Данни на БНБ: Парите бягат от България

Преките чужди инвестиции са на минус към края на март
19 май 2017 07:00, Елка Василева
92
Данни на БНБ: Парите бягат от България
Снимка: архив, Reuters

Преките чуждестранни инвестиции в страната за първите три месеца на годината са отрицателни в размер на минус 106 млн. евро, а за година понижението им е с 323.2 млн. евро, съобщиха от Българската народна банка.

На практика това означава, че повече пари на чуждестранни компании излизат от страната, отколкото влизат.

"Имаше период на служебно правителство и когато няма яснота кой взема решенията, малко по-трудно се случват нещата. Обикновено в турбулентна политическа обстановка това се отразява на инвестициите и те намаляват", заяви за "Труд" Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Данните на БНБ показват, че само през март е отчетен спад на вложенията от 206,2 млн. евро при увеличение с 55,5 млн. евро за същия месец на миналата година.

От БНБ обясняват, че причината е в предоставен през март заем в размер на 222,6 млн. евро от българско дружество на компанията майка зад граница.

Статистиката сочи, че най-много са се стопили инвестициите от Германия, Белгия и Австрия. Германските инвестиции са с 57,7 млн. евро по-малко спрямо март 2016 г., а тези от Белгия и Австрия са се понижили съответно със 75,9 млн. евро и с 55,7 млн. евро.

Янев обясни, че въпреки сегашния срив се очаква вложенията през следващите години да се увеличат.

През първото тримесечие най-големите нетни преки инвестиции в страната са от Норвегия (17,8 млн. евро, 16,7% от общия размер за периода), Малта (15 млн. евро, 14,2%) и Холандия (12,3 млн. евро, 11,6%).

По данни на БНБ и вложенията на чужденци в имоти намаляват. През първите три месеца на годината руснаци, казахи и австрийци са купили имоти за 1,3 млн. евро у нас, а през същия период на миналата година са регистрирани сделки на стойност 8,8 млн. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
11
 
! Отговори
Пример преди 6 години
Работех се един на който дъщеря му беше омъжена за французин, представител на Рено в Полша. Бащата ми разказа, че Рено са подготвили модел Рено 19, без екстри, със здрава ходова част, усилена, който да се произвежда в България. Цената поносима за българина. Това е станало през 90те. И разбира се не е станало нищо, защото при предварителните разговори поставили въпроса преговарящите, колко процента за нас???? Колко работни места щяха да се открият, производството е щяло да се развива но.....
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индия в която всеки е кодер , ще остане бедна страна и обрича себе си във вечна бедност.. А Китай който е заложил на промишленото производство се превъща в лидер на световната икономика...
54
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"IT нация" - това е обратната спирала елеволюцията или деградация , която се развива и вкарва страната в диващина.. Въпреки общоприетото мнение , IT не само българските -това съвсем не са "високи технологии" това са просто хиляди милиони сайтове-еднодневки , глупави игри на Андроид, SEO оптимизация всичко това е виртуално , в точно нихилистичния смислъл на думата - това е балон който лесно се надува и лесно се пука. Нито науката , нито техниката той напред не ще придвижи..
53
0
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Преките чуждестранни инвестиции в страната за първите три месеца на годината са отрицателни в размер на минус - 1).ТАКОВА НЕЩО КАТО "ОТРИЦАТЕЛНА" ИНВЕСТИЦИЯ НЯМА; 2)"МИНУС" Е ЗНАК , А НЕ РАЗМЕР....
52
2
 
23
 
! Отговори
бла бла бла преди 6 години
Родителите поизмряха и децата спряха да пращат евро - това са "инвеститорите" в тая кУчина .
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Наблюдател Корупцията е начин на управление на колониите.
50
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Инвестициите ако не бягаха от най-корумпираната държава в ЕС, е това щеше да е изненада !
49
0
 
6
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
Derzaite glupaci sled 10 god nikoi Nqma da ostane v taq cherna dupka narechena BG
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обвинявате, че народът избира. А, дали е така кой ще ми каже. Костинбродската афера буди сериозен размисъл по тази тема.
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия има най-модерните телекомуникации , в Москва в метрото има интернет , а в Лондон няма .. Има и 5G .. Втората държава след Ю.Корея..
46
6
 
13
 
! Отговори
vdch преди 6 години
52, ГАЗПРОМ ни предложи Южен поток и така щяхме да получаваме най-евтина газ като първи по трасето, а не да плащаме транзитни такси на 3 държави. А това, че на година бизнесът плаща по 750 млн. над пазарните цени заради ВЕИ-тата и пак горе-долу толкова за Мариците е тема, която не ти изнася да я коментираш. Също и, последствията от това, че ЕС ни затвори 4 безопасни реактора в Козлодуй.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашите политици трябва да им светне червена лампа в тиквите , инвеститорите са хора които влагат пари и срещу тях очакват печалба ,а това как да стане без образовано население ,без работеща и некурумпирана съдебна система ,без работеща адмонистрация и без закони и мързеливи бюрократи които гледат личната изгода .И накрая демографията гусуда политици ,младите бягат ,пенсионерите ,никой не ги иска .Кой инвеститор ще дойде ...някой луд може би
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците изгониха инвеститорите с рекета си.
43
1
 
5
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Спокойно. Както построихме социалиЗъма , така ще построим и капиталиЗъма.Лош човешка матрял.И в миналото в СИВ ние бяхме най калпавите и най бедните.
42
10
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
Точно обратното ---добре че е ЕС, иначе още щяхме да лащаме по 5 лв за минута разговор за телефон. А да не говорим за любимата Русия как ГАЗПРОМ ни е надвзел над 1 милиард евро, а ние даже не си ги искаме , защото сме богати, или защото сме руски подло.......ги
41
0
 
10
 
! Отговори
Конграчулейшън преди 6 години
МенЕ трима папи са ме галили по главата! Важното е, че сме стабилни и имаме ръст от БВП 4% годишно, благодарение на заемите които теглих. Магистралките да вървят и офшорките да пращят. Другото не ме интересува :)
40
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е улица без изход ,а не кръстопът - Благодарение на ЕС сме скарани със всички Русия , Иран , Сирия , В западните балкани имаше война .. На изток с Русия война и санкции. С Китай не ни дават да се включим в пътя на коприната.Никой няма да инвестира в улица без изход или задънена улица..
39
1
 
30
 
! Отговори
Врачанин преди 6 години
А щяхме да ставаме Швейцария на Балканите.Мале , мале...Надежда всяка оставете и се надупете.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме врагове на половината Свят - Русия , Китай ,Иран.. Чакаме инвестиции само Германия но Германия не е половината свят..
37
1
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До до П.Петров 23Само потвърждаваш думите ми, това не са инвеститори, а обикновени крадци с по-големи мащаби. Печалбите им са завишени, за да компенсират рисковете,загубите от кражби и разходите по корупция. Колкото до вноса, никой не ти пречи да купуваш първокачествено българско производство, ако има такова. Качеството се определя от покупателната способност от пазара! Опитай първокачествено българско сирене от български магазин в Германия!