Още дълго време: Българите – "окупатори" за македонците

Плевнелиев прогнозира, че пропагандата срещу нас няма да спре
77
Още дълго време: Българите – "окупатори" за македонците
Снимка: БТА, архив

Години наред в Македония се водеше пропаганда, че българите са фашисти и окупатори и това няма да спре от днес за утре, смята президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

За да се сложи край на това, според него, са нужни много усилия от българска страна.

Още по темата

Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, обяви той пред bTV, след като документът стана факт на 1 август.

"Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За да бъде решен един проблем, трябва да бъде посочен", допълни Плевнелиев.

Той призна, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава.

"Посещението на държавен глава сам по себе си, за да потупа по рамото един македонски политик, нямаше да помогне с нищо още повече, че тогава се вихреше антибългарска кампания. През целия ми мандат, 5 години, властите в Македония посочваха българите като фашисти и окупатори", отсече Плевнелиев.

Според него е било грешка на неговия предшественик на "Дондуков" 2 Георги Първанов, че си е мълчал за пропагандата в Скопие. 

"На мен се пана тежката задача да бъде този български политик, който трябваше да промени подхода към Македония от една романтична фаза към прагматичната", коментира той и допълни, че през 2012 г. каза на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен.

"Тогава България посочи проблеми, каквито липсваха в констатацията на ЕК. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС защо България посочва категорично че има проблеми и не е съгласна с позицията на ЕК и още тогава казахме, че подкрепяме Македония за ЕС, но настояваме за договор за добръсъседство", каза още Плевнелиев.

Той смята, че договорът, който подписаха българският премиер Бойко Борисов и Зоран Заев е и в резултат на една смела проевропейска политика на новото правителство на Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
34
 
! Отговори
Писна ми от тоя! преди 6 години
Докога ще го цитирате този нещастен самохвалко, който само навреди на България със своето блюдолизачество?
11
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този кой беше?
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подгрява гласувалите за Герб,да свикват с поредната измама . Капка съмнение да не падне върху Шушумигата от Банкя ,нали е свещенна .
9
10
 
28
 
! Отговори
иванова преди 6 години
ало редакцията, вие като закъсате за новини и току виж изровите някой нафталинен политик, хайде стига! бъдете по актуални
8
4
 
9
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Напълно се присъединявам към мненията на 6 и 7
7
13
 
40
 
! Отговори
157 преди 6 години
някой въобще интересува ли се какво мислиш ти г-н Плевнелиев.ти си един провален политик и стига се навира там където не ти е мястото.Нека някой друг да те похвали,не си ли чувал ,че е проява на лош вкус сам да си се хвалиш.И въобще защо те канят още по телевизиите,да ти се смеят хората ли.
6
12
 
32
 
! Отговори
Марс-Карлуково преди 6 години
Обезводняването причинява халюцинации и шизофрения.Моля съответните медицински лица да вземат необходимите мерки и да се погрижат за психическото състояние на лицето росен п.Благодаря за вниманието !
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнинистър на добросъседските отношени между България и Македония: Миленко.
4
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрият ни съсед: Черното море.Абсолютно всичките ни съседи ни мразят до дупка. Факт. По ирония на сватбвата единствено турците са що-годе приятелско настроени спрямо българите. Даже редовно получих безплатно кафенцета в Истанбул понеже бях "комши".
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Mиленко какво мисли по темата? Впрочем, Тиквуний защо с една дума не коментира анти-българското посегателство на въпросния тип когато беше в Скопие?
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз за кого говори?!
1
7
 
33
 
! Отговори
Какъвто преди 6 години
и договор да бъде подписан, който и да го подпише-македонците ни мразят! Трябва да им се отговори със същото, те от друго няма да разберат!