"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?

Временна комисия в НС ще нищи решението за купуването на изтребители
Обновена: 28 юни 2017 15:06 | 28 юни 2017 15:00, Камелия Цветанова
251
"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?
Снимка: Reuters, архив

С гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти беше прието искането на депутатите на Бойко Борисов да бъде формирана временна комисия в НС, която да разгледа всичко свързано с купуването на нов изтребител за армията ни.

Още по темата

Емил Христов от ГЕРБ оглави комисията, а негов заместник стана съпартиецът му Христо Гаджев. Изненадващо второто зам.-председателско място остана свободно поради липсата на кандидати.

До решението за създаването на тази комисия, която ще работи два месеца, се стигна, след като в неделя шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е защитил решението за закупуване на шведски изтребители "Грипен" и това е станало в периода, в който не е имало окончателно решение на служебното правителство.

Червената шефка Корнелия Нинова пък обвини премиера Бойко Борисов, че е предрешил сделката.

"На 23 юни Бойко Борисов прави изявление в Брюксел заедно с премиера на Швеция и казва - започваме разговори за "Грипен". Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър". Кой предопредели "Грипен" - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", скочи тя.

Нинова отсече, че Цветанов е обявил, че иска комисия и е намекнал за корупция само десетина дни след изказването на Борисов.

"Етикетът на тази комисия, която искате да създадете, има две имена - страх и корупция. Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по високите етажи на властта, корупция, но не в президентството, а както виждаме на други места, магистрали, които се разследват от прокуратурата, НДК тепърва ще го разнищваме, санирането", заяви лидерът на БСП.

Според Цветанов обаче целта на комисията е да се разсеят всички съмнения около бъдещата сделка.

Целта не била да се вика на изслушване прзидента Радев, а експерти и да се изясни всичко свършено досега за купуването на изтребителите.

Червеният Крум Зарков обвини ГЕРБ, че нападат държавния глава: "Това, което ви вбесява е рейтингът на Румен Радев и знаете, че макар да сте шампион по изборни победи, никога няма да достигнете това, което той направи, а именно хората го обичат, уважават и му се доверяват".

Според Йордан Цонев от ДПС създаването на временна комисия за изтребителите не само ще блокира процедурата по сключването на сделката, защото вече е вход, ами дори ще я компрометира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 167Русофобе, руснаците създадоха абсолюта - Т-50. Вече го слагат на конвейра в Комсомолск на Амур, а може би и в Иркутск. Въоръжението му също е върховно! А в недоразумението F-35, между другото, са използвани консултации с бюрото "Яковлев". Този калпав самолет може да бъде свален и от старичкия МиГ-21! А F-35 е рожба на 6 страни! Руснаците сами си правят машините до последното винтче. Ти си седи в кочинката и грухти на воля! Търкаляй се в собствената си органика, щом ти харесва!
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 161Защо се правиш на ударен? Кой е казал и изобщо споменавал, че ще с екупуват нови и модерни F-16? През цялото време се говори за прескъпо закупуване на иначе годни за скрап, но все още летящи ковчези.
121
4
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 160 преди 6 години
***, Русия и Китай ще бъдат съюзници още много десетилетия. Китай използва руски военни технологии. Ракети, самолети, двигатели. В двигателите са доста по-назад от руснаците. От своя страна китайците снабдяват РФ с електронни елементи. Врагът на КНР се нарича САЩ. Чувствата са взаимни. Интересни са ми чук-ундурите, които предполагат завземането на Русия от Китай, защо нищо не казват за Монголия (3 млн на 1.5 кв.км и колосални подземни богатства),Казахстан,Узбекистан,Таджикистан,Тюркмени
120
6
 
8
 
! Отговори
до 166 преди 6 години
Не бери грижата за Грипените. Техните самолети имат пълна съвместимост с натовските стандарти. Щом и руснаците произвеждат изтребители по натовски стандарт, значи не е проблем. Проблем ще е ако американска щайга лети в чужбина, защото ще се разпадне във въздухаРадев затова из избра шведското, защото не иска да гледа вдовици, чиито мъже са загинали заради лобистите от герб. Зер няма те да летят.
119
12
 
