Прослуженото време не е гаранция за квалификация

Увеличението на заплатите да бъде на база постигнатите резултати
Обновена: 14 юли 2017 12:59 | 14 юли 2017 12:13,
146
Прослуженото време  не е гаранция за квалификация
Снимка: Flickr.com

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също е на мнение, че класът прослужено време е отживелица и служителите трябва да бъдат оценявани според квалификацията и производителността на труда.

Повод за коментара й бяха думите на вицепремиера Валери Симеонов след среща с представители на работодателски организации в Министерския съвет, че класовете прослужено време трябва да отпаднат.

"Като икономист смятам, че класът е отживяло понятие. Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че си по-високо квалифициран, имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има случаи, в които това даже е обратнопропорционално", заяви Стоянова.

Тя уточни, че класът ще бъде добавен към основната заплата и работниците няма да бъдат ощетени към този момент. Следващо увеличение обаче ще получат според оценката за работата и постигнатите резултати.

Менда Стоянова настоя, че когато това предложение стане официално, ще има обсъждане и тогава ще се вземе решение дали да се приложи.

"Аз мисля, че ще има пълна подкрепа от работодателските организации и това е най-нормалното нещо", заключи тя.

Искрен Веселинов от "Обединените патриоти" категорично заяви, че тъй като предложението за отпадането на клас прослужено време не е официално, от парламентарната група нямат позиция по въпроса.

"Тази тема през 6 месеца излиза. Към момента парламентарната група на "Обединените патриоти" няма формулирана позиция, няма и на база на какво да е формулирана, тъй като предложение реално няма", настоя Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един програмист с компютър произвежда 10 повече от Габриел, депутат, кмет или съдиика но взема 10 пъти по-малко.
53
2
 
21
 
! Отговори
До Бай Иванчо преди 6 години
Та драги ми Иванчо, ако махнат добавката за клас ще има две основни последици - намаляване на най-ниските заплати в частния сектор и по-голяма възможност за шефовете в обществения сектор да уреждат с по-големи заплати любовници, приятели, роднини, ... както и да намалят заплатите на тези, които по някаква причина не харесват. Колко и как работят тези хора, очевидно няма никакво значение.
52
2
 
16
 
! Отговори
До Бай Иванчо преди 6 години
Иванчо ли си, Марийка ли си, не знам, но пишеш дивотии.Ако се махне добавката за клас, в общественият сектор ще вдигнат заплатите - неясно как, но ще го направят. В частният сектор обаче има две групи работещи - на минимална заплата или близка до минималната и на по-висока заплата. Като резнат класа, тези на минимална заплата ще си останат на минималната без допълнителните от класа, а на тези, които са на по-високи заплати, просто ще изравнят заплатата с предишната и нищо няма да се промени.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май нямаш много колеги пенсионери.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И депутат не е гаранция за квалификация, култура, морал и ум. По-скоро за обратното.Днес това го доказа сам председателят на НС, който взе думата на депутатка, защото "изразява собствено мнение". Ми тя е там точно затова бе, Главанак, не да търпи мракобесни заповеди.НО, ЗА ДА НЯМА ТАКИВА ПРОСТОТИИ, ПРАВИЛНИКЪТ НА НС ТРЯБВА ДА СЕ ОБСЪЖДА И ОДОБРЯВА ОТ НАРОДА. ИНАЧЕ Е САЛФЕТКА!А председателя - ВЪН от НС! ВЪН!
49
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Така е то,като чантаджии коват законите.Те и хабер си нямат как е по долните етажи и слушат работодателските организации.Естествено на тях не им е изгодно да дават по-вечко пари,и всячески се чудят как да ги орежат.По този начин г-жа Стоянова толерира подкупите и рушветите,които бедният работник ще трябва да дава на прекия си началник.За нищо не ставате,г-да управници,щом слушате слепешката работодателите.
48
13
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Т'ва с класовете го има само в държавните предприятия/учреждения и тези в които работят само пенсионери, останали от време оно. Ако махнат класовете ще има предоговаряне, защото никой няма да остане да работи ако му резнат 20-30% от заплатата. Ако пък няма предоговаряне голяма част от хората най-вече тия с 10-20 г. стаж ще напуснат. Може би и това е идеята. Хора със стаж да се махнат от държавните служби и да отидат в частния сектор където има недостиг на работна ръка.
47
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там в парламата има такива от 30 години на които целият живот е минал в дремене по столовете ...някои се пенсионираха там..други умряхя като ползата от тяхното присъствие е нулева!
46
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Борисов, браво Симеонов, геноцид до дупка за това проЗДо племе, което ви избира.
45
2
 
25
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Естествено, Миндо,че работодателските организации ще са съгласни. Те са съгласни с всичко, което им спестява пари за заплати. "-Шефе,много хубава кола имаш! - Ако работиш още повече, ще имам още по-хубава и по-нова!"
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия хем плачат ,че няма работнижи със квалификация,после неискат да плащат,после че сме се топили?Аи сиктер,*** ви разбери,ама има решение,работете си сами
43
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаааа, другарката Менда да би легнала да я оперира някой току що завършил младеж дето е с пъти по-здрав в ръцете от някой 55 годишен професор ,който не е толкова як обаче е направил хиляди операции.Алоуууу ,работодателите ,като отработените години и натрупания опит нямали значение защо във всичките си обяви за набиране на работници и спезиалисти търсите такива с опит ,а не вземате току що завършили. Сега махнете класа , адогодина работодателите може да поискат да махнете и въобще заплатите.
42
1
 
39
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Ако заплащането е на база постигнати резултати ДЕПУТАТИТЕ не трябва да получат и една СТОТИНКА
41
2
 
24
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Не забравяйте, че поне на 4 години има избори! Без клас дали за Вас ще има глас?
40
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеонов се опита да каже нещо за класовия строй, който бил отминал, но жестоко се лъже! Такова класово разделение не е имало от половин век и нещата назряват с невероятна скорост. Капиталистите да внимават, защото гладът ражда чудовища!
39
4
 
8
 
! Отговори
Видин преди 6 години
Най -тъпите хора за съжаление са в един български град и той е Благоевград-развикани и прости селяндурчета
38
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на българския работодател, който ако не е мутра е поне мафиот - да не плаща нищо на работниците, те да му плащат, че му работят, да няма клас, да няма минимална заплата, да не плаща осигуровки за работниците, ...Тази мечта се поддържа от лъжепатриотите во главе с Валери Симеонов и останалите мафиоти в парламента.
37
3
 
6
 
! Отговори
Видин преди 6 години
Камбитов ,яж ми палката,довечера ще те гръмна!
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплата само минималната, която сега e 460 лева? Защо да плащам на някого и за 20-30 години стаж, т.е. 50-80 лева, когато може и да не им плащам, като махнат сега класа. А на някои даже и 110 лева отгоре при 40 години стаж? Какво е това цели 500-570 лева заплата. Много ви е. Трябва да се намали на 100-110 лева.
35
2
 
10
 
! Отговори
Видин преди 6 години
Няма да сте все така Благоевград,Боко и Цветанов не са вечни и вашия ред ще дойде