Цветанов: Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители

Няма да допуснем заиграване с националните интереси, увери зам.-шефът на ГЕРБ
Обновена: 25 юни 2017 17:48 | 25 юни 2017 17:44, Елка Василева
497
Цветанов: Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители
Снимка: архив, Reuters

Имаме вече достатъчно съмнения, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция, цитиран от „Фокус“.

По думите му това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство.

„Искаме да проверим с парламентарните механизми как се стигна до този извод, до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно“, коментира Цветанов на пресконференция във връзка с пътната карта за придобиване на нов тип боен самолет.

Още по темата

Той поясни, че ще имат пълно съдействие на всички тези, които са участвали в този процес и ще се отзоват на заседанията на Временната комисия, за да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет.

Според него трябва да се покаже истината, за да се гарантира прозрачността. „В никакъв случай няма да допуснем да има заиграване с националните интереси и със сигурността на страната“, заяви Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ иска да разбере има ли оказан натиск, защо се е бързало с това решение. „Защо се направи този извод и защо беше декласиран един от участниците“, коментира Цветанов.

ГЕРБ поиска създаване на анкетна комисия за всичко, свързано с решението на парламента за осигуряване на финансов ресурс за превъоръжаване на армията. Това обяви още Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Председателят на Комисията по отбрана Константин Попов отбеляза, че процесът по придобиване на нов тип боен самолет е в много напреднала фаза. Народното събрание, което гласува този бюджет, трябва да е наясно за какво се харчат тези пари и затова временна комисия трябва да се запознае с фактите и резултатите от тези дейности, допълни Попов. Според него иначе Народното събрание може да бъде обвинено, че стои встрани от процесите.

Не споделяме твърденията за липса на политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквито се афишираха в последните дни от президента и от председателя на БСП, заяви председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Той посочи, че по време на обсъждането на антикорупционния закон през декември ГЕРБ и Реформаторите са били блокирани от всички останали парламентарни групи и тогава не са успели да довършат работата по антикорупционното законодателство.

Още тогава изложихме идеята си за единен антикорупционен орган и обяснихме, че той трябва да се базира на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, каза Кирилов.

Той допълни, че ГЕРБ са продължили работата си и по време на предизборната кампания и това е станало един от основните акценти в управленската им програма.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАК ФА - стойност на програмата до момента около 90 милиарда долара (вероятно занижена) , планирани за производство около 1200 бр. за ВВС на Русия и Индия ,така че ако утре започнат да ги произвеждат съвъшено безплатно средната цена за брой ще е около тези 85 милиона долара . Не знам кой е дал цена за час на Грипен 3000 долара , според някои источници е 4500 ( вероятно двукратно занижена ) . Според нашите ВВС час полет на МиГ 29 струва над 40 000 лв. (вероятно също занижена)
324
1
 
1
 
! Отговори
бай петко преди 6 години
F-35A: $83.4F-35B: $108.1F-35C: $93.3това са цените които са планували за 2019г :D
323
0
 
1
 
! Отговори
бай петко преди 6 години
76 F-35As CTOL - $94.6 million (7.3% reduction from Lot 9)12 F-35Bs STOVL - $122.8 million (6.7% reduction from Lot 9)2 F-35Cs CV - $121.8 million (7.9% reduction from Lot 9) The goal of these programs is to drive the cost of an F-35A to less than $85 million in 2019за колко каза пентагона ги купуват? :D друг е въпроса че по всички показатели отстъпват на Ф-22 :D
322
0
 
10
 
! Отговори
Важен въпрос преди 6 години
Вярно ли е,че с тези самолети F-16 американците са бомбардирали София през втората световна война!? мбухаххахахахахаха
321
0
 
2
 
! Отговори
\ преди 6 години
май цялата работа е да се пречи и забавя нон стоп на това бг да има авиация
320
0
 
