Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!

Всички в парламента – единни: Проблеми в здравеопазването има!
175
Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!
Снимка: visualhunt.com

Леви, десни, либерали в парламента – всички се оказаха единодушни, че проблемите в родното здравеопазване са сериозни, болници фалират, лекарите недостигат, пациентите умират.

600 лекари завършват в България годишно, а подадените молби за заминаване в чужбина са 500, обясни Анелия Клисарова от БСП по време на разискване в Народното събрание за състоянието на болничната помощ в страната.

Според нея основният проблем за това са трудностите със специализациите, защото когато няма свободно място за младия лекар, който иска да получи специалност, му се налага да се издържа сам и естествено да започне втора работа.

"Отиват в чужбина, работят за други пациенти, а ние пишем наредби, това се получава накрая", обобщи тя.

А иначе и от БСП, и от ГЕРБ обявиха, че дълговете на болниците вече са над 500 милиона лева и всяка година се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

Червеният депутат Георги Михайлов видя вината за това във факта, че лечебните заведения в страната са твърде много и източват НЗОК.

Здравният министър Николай Петров отчете, че имаме 343 болници и е ясно, че няма как парите от НЗОК да стигнат за всички. Той се обяви и против отпадането на лимитите, защото според него така се трупат дълговете.

"Не може да има тотална и пълна свобода, а говорим за задължения само на общински, областни и университетски болници, но не и на частни, което показва, че явно моделът им на работа е успешен. Контрол, контрол и пак контрол, и публичност", призова Петров.

Даниела Даридкова от ГЕРБ, която оглавява здравната комисия в НС, също призна, че задълженията на болниците вече са минали психологическата граница, а тази година състоянието на НЗОК изглежда особено тревожно.

Зам.-шефката на парламента Нигяр Джафер от ДПС коментира, че в последните години стана практика да фалират общински болници.

"17 от тях отидоха в небитието, сега говорим, че има заплаха за фалит на областни болници и е въпрос на време това да стане", каза тя. Според нея дефицитът на Касата се прехвърля от година в година и още с приемането на бюджета се говори за актуализацията му.

Имало пет причини за това положение - навлизането на нови методи за диагностика и лечение, прекъсването на функционалната връзка между отделните звена на лечението, неосъщественото прехвърляне на дейности към доболничната помощ от болничната, което води до свръххоспитализация, социалните функции, които изпълняват болниците.

Освен това, според Джафер, болниците фалират и заради липсата на лекари и сестри.

Съпартиецът й Хасан Адемов добави, че тежкото положение на системата е и поради липсата на мерки за профилактика и превенция на здравето, както и за продължително лечението.

В крайна сметка депутатите решиха, че до две години трябва да бъде въведена системата на електронното здравеопазване – електронно досие, електрона здравна карта, електронна рецепта и електронно направление.

По предложение на ГЕРБ два пъти в годината, през юни и декември, здравният министър ще представя пред ресорната комисия в парламента актуалното финансово състояние на болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
8
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Я някой, който си мисли, че му дължа, нещо да си даде банковата сметка, че да му преведа 2-3 лева, мизeрници
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво да остават, за да хранят корумпирани политици, дето вземат от хазната каквото си поискат и задоволяват и най-дребните си капризи на гърба на другите. Тънат в лукс и охолство, организират си "командировки" по екзотични места, раздават си субсидии и бонуси и отделно си въртят далавери за милиони. В такава държава да останеш не е патриотизъм, а глупост.
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие виждали ли сте се на какво сте заприличали - лекарите в/от България. Мои познати испанци разказват митове и легенди за български специализанти или лекари - колко били груби, нетактични и като цяло отвратителни, как не зачитали достойнството на живот на пациентите и отказвали да се борят до край за тях. А в България - само който не е ходил на лекар не знае за какво става въпрос.Крещят се в коридорите диагнози и се пита за симптоми, задимени и мръсни кабинети, груби и незаинтересовани лекари
92
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Чета статията и виждам, че тези пак не са схванали същността на проблема. А той е, че за труд и интелект трябва да се плаща и че образованието и здравеопазването не са бизнес, а социална функция на държавата, защото от състоянието на населението произлиза развитието във всяка друга област.
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като въведеш задтлжително да работят в БГ след дипломиране, какво ще постигнеш ? ще почнат да учат в чужди университети, резултата ще е че освен че ще се наложи да закриете болниците, ще закриете и медицинските университети, щото нема да има студенти, въобще трябва да си пълен *** за да предлагаш подобни мерки
90
2
 
1
 
! Отговори
до 92 преди 6 години
Отиват разбира се, там няма умствено скопени комунисти в парламента румънците ги изритаха отдавна ако можехме и ние да ги изритаме и да привлечем студенти от острова и от Германия.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак повтарям - нали толкова цените Америка - в САЩ ако искаш да учиш в хубав университет, или се преборваш за една от малкото стипендии, или си взимаш студентски заем, и учиш колкото си искаш. И като завършиш, започваш да плащаш. И докато не го изплатиш, не можеш да отидеш доброволец в Африка, не можеш нищо да направиш докато тъпо и упорито не си върнеш парите. Защо тук ние плащаме ли плащаме, за да получаваме лекари-чудовища, а останалите да бягат? На практика нямаме здравеопазване!
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А въобще има ли сектор в тая държава, който да функционира нормално >
87
0
 
