна система, и т.н. Неприятно е , но е истин но е исти
80
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опитвах се да обедня на човек преди референдума , че реално няма за кой да гласува. Но той *** и упорит ми вика - за всеки ще мога да гласувам. Ами то ако всеки почне да гласува за роднини с цел ползи , значи нищо не сменяме.Ако гласува за медийни личности те пак , ще са от партии. От къде ще се финансира иначе рекламата :)) слави Трифонов не е прав. 51% не са подкрепили референдума ...Той какво иска е друг въпрос. Има си закони.
79
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простолюдието сега чак разбира ...че мажоритарен вот , не означава автоматично - Нови депутати от народа. Аз не бих гласувал за човек от народа ... По една причина - няма опит и знания за политика. Както не бих взел на работа и човек , които няма опит и знания.
78
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не ти е личен познат то за даден кандидат депутат хората научават какъв е от медиите.Нашите медии са напълно независими нали
77
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдума се реши в офиса във ЦУМ,във ЦУМ избраха президента,във ЦУМ се определят държавните поръчки,ЦУМ избира главния прокурор,във ЦУМ редят депутатските листи.Някой може ли да ми каже за какво ни е парламент след като си имаме ЦУМ?
76
0
 
35
 
! Отговори
Националната ни цел преди 6 години
До АнонименТочно това казвам. Че няма теоретична система. Има друга система. Ти го поясни. Системата, която издига Ценкочовщината. Но има нещо много хубаво. Ние знаем какви подводни камъни има. Следователно, наш дълг е да ги извадим. Това е вече нашата национална цел и програма. Щом ти я разбираш, разбират я и други хора. Следователно всички разбиращи хора трябва да вадят подводните камъни, докарващи Ц Чоков на власт и които могат да докарат такива като него на власт.
75
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До излагация 67. Много дълго още ще се държиш за палците докато дойде вашето време
74
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе колко правописни грешки има в тази статия?
73
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Никой не е в състояние (няма такъв теоретичен инструмент открит! да прогнозира за неопределен при това времеви хоризонт какво ще е представителството при новата система."Коя ти каза?Кметовете се избират по същата система, която искат да направят и за депутатите.Мажоритарен вот в два тура с раиониране.Гледай резултата и се радвай. Как избираме уж личности като Ценко Чоков, как няма фалшификации. Как всичките са 100 процента партиини душици.
72
0
 
40
 
! Отговори
чукча преди 6 години
Единствения референдум от който има смисъл сега е Референдум за намаляване на подписите за референдум до 50-100 хиляди гласа.Така контрола от народа за псевдообещанията на политиците преди избори ще е реален.И такива циркове като славчо-герберските няма да гледаме.
71
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Глупости. Нали примерно в моя район ще се кандидатират 10 човека и аз никога няма да гласувам за безделници, бездарници, мошенници. Защото ще ги познавам и 10-те."Гледай кметските избори човек. Те са 100 процента мажоритарни с раиониране. Това "ама аз ще гласувам за еди кои си" и т.н. са фантазии.В МОМЕНТА имаме точно това което се предлага.Депутатите да се избират като кметовете.Ценко Чоков, варненския и пловдивски кметове с колосалните схеми.ВСИЧКИТЕ ПАРТИИНИ!Колко независими! 0
70
0
 
35
 
! Отговори
Без кръчмар преди 6 години
Никой не е в състояние (няма такъв теоретичен инструмент открит! да прогнозира за неопределен при това времеви хоризонт какво ще е представителството при новата система. Освен ако няма данни възможностите на някоя партия за сигурно насилствено опорочаване (купуване) на изборите.
69
0
 
33
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Пич надявам се че си се шегувал...точно наобратното сте българите (пички) и това заслужавате щото то си е ваша проекция...
68
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви се каза, че дългия е дворцов шут, вие се засегнахте. Ама не мога да си изкривя душата и да не призная заслугите на добър лъжец и манипулатор, дяволите в ада биха се коплексирали от неговите умения, но и материала допринесе за "виртуозното" изпълнение.Разбере, Месиите и Спасителите не битуват в телевизиите, те не возят в лимузини и не ходят с охрана..Колко пъти ще правите една и съща грешка?
67
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важен начина на гласуване.Важно е чия е ЦИК.
66
0
 
34
 
! Отговори
Дрейк преди 6 години
Малка корекция на специалиста. Мажоритарна система се прилага и в момента във Великобритания. Да не спекулира.
65
1
 
33
 
! Отговори
ист преди 6 години
Смесена 50/50. Мажаритарните кандидати без да се обявява партийната принадлежност.Мажоритарно избраните в един тур- печелят по ред на многото гласове. Партийна субсидия 4 лева само за партийните листи. Това прави 2 лева на избран депутат. Субсидия само за влезлите партии в парламента.Гласуването е право, а не задължение. Не живеем с соца.
64
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам слави трифонов зе да го подкрепя бсп от явно по явно интересно ние тоя да нее сменил партиите