Далавери или спестени милиони? Санирането скара ГЕРБ и БСП

Един блок - 700 хил., друг - 900. Къде е разликата?!
9 юни 2017 13:37,
75
Далавери или спестени милиони? Санирането скара ГЕРБ и БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Програмата за санирането скара отново депутатите на ГЕРБ и БСП. При разискване, поискано от левицата, червените депутати остро нападнаха програмата за енергийна ефективност и изтъкнаха липсата на контрол и некачественото й изпълнение.

От ГЕРБ пък я защитиха и настояха, че е положителна за сградния фонд и гарантира работни места.

В проекторешение левицата поиска министърът на регионалното развитие до края на юни да предостави на Народното събрание анализ за актуалното състояние на програмата за саниране, разходвания финансов ресурс и поетите финансови ангажименти по сключените до момента договори. Също така да отчете и какъв е ефектът и от спестените разходи за енергия.

Социалистите настояват и министър Николай Нанков да представи предложение за бъдещото изпълнение на програмата и неговото финансово осигуряване. В крайна сметка депутатите приеха проекторешението на ГЕРБ, според което министър Нанков ще даде отговорите до 15 юли и ще представи бъдещата визия на програмата до 15 септември.

Още по темата

По време на дебатите социалстите обвиниха, че в програмата за санирането липсват контролни механизми, качеството е ниско и изпълнението е поверено на фирми, близки до ГЕРБ.

"Да санираме тежко спорната програма за енергийна ефективност, в противен случай тя няма да е единствената, която ще рухне", призова депутатът от БСП Манол Генов.

Александър Ненков от ГЕРБ пък защити програмата като изтъкна нейните ползи - подобряване на сградния фонд, спестяване от сметките на потребителите, както и борбата с безработицата заради ангажираните в програмата.

"Спестена е електроенергия на стойност 130 млн. лева. Това означава, че има икономически ефект. Тези пари остават в потреблението и хората могат да ги правят каквото си пожелаят", обясни Ненков. Той коментира и обвиненията, че фирмите са свързани с ГЕРБ.

"За санирането работят 600 фирми. Всичките ли са на ГЕРБ? Това са десетки хиляди хора заети, които имат работа", пресметна Ненков.

Социалстите повдигнаха и въпроса за различните цени, които са били дадени за блокове с една и съща квадратура.

"Блок в Благоевград се изпълнява за над 700 хил. лева, а друг блок в същия квартал струва над 900 хил. лева. Няма как да не попитаме къде е тази разлика", настоя Жельо Бойчев от левицата.

"Който се занимава със строителство знае, че не може да се сраняват чушки с домати. Може да са еднакви квадратурите, но има различен набор от дейности. Когато има конструктивни укрепвания, подменяне на парапети, ел системи, ВиК и щрангове за отопление, сумата е друга", контрира министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Той уточни и че се извършват проверки и се отреагира на всички подадени сигнали. Всички дефекти ще останат за сметка на строителите, когато това бъде констатирано, обеща регионалният министър.

Темата за санирането провокира и остри политически реплики.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя, че санирането е започнало заради политиката на кабинета "Борисов" 2 и добрата събираемост на приходните агенции, която е осигурила средства за програмата.

"Не са малко случаите, когато търсите умишлено провокацията, нашата цел е да свършим работа", обърна се Цветанов към БСП и припомни, че след управлението на левицата винаги има дефицит, а при миналото правителство има излишък.

Това провокира лидерът на левицата Корнелия Нинова да отговори на нападките.

"В първата част от всяко изказване нападате БСП, лепите етикети, неприемливи за демокрацията. Връщането на разговора в миналото показва идейно безсилие в бъдещето", заяви тя.

Нинова отрече и обвинението, че от БСП правят нещо, а после следващото управление го плаща.

"Не ги носи парите Борисов от Банкя, а това са парите на българския народ, взимате ги от техния джоб. Обръщам се към българския народ - предишният мандат ви остави 10 млрд. заем, от вчера правителството иска заем от 200 млн. Плащате всички далавери, но ще плащате и дълговете", заключи Нинова.

Размянта на реплики между Нинова и Цветанов провокира и премиера Бойко Борисов да призове политиците към по-добър тон. Изненадващо Борисов призна, че е солидарен с Нинова и упрекна Цветанов.

"Ако се връщаме непрекъснато назад, ние може също да да даваме примери, но надали това е конструктивно и добро и съм солидарен тук с Нинова", коментира той.

"Виждам тук Цветанов, предизборната кампания мина и колкото по-малко се обиждате и се налага омраза, толкова по-полезно ще е за правителството и за парламентарната", допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
31
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
коементират го *** на БСП. Според БСП цените са завишени, според БСП изпълнението било лошо и т.н.... но в действителност нито цените са завишени и изпълнението е на ново. След санирането моят апартамент, който е ново строителство изглежда на 40 години пред тези стари, но санирани сгради! И на 1годишен апартамент се явява мухъл... така че стига детски изпъления, варвете си на събираният на БКП и си стойте там, моля ви.
42
2
 
62
 
! Отговори
До 28-Валери преди 6 години
Валери,ти от саниращите фирми ли си или от тия дето дават парите и после си получават комисионите.Защото такъв гьонсуратлък може да проявява само този,който е лично заинтересован от подобна наглост.
41
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 39 анонимен.....На тези които държавата им санира жилищата, нали и те са собственици. Защо на някои може безплатно , а на други не. Аз съм си платил за моето саниране, сега плащам и на другите. Нещо не е в ред. По скоро целта е да се краде.
40
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спестени милиони???Егати наглеците.Месеци наред специалисти в бранша коментират,че поне три пъти е повишена цената за кв.м.саниране,а виновните пак ни баламосват,че това не е вярно.Уникална държава,уникални управляващи!
39
4
 
