Само президентът, БСП и Слави – за Борисов източник на драми

Премиерът вече е със самочувствието на един от "старите" евролидери
5 юли 2017 18:13,
48
Само президентът, БСП и Слави – за Борисов източник на драми
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

БСП, президентът Румен Радев и Слави Трифонов са основните фактори, които са източник на основно притеснение за премиера Бойко Борисов.

Това се казва в политическия обзор на месец юни на Института за анализи "Иван Хаджийски".

Според наблюдателите министър-председателят не желае да се ангажира с пряк сблъсък с държавния глава, особено на фона на деликатните въпроси около европредседателството.

Затова острото острие на ГЕРБ в комуникацията с Радев оставал Цветан Цветанов.

Още по темата
Месеците, прекарани в политическа несигурност, избори, формиране на кабинет, международна активизация, притъпиха инерцията на Слави Трифонов и референдумът му сякаш загуби актуалност в масовото съзнание, пишат анализаторите.

Според тях информацията, че Слави учредява нова партия е принудила шоумена да отмени среща и на практика го е въвлякла в обяснителен режим дали гражданската претенция не е само прикритие на политически амбиции.

"От това не следва, че Слави е "приключен" като потенциален политически фактор – претъпканите зали в трите му последни концерта говорят обратното. Просто на този етап не личи той да разполага с лесен ход", смятат политическите наблюдатели.

Според анализаторите БСП се стабилизира и се очертава като енергична опозиция, която постоянно създава "новини" и поражда казуси.

"За пръв път от година насам вътрешните противоречия и междуличностни конфликти при социалистите не са основна тема в медийното им присъствие", отчитат от "Иван Хаджийски".

Анализаторите смятат, че и новият правителствен формат стабилизира позициите и посланията си.
Според тях Борисов се чувства политически все по-комфортно.

"Той е доказал, че безкрайните серии от мини-скандали във властта не се отразяват на неговия авторитет, а напротив, го превръщат в незаменим арбитър", пишат още от Института за анализи.

Оттам отчитат още, че ГЕРБ като партия стои единно, въпреки отделните разминавания повод на самолетите "Грипен" или на НДК.

ДПС показва "мека сила”: публично афиширана опозиционност и гласуване против мнозинството, но без координация с другата опозиционна сила БСП, смятат анализаторите.

Според тях при движението има скрита, но твърда готовност Борисов да бъде подкрепен при определени условия, които предполагат излизане на ОП от властта.

"Формира се ситуация с ярък премиер, с правителство, което остава в неговата сянка и с неактивен парламент. На фона на свръхактивността на Борисов (и на заместника му Цветан Цветанов) всички министри изглеждат второстепенно и не се открояват фаворити, както преди", се казва още в анализа.

Наблюдателите анализират и ролята на Борисов на европейската сцена. Според тях вече има и самочувствието на един от "старите" европейски лидери. С малки изключения държавните и правителствените ръководители, с които заседава в Брюксел, са заели постовете си след него, припомнят от института.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, БСП и Слави - русата св. Троица !
14
5
 
25
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Идеята на Боко да хвърли Цецо срещу Радев е доста хитра отвличаща маневра!Покрай подигравките спрямо простотията на Ухото,забравяме за тая на Тиквата!Радев,не се занимавай с тоя пр.остак,нивото пада!Едно време БСП ползваха за същата цел един Стойчо Шапатов,ако си спомняте.
13
0
 
14
 
! Отговори
Петко преди 6 години
"...острото острие...."Браво! Титани в журналистката!
12
36
 
5
 
! Отговори
Жалко… преди 6 години
Пак не случихме с президент. Боко пак опитоми поредния президент. Жалко...
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е по-***:+ Боко- Цецо
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генералите се споразумяха и Сецко бе продаден заедно с 6-тте апартамента. за моралните стеи които Сецко нанесе на българската авияция, в договра за продажбата му, се казав. В 6-тте апартамаента на Сецко се настаняват 6 млади семейства на БГ летци, които няма да пластат докато се пенсионират ток, вода, отоплние, телфон, ТВ-кабел и наем. Летците се задължават когато се пенсионират да предадът на други 6 семейства апартаментите в такова състояние в каквото го оставят.
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да не дигне кръвно, че ко ша прайм без негу ?!
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
aideeee Ceco ste stava pilot. ceco leti ot letiste Gerb za na makia si u onio organ
7
5
 
25
 
! Отговори
тъпото тъпие преди 6 години
главата му наистина е малко по-заострена от на тиквата...може да го наречем пъпеша примерно...
6
35
 
7
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Мачкай Цецо комунистите!
5
3
 
18
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
може да имат и тъпо острие? то повечето там са *** парчета, начело с тиквоглавия льохман, изглежда май имат само едно остро острие?
4
5
 
33
 
! Отговори
qz преди 6 години
За тоя физкултурник " острото острие" е много остро казано...
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По НВО има едно тоук шоу на Джон Оливър. Всяка седмица водешия прави на мармалад президента на САЩ, като не пести нецензурни кфалификации. Не съм чул Тръмп да определя Оливър като проблем.Държава в която водещ на шоу е повод за притеснение на управляващите е твърде далеч от демокрацията.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
институт от двама платени герберастки социолози
1
35
 
8
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Дерзайте ГЕРБ! Благодарим Ви!