2
 
! Отговори
F35 модел 2008г преди 6 години
цена 84 милиона, Грипен модел 1980г цена 62 милиона ! F16 е с по добри характеристики от Грипен, който още няма подходящо оръжие.
118
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русофиле, от ф-35 са произведени над 200 бройки и е на въоръжение в 7 армии, понял товариш, а вие масква още немате и 1 самальот 5-то поколение на реално въоръжение
117
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската пета колона начело с предателя-генерал Радев работи най-активно да се избере бутиков, а не боен самолет произведен от държава, която не е член на НАТО. Ако това стане българските самолети няма да могат да бъдат обслужвани пълноценно на останалите натовски летища а това ще ги направи непълноценни. Това иакаъ руските господари на Радев и останалите рубладжии от хора, който му приглася.
116
6
 
5
 
! Отговори
до 157 преди 6 години
Защо скромно мълчиш, че технологията за вертикално излитене на Ф-35 е закупена от руснаците, още през 1992 г.на базата на Як-41. Явно несполучлив модел, но хързулнаха американците с него, щото са толкова прости, че нито един самолет не са създали с вертикално излитане.
115
5
 
9
 
! Отговори
До 157 преди 6 години
Хахаххаха F-35 влезе в историята като най-скъпия и позорен самолет. В интернет е пълно със статии - не може да лети, не може да каца, не може да маневрира - това ли е 5 поколение, може би по стандартите на Танзания сигурно. Гаргара за цял свят. Даже и Миг-21 съм убеден с лекота ще го свали
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипените не са лоши самолети, но все пак за тях трудно може да се каже че имат някакви успешни бойни мисии, а и като цяло са си малко ексцентрични машини, затова и Датчани, Финладци, които преди позлваха СААБ се отказаха от тях, ф-16 може да е разработен преди 40-50 години но новите му модификации нямат нищо общо с първите модели, напрактика новите ф-16 са си 4 + поколоние, отделно самолета е на въоръжение на много места по света, произвежда се от Холандия до Корея, няма закрепостеност към един
113
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 154Русия може да бъде единствено суровинен придатък на Китай. Само пълен мaлoyмник може да мисли, че китайците ще загърбят интересите си и ще се съюзят с прогнилата руска *** срещу най-големия си външнотърговски партньор. Русия ще стане първата жертва на китайските амбиции да доминират в съвременния свят, но джуджето психопат, както и верните му слуги не могат да осъзнаят това!
112
2
 
10
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
Поредния опит да се провали сделка за най-подходящия за нашите ВВС тип самолет през последните 10 години . Тъй като живеем в България не изключвам някакъв елемент корупция в сделката с шведите , но от друга страна натискът за придобиване на Ф-16 е просто очеваден ,а това би било огромна грешка
111
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Импийчмънт за руското *** Радев!
110
6
 
7
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
144 - F-35 C е самолет с вертикално излитане от 5-то поколение и колосални бойни възможности спрямо всичко руско като Як-38 и Як-36 . Як-141 е произведен в 4 броя , не всички от които летят . Американските големи десантни кораби клас Wasp оборудвани с 20 бр. F 35 на практика са самолетоносачи с възможностите на Кузнецов + десант и бронетанкова техника . Произведени са 8 бр. клас Wasp +1 клас America+ 11 действащи чисти самолетоносача . Мисля че разликата в потенциала е очеваден
109
3
 
10
 
! Отговори
срамота преди 6 години
Щом и физкултурника-задочник взе да разбира от самолети ,спукана ни е работата.Цецо Крадецо е *** милиционер и обикновен невежа ,каквито са повечето от Герб.
108
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не познавам нито един българин ,който да желае да плаща за ненужен самолет.С тези 8 железа и без тях е все тая.Ще стане като с хеликоптерите.-от 8 летят само 2 , и то само в слънчево време.Цялата дандания е защото пожарния генерал е обещал на говедарския началник ,че ще купуваме летящите им ковчези ,които трябва да отидат за скраб.Боко продаде родината.
107
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 145 Мнение,а сега аз да ти кажа моето мнение- руснаците се съюзиха с китайците и това е най-големия кошмар на хамериканците. Факт! Нападне ли краваря братушките- ще си плюе на съдбата, защото китаеца ще го подкрепи. Те и малките деца го знаят това, но вие сорросите сте толкова тъппи, че ми говорите за нападение на китаеца над руснака. Жалки маллоумни смешници сте!
106
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е великаКРИМ Е УКРАИНСКИ
105
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименрадев е пилот на руски самальоти, от западни нищо не разбира
104
1
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 6 години
148! Тиквата няма да изкара и до пролетта!Ще се наложи да връща парите на краварите за ръждивите португалски бракми ф 16 , които са с 8 години по-стари от нашите миг 29.