57
 
! Отговори
реалист преди 6 години
И през комунизма не е имало такова раздаване на пари за частни имоти. ГЕРБ върнаха комунизма.
38
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВалериПри тебе важи само правилото силно да любим и мразим. Фактите те дразнят, а да ти припомня, че всеки може да ги изложи ВЯРНО. Но то си бае за избори с вманиачената циментова глава. От такива фенове неосъзнати, като тебе, ще сме най- бедните и *** от Запад ще ни рита по тиквите. А ние ще славим бащицата
37
3
 
35
 
! Отговори
бюрократи преди 6 години
цял ден крякане - накрая доволни от отчетената активност се договорили за още скъпа бумащина, месец експертни хонорари и още един ден отчетно-изборно дебатиране с другарска самокритика на вятъра преди ваканцуването
36
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - "...Ние в нашия блок теглихме заеми и си санирахме блока. Дали някои ще ни върне парите!"Кой да ти връща пари! Нали собствеността е твоя (ваша)! Инвестираш в подобрения! От икономията на енергия и междинни ремонти ще се изплати в определен срок! В проекта трябва да е описано какво намаляване на загубите се очаква, при какви вложени материали, с известни определени свойства.Ако нямате такива разчети, всички приказки са просто за клатене на въздуха.
35
1
 
52
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Че санирането е най - голямата далавера след освобождението ни е вярно и съм против, да вземат от мн и да дават на други, които работят в чужбина и имат повече от мен. БСП вместо само да приказват , да вземат да докладват на прокуратурата както направиха за оградата. Иначе са част от краденето.
34
2
 
58
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
АБСОЛЮТНА ДАЛАВЕРА! ВСЕКИ КОЙТО САМ СИ Е САНИРАЛ СВОЯ ДОМ ЗНАЕ, ЧЕ ЦЕНАТА Е ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО-НИСКА. ПРОСТО ТОВА УЖ ПОДПОМАГАНЕ НА ХОРАТА БЕШЕ ЕДНО ДИРЕКТНО ФИНАНСИРАНЕ НА ГЕРБАДЖИЙСКИ И ПАТРИОТАРСКИ ФИРМИ. ПРОСТО ЕДНИ ОТКРАДНАТИ ПАРИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЦАЦАРОВ, КОЙТО ЗНАЕМ КОЙ И КАК СИ ГО ИЗБРА. УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА СЕ ДОГОВОРИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО С НЕГО ТОЙ ДА СЕ ПРАВИ НА РАЗСЕЯН.
33
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БСП са гад.ини В съседния саниран блок не смениха НИТО ЕДНА ДОГРАМА! Искаш ли снимка да видиш 40 апартамента с различни дограми, а вече приключен? Дали парине от дограмите " са приспаднати" Трудно се доказва, така че, едва ли.Много си фанатизиран.
32
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли има някой против санирането. Но не е обмислено както трябва. Парите които се дават са от всички нас. Ние в нашия блок теглихме заеми и си санирахме блока. Дали някои ще ни върне парите! Едва ли! А аз плащам за другите. А тези с еднофамилните къщи , те също плащат за другите. Нещо не е както трябва. Отделно, че се краде краде, тук едва ли някои ще спори.
31
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seira - НЕ МОЖЕ ДА ИМА САНИРАНЕ БЕЗ ВЪТРЕШНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ...По-добре се образовай топлотехнически. Горното не е вярно. Практиката е друга. Външната топлоизолация е много по-практична и ефективна. И други са смятали като теб, но изчисления са показали разликата.А като знаеш толкова, че се краде, напиши съответна жалба до прокуратурата! Декларации с крясъци представляват манипулация.
30
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да обясниш на някой,не е чувал за думата "себестойност",цена на това или онова!Все едно да обясняваш на др. Кутев,че на този свят, безплатно е само сиренцето в капана за мишки!
29
1
 
50
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Естествено ,единствено и само далавери.Едно елементарно проучване ,ще покаже ,че обществени поръчки често се изпълняват от фирми регистрирани предния ден
28
6
 
40
 
! Отговори
! преди 6 години
В Пловдив няма 1 стартиран блок по програмата. Тежка управленска немощ властва в герберската община
27
4
 
49
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 6 години
Милиардите са УКРАДНАТИ от ГРОБарите, а живущите в "санираните" блокове да се готвят в скоро време за огромни харчове за ремонти - всичко е провалено и правено с материали-***. Парите могат да бъдат открити в офшорна сметка с титуляр някой си ТИКВАТА, и код за сигурност - ГЕРБ..
26
1
 
53
 
! Отговори
Край преди 6 години
Още философията на това нещо е сбъркано. С ОБЩИТЕ пари ще санираме апартаментите на някой. Всичко общо ли вече се направи и ако е така защо събираме пари в бюджета - намаляйте данъците. А пък кражбата вече съвсем омормаладва идеята. Санирането почна на 280лв. на кв. м. -толкова не струва жилищната площ в някой градове. Намалиха го наполовина административно - то си продължава - това показва че никаква конкуренция и пазар не играе. Колкото пари има - всичките се вземат.
25
21
 
39
 
! Отговори
Валери преди 6 години
Няма по мръсно племе от *** - само плюене, удари под кръста, манипулации, фалшиви новини. Ей затова за четвърти пореден път не спечелихте парламентарни избори, да ва *** в *** червени кратуни. И няма да спечелите скоро, защото хората знаят колко струвате.
24
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес слушах един нар.предсатвител как се пени колко ще им е добре като отчетат ефекта от икономия на енергия ,но да не забравят и дефекта от наводнението