4
 
! Отговори
до 89 преди 6 години
В Румъния обучението е почти безплатно, много деца от Силистра, Русе и Добрич отиват да учат там...Е, повечето отиват, защото не са ги приели в нашенските университети...
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХаха, давай, ти имаш нужда от лекари, не лекарите от теб.Искам да те видя как ще принудиш лекар да остане да лекува ***.или като теб.
85
6
 
1
 
! Отговори
@86 преди 6 години
Никой не ми пречи да стана лекар, АЗ не искам да ставам лекар. На теб някой пречи ли да ти работиш в кол-център? Като парите са ти единствената цел? Всяка професия си върви с плюсовете и минусите. Медицинската е тежка, поради което обществото плаща обучението. Но ако няма да работиш за същото това общество, за чий да ти плаща? И за твое сведение, в България досега се сещам за 2-3 лекари, които да са имали положителен ефект върху моето здраве. Останалите -не. Пак питам, за какво ви издържаме?
84
1
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 6 години
Че то се плаща от джоба няма проблем ще учим в Румъния тогава и университетите ще хлопнат кепенците даскалите ще идат да станат келнери в Гърция.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лесно е - да се махне държавната поръчка за лекарите!С тези икономисани пари да се назначат лекари от други националности - бесарабски българи, македонци, виетнамци, китайци и т.н.!
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако лекарите продължават да бягат с тази скорост, трябва държавната поръчка да се намали драстично и да върви с уседналост или връщане на парите. Който иска да става лекар в Германия, да си плаща от джоба и тогава да заминава. Защото медицината навсякъде е скъпоструваща специалност, какво излиза - учи в България на държавни разноски, живее на гърба на мама и тати, и после отива там да изкарва пари за себе си. Ми не е особено честно. Данъкоплатците изхранваме достатъчно търтеи.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @77Някой да ти пречи да станеш лекар?Искам да видя как изкарваш десетгодишно обучение, за да почнеш работа за 600 лева, докато човек на бюро в кол център само с гол английски почва с 1000?Много сте отворени иначе. С тези "участия в европейски проекти" колко хора са се излекували?
80
0
 
7
 
! Отговори
доктора преди 6 години
За да работиш в чужбина трябва да ти дадат апробация.За да получиш апробация са ти нужни доста документи-диплома,сертификат за език и.т.н.Един от тези документи е удостоверение от лекарски съюз че си член на БЛС. За това подаваш молба и ти взимат 30лв.Общо взето формалност но от там е тази статистика. а за здравеопазването-добре че са старите колеги на по 58-60 години.само след 5 години ще имаме страшен проблем липсват цели поколения
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекар специалист в малък град получава към 400-500 лева. В София си докарва около 800-1000 лева. Джипитата са от 2000 нагоре. А единици лекари (броят се на пръсти) получават 10000+.Е как очаквате някой да остане в България? Искате да си плащат обучението - ок, след занимаване ще си го платят за по-малко от година, а у нас лекари пак няма да има.Но пък кандидати за депутати, министри и държавни чиновници недостиг никога не е имало.Що така?
78
7
 
2
 
! Отговори
@77 преди 6 години
Цената на моето образование е много по-ниска от медицинското и със сигурност вече съм я върнала под формата на данъци и осигуровки. Както и от участие в европейски проекти. Нещо което избягалите лекари не правят. Те просто взимат едни пари за своето обучение и после тръгват да си гонят интересите. Ако аз бях заминала да уча в САЩ със студентски заем, щях да си го върна, нали така? Защото когато ти дават едни пари, се очаква нещо срещу тях. Не да изхранваме Германия с нашите данъци.
77
6
 
2
 
! Отговори
до Мизерствам искам преди 6 години
Дотолкова сте успяли, че през работен ден се скъсвате да пишете коментари по български сайтове и български форуми...Хайде не на мен тия, не е като да не познавам хора, които работят в чужбина!В чужбина сте десета ръка хора, особено в Англия, където всякаква *** от цял свят има повече права от източноевропейците! Петорно си бил вдигнал стандарта, още малко и ще кажеш, че си си купул жилище в Лондон и живееш самостоятелно!Хайде стигла глупости!В България не е перфектно, но и там не е!
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една каса, много болници където нито условия, апаратура, да не говорим за съвременни практики в здравеопазването. Лошо отношение. Е за какво са такива болници? Болниците много искате да са държавни, е какво хубаво държавно има? Бъдещето е нищо по-различно от това което е по света, частни болници, много фондове и пазарен принцип. Така ще има конкуренция, борба за пациенти и частните фондове не плащат на калпак. Как частни застрахователни дружества прекратяват договори с болници, които ти лъжат.