Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"

Вътрешният министър също иска изненада за шофьорите
2 юни 2017 12:00,
244
Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"
Снимка: Facebook

ГЕРБ внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които да се премахне знакът, който предупреждава за мобилна камера на пътя. 

За това от дълго време настоява ръководството на Пътна полиция, а премиерът Бойко Борисов наскоро поиска депутатите да направят. 

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Според депутатите обаче знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя.

В мотивите си народните представители пишат, че когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост. 

"По този начин се развива чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи", смятат депутатите. Те припомнят, че високата скорост е една от основните причини за тежките катастрофи на пътя. 

Вътрешният министър Валентин Радев също подкрепи премахването на знаците пред камерите.

Още по темата

"Може би е било грешка да бъдат поставени, така казват експертите и е добре да бъдат премахнати знаците. Такова ни е обществото, още има нужда от изненади, не можем да достигнем най-добрите европейски практики, надавам се, че това ще дисциплинира шофьорите", каза той.

С внесените промени в закона за движение по пътищата ГЕРБ искат и да се утежнят наказанията за собственици на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. В момента собствениците се наказват със спиране на колата за месец, а депутатите предлагат санкцията да стане прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от шест месеца до една година. 

Статистиката сочи, че от 21 януари до днес са хванати на 9000 шофьори без книжки, каза депутатът Павел Христов. Според него това е една от причините за тежките катастрофи по пътищата. С новите текстове ГЕРБ ще променят и наредбата за наркотичните вещества като актуализират списъка със забранените за използване субстанции. 

Ще има промени и в разпоредбата за това кои лица могат да взимат кръвни проби. "В момента единствените хора, които имат право да взимат проба, са лекарите, но това не винаги става така и това е повод за падане на актовете в съда", каза Радостин Танев. 

Той даде да се разбере и че ще се промени веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, защото то било забранено от 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
1
 
! Отговори
за фаровете преди 6 години
Слънцето при ясен и слънчев ден огрява земната повърхност с мощност 500-900 вата на квадратен метър.Затова като си включим фаровете не ги виждаме през деня.Но трябва да напълним гушите на търговците продаващи автолампи,акумулатори и гориво!както и на тези които са приели това за задължително!И така губим по 300 милиона лева годишно.По антитехнологичен закон никой,никога дори и в България не е приемал!Този който е предложил това със сигурност е вече милионер.........
219
0
 
1
 
! Отговори
233 до 232 преди 6 години
В община Кула полицаите от около 2 месеца вече знаци не поставят.Ти ще кажеш,че не можело да те снимат без твое съгласие!На тях им дреме за конституцията колкото за ланският сняг!МВР е над законите и конституцията!Поне в Кула е така.В София има чужди посланици,делегации чужди идват и там конституцията може и да се спазва.Кулската полиция е над тези неща!
218
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам това решение за махането на знака дали е прието или не но вече на два пъти виждам патрулки с камери и преди тях знак нямаше!Става въпрос за община Кула ,Видинска област.Преди това поставяха знаци,но сега от около 2 седмици -не!
217
0
 
4
 
! Отговори
бхахаха преди 6 години
6000 без книжки, глупости.Просто скапаните им закони не различават човек без книжка от човек с изтекла книжка.Така си правят скапаните статистики.А скапаните им камери узаконени ли са или е само наредбичка.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
216
1
 
4
 
! Отговори
Петко преди 6 години
....аман от тъпотии, чеСно...
215
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ключовата дума при всяка катастрофа с жертви не е преекспонирането на думата "скорост", а думите "челен сблъсък". Заслушани се във всяка една такава новина. Дори и с ниска скорост човек може да направи грешна преценка, да тръгне да изпреварва и да стане страшно. Премахнете предпоставката за челен удар по пътищата и тогава и само тогава ще намалеят жертвите.
214
0
 
2
 
! Отговори
Yiast преди 6 години
Mahat kamerite...goliam zor...ama dupkite ne gi mahat...malak zor...
213
0
 
9
 
! Отговори
Педагог преди 6 години
Мисля, че с почти същите мотиви може да се въведе и боят в училищата - "Такова ни е обществото, още има нужда от бой в училищата, не можем да достигнем най-добрите европейски практики, надавам се, че това ще дисциплинира УЧЕНИЦИТЕ".
212
0
 