1
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
реалността - прототипите са 8 , но не всички са летящи , всъщност до някакво серийно производство трябва да има още 3 , като няма как никой от тях да бъде пропуснат . Всъщност проекта се движи със горе-долу нормално темпо и нетипична за Русия/СССР всеобхватност , но едвали ще видим боеготова ескадрила през следващите 6-7 години
319
1
 
2
 
! Отговори
бай петко преди 6 години
да то това са банички да се правят за час време значи според вас вече има повече Ф-35 на въоръжение от Ф-22 браво бе :D
318
1
 
14
 
! Отговори
ОП Г преди 6 години
От всичко което казва Цветанов разбрах ,че трябва да сменим 30 годишните МиГ-29 с новите 40 годишни F-16 (хохо) за да има комисионни за ПП ГЕРБ,Перук и Чехли обаче ще се борим с корупцията и жената на Цецо работеща в ДАНС ще ги проверява и подслуяшва за корупция!Явно наглостта няма граници при Цв.
317
0
 
4
 
! Отговори
Нищо добро. преди 6 години
Маса самолетни експерти тук. Да се чуди човек от коя авиационна фабрика са се навъдили. Каквито и да са мотивите на ГЕРБ.. резултатът, е че правителството обяви война на президентството. И не ми изглежда тая идея да се е родила в главата на Цветанов.
316
1
 
0
 
! Отговори
бай петко преди 6 години
къде са тези 460 приети на въоръжение :D тези от Локхийд дали изобщо знаят че са произвели толкова? да не говори че до тук цената надхвърли 1 трилион долара
315
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрите вместо само да крадат да развържат кесията и да вземем Ф-22! Ф-35 вече е зверски скъп .... армията ни е за посмешище! а сме на много лошо място! Оставили сте ни на милостта на източните сатрапии! Бойко няма достойнство, като види Ердоганя се хвърля да му целува бузите и подметките. Срамота е това. Оръжията ни са супер стари от съветско време. Източните сатрапии могат да ни завладеят за дни. Народ който няма армия нама достойнство! И ще храни чужда!
314
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 1989 ВПК беше държавно предприятие и с неговата печалба се поддържаше армията сега всичко е частно и издръжката на армията е от данъци а никой не плаща данъци и за това няма пари за армията
313
0
 
4
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
357 - Еврофайтър наистина е страхотен самолет , но предлаганият ни Транш 1 не е точно това което ни трябва - многоцелеви изтребител , а по-скоро чист прехващач .Не знам защо този конкурс е толкова коментиран , няма никаква причина някой със капка здрав разум да избере офертата за Ф-16 .
312
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 366Пиши на кирилица,маймуницата я използвай на запад.
311
0
 
1
 
! Отговори
Edre преди 6 години
Majoritarni izbori v rbg.Referendum za izizane ot eu inato.
310
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Американските кукловоди вече дърпат ушите на герберастите.Ценности,ц,ц..
309
0
 
0
 
! Отговори
бай петко преди 6 години
хибридна ти е главатавиж офертите за кое колко искат след това за този самолет колко струва един летателен час смятай и анализирай след това не е лесно но за лоботомисти като теб може да се окаже и непосилна задача
308
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коцето Попов беше и си остава най негодния и некомпетентен офицер. Нямали най накрая армията да се отърве от тази мишка
307
0
 
2
 
! Отговори
бай петко преди 6 години
Ф-16 не Ф-35(тази летяща тухла никога няма да се превърне в самолет)
306
2
 
7
 
! Отговори
бай петко преди 6 години
понеже не са избрали най-неизгодната оферта за Ф-16 производство 80-те години цецо *** ще разследва... най-изгодна бе офертата за МиГ-35 но нали сме в НАТО всичко Руско е забранено и логично се избира следващата оферта за нови Грипен колкото до поддръжката тази на Ф-35 отново бе най-скъпата но цецно нямало да се заиграва с националната сигурност... цецо за парламента нови коли ли купихте или такива произведени 1982г?