Данни на БНБ: Парите бягат от България

Преките чужди инвестиции са на минус към края на март
19 май 2017 07:00, Елка Василева
92
Данни на БНБ: Парите бягат от България
Снимка: архив, Reuters

Преките чуждестранни инвестиции в страната за първите три месеца на годината са отрицателни в размер на минус 106 млн. евро, а за година понижението им е с 323.2 млн. евро, съобщиха от Българската народна банка.

На практика това означава, че повече пари на чуждестранни компании излизат от страната, отколкото влизат.

"Имаше период на служебно правителство и когато няма яснота кой взема решенията, малко по-трудно се случват нещата. Обикновено в турбулентна политическа обстановка това се отразява на инвестициите и те намаляват", заяви за "Труд" Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Данните на БНБ показват, че само през март е отчетен спад на вложенията от 206,2 млн. евро при увеличение с 55,5 млн. евро за същия месец на миналата година.

От БНБ обясняват, че причината е в предоставен през март заем в размер на 222,6 млн. евро от българско дружество на компанията майка зад граница.

Статистиката сочи, че най-много са се стопили инвестициите от Германия, Белгия и Австрия. Германските инвестиции са с 57,7 млн. евро по-малко спрямо март 2016 г., а тези от Белгия и Австрия са се понижили съответно със 75,9 млн. евро и с 55,7 млн. евро.

Янев обясни, че въпреки сегашния срив се очаква вложенията през следващите години да се увеличат.

През първото тримесечие най-големите нетни преки инвестиции в страната са от Норвегия (17,8 млн. евро, 16,7% от общия размер за периода), Малта (15 млн. евро, 14,2%) и Холандия (12,3 млн. евро, 11,6%).

По данни на БНБ и вложенията на чужденци в имоти намаляват. През първите три месеца на годината руснаци, казахи и австрийци са купили имоти за 1,3 млн. евро у нас, а през същия период на миналата година са регистрирани сделки на стойност 8,8 млн. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдия, оправдан за подкуп от 20 000 евро съди катаджия за рушвет от 30 леваЗакопчаха двама професори в Пловдив за подкупОбвиненият за подкуп кмет на Перущица: Невинен съм, това е политическа репресияАрестуваха с подкуп чиновник от транспортното министерствои безброй други знайни и незнайни герои ...
35
0
 
35
 
! Отговори
99 преди 6 години
Един мой роднина Германец искаше да направи по Черноморието вятърни мелници и да пусне ток на безобразни ниски цени. Беше си харесал проекта да стане в Бургаска област или по точно около Несебър. Но има но : ) Несебърския кмет му каза в прав текс 60% за мен. Разбира се проекта не стана... Мафията разбира само от наркотици , проституция и изнудване.
34
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България бавно, но систематично се путинизира!Язък за държавата ни!Ако бях по-млад, нямаше да остана и един ден в този мафиотски бардак!
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само българите търпят да плащат данъци на мафиоти.
32
13
 
16
 
! Отговори
Хайл Боко преди 6 години
Кой е луд да инвестира в държава с хитлеристи в правителството?
31
4
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Тебе като те ашладисаха да не умря..
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идвате да инвестирате и започвате срещи с "подходящите" хора. И срещу вас мазни чичковци и лелки, гледащи алчно и нагло, с едва прикрит въпрос, а за мен колко процента. Официално е обявено, през 2016 инвестициите са намалели с над 30%. Основната причина е корупцията в България, на първо място сме в ЕС. И част от народа отново даде власт на Сикаджията, известен с това, че изнася краденитк по офшорки и Оман. Да не говорим за интелекта и образоваността му. Кой може да му вярва? Няма кой.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко бяга от тука.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЖИВОТА Е В КОМФОРТА /лозунг от ГФР/НИКОЙ НЕ СЕ НАТИСКА ДА ЖИВЕЕ И РАЗВИВА ДЕЙНОСТ В СРЕДА НА К О Р У П Ц И Я.В Среда на Р Е К Е Т. И то от държавни институции.
27
6
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Извинявай, забравих те. Носят се.
26
0
 
16
 
! Отговори
елементарно преди 6 години
елементарно и естествено - НАЛИ ИМЕННО ЗА ТОВА СА ИНВЕСТИРАЛИ В БГ - ЗА ДА ИМАТ ПО-НИСКИ РАЗХОДИ ЗА ЗАПЛАТИ И ОТ ТАМ ПО-ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ - това са всички търг. вериги, чужди: банки, тец-ове, златодобивни предприятия, шивашки и.т.н, и.т.н - ЩО ЗА СТРАННО ЧУДЕНЕ ОТ СТРАНА НА БНБ?!?!
25
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо така бре радеффф? Дай един урок по демокрация какъвто даде на Ердоган! ! ! Чудно защо при него инвестициите растат?!?!
24
1
 
5
 
! Отговори
Demipro преди 6 години
Bulgarskite ucheni sa nai-eftinite v eu i nato...I samo bulgarskite popove v eu i nato hodiat s zlatni burki i zlatni kaski...
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да припомня за онзи доклад за напредъка на България.
22
0
 
26
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Ами изнасят се щото знаят, че.рекетът продължава. А и почти няма чужди инвестиции, а се връщат изпрани пари.
21
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я ги вижте кои са отново в управлението, Рапона и Цецо Цървула със същите лелки - крадли, министърки. Кой ще инвестира тук при положение, че в нещото като държава няма умни и образовани управници, дребни ментарджии и големи крадци. Има един Чичо от Банкя който разбира от всичко, от културата до спорта, от здравеопазването до икономиката. Този чичо Пенкелер е известен в ЕС с тъпотата си и особено с бандитското си минало в съруктурата на СИК. Потупват го по рамото за послушанието а страната бедна.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой ненормалник ще дойде с парите си в Прасландия?????? *** остава *** и когато е от мрамор. Страна, която си избира същите прости хронични крадци за управници, не заслужава нищо
19
2
 
26
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 6 години
Не само парите - и хората бягат от България!!! Няма бъдеще държава управлявана от мутри и КРАДЦИ в последните години. Изходът за съжаление е само Терминал 2 - с избори НЕ СТАВА, защото ГРОБарите ги фалшифицират и купуват!
18
0
 
24
 
! Отговори
българина преди 6 години
Защо някой *** българин си мисли, че като повтаря една и съща грешка 3! Пъти, ще има различен резултат. Дори офсата ако я заколят три пъти ще разбере че не е хубаво и трябва да са спре да се държи като ***... а компанията изнесла 200 млн евро е енерго про финансирала покупка на майната си като залага българския бизнес. Но никога тази същата компания няма да тегли заем за да инвестира в България. Всички са тук не да инвестират а да екстрадират пари и хора в огромно количество като златна мина
17
2
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До ДСТи ше си купиш ли къща в ци....ко село, където ти крадат дрехите от простора още докато са мокри ?Всеки инвестира, за да печели, но за да печели трябват държавност, законност, стабилност, квалифициран персонал, а тези неща в България ги няма! Няма ги, защото сме един изключително *** народ, който 27 години избира да го управляват БКП-ДС обирджиите на мандри и децата им!