6
 
! Отговори
бааа го преди 6 години
До Анонимен 230Стари коли ли,ами купи ми НОВА!
211
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак половинчати и неефективни мерки от типа да замажеме очите на хората. Нищо няма да се реши с тия мерки, проблемите са: Ниска култура на каране, смешни шофьорски курсове, лоши и не добре проектирани пътища, стари автомобили. Ако отселееме до автономните коли, тогава ще намалеят жертвите на пътя, най- лошото е че си отиват предимно млади хора, който могат да дадът много на държавата като цяло.
210
1
 
15
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Първо КАТ да си свършат работата,а не да киснат по баничарниците-да следят кой как взима книжка, да затегнат контрола върху техническата изправност, да се оправят с колегите си в съдът защото не е нормално хора с по 100 акта и 5 ПТП с настъпила смърт и пак да са зад волана, като хванат някой без книжка да го вкарват за 30 години строг режим и да затегнат братятя който масово са без книжки, да направят пътища и ограничения за 21 век, а не за каруци от 19 век. огава вече могат да обвиняват другите
209
1
 
13
 
! Отговори
конституционалист преди 6 години
непротивоконституционствувателствувайте - за да те снима някой трябва да има моето разрешение или знание. Така че ГЕРБ пак у гредата удариха!
208
3
 
13
 
! Отговори
Тцтцтц преди 6 години
Бавно и постепенно изтребление на народа! Богатите ще си карат, колкото могат и бълха ги ухапала за 1 акт. Нормалния българи (който вече е беден) дето взима има няма 500 600 лева заплата ще страда. И хората, които се обясняват, че ако караш с 95 вместо с 90 не ти пука за здравето и живота и тн. Вие луди ли сте кво ви става ? За 10 15 километра, като се имат предвид пътните условия и уменията на шофьора не мисля, че е опасно или като са объркали маркировката имаш перфектна видимост и изпревариш.
207
0
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
Nali ste evrogeici. Tova evrogeisko li e?
206
1
 
17
 
! Отговори
Антимафия преди 6 години
Не се ли замисля протест? Целта на знака и на камерата е. да се намали скоростта и ако си нагъл, да те снимат и да плащаш. Тук вече целта става "хранилка". Живеем в демократична държава и е добре, да се чуе гласа на народа! Писна ми, да се чудят как, да бръкнат в джоба на народа! А сега и епичният въпрос: Какво правим сега?!
205
0
 
23
 
! Отговори
Несъгласен ! преди 6 години
В повечето държави в ЕС има знак "Е24" с надпис ВНИМАНИЕ! ТОВА ПОМАГА! ВЪЗПИРА! ЗАБАВЯ!СПАСЯВА! Ама тука е как каже ОН! А дали НСО ще карат според закона за движение по пътищата, без да ни избутват от платното при разминаване с височайшите тумбелеци в колите им ?
204
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цивилизована държава да,но тук е дива мафиотска държава.Сега нека пак се крият по храстите като партизани в шумака и да излитат внезапно,но тогава броят на прегазените катаджии ще се увеличи.
203
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всяка цивилизована държава се упоменава където има камери, независимо за какво са.
202
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години пак ни убеждаваха, че светналите фарове през деня ще намалеят катастрофите. Не немаляха нали. Сега камерите на КАТ щели да намалеят катастрофите - няма как да стане. Защо не се види колко са с купените шофьорски книжки - защото е по трудно нали. Защо курсовете за водачи нямат паркиране, полигон, нощно кормуване. Защо КАТ не следят учебната за база и учебният процес за водачите. Нима рисковите водачи не се знаят или само КАТ ги не знае?
201
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
единствения шанс да спре дебилщината по пътищата е като се въведат зверски глоби за изпреварване в забранен участък и причиняване на ПТП в следствие на това, както и за отнемане на предимство. Ако има загинали или сериозно пострадали при такова ПТП, да се третира като предумишлено убийство или опит за такова както е в белите държави. Всичко останало е ала бала. Другото нещо е камери за средна скорост по магистралите - това ще озапти разни светкащи бързаци