Договорът между България и Македония е ново начало

За България указът ще е устойчив, смята проф. Христо Матанов
Обновена: 1 авг 2017 17:06 | 1 авг 2017 17:04, Анисия Иванова
6
Договорът между България и Македония е ново начало
Снимка: Bulgaria On Air

След цели 18 години стремеж към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, можем да твърдим, че той е голям пробив и успех за българската политика. Тепърва обаче предстои да разберем дали ще се сложи край на мъките с югозападната ни съседка, посочи в извънредното студио на Bulgaria ON AIR бившият депутат и журналист Росен Петров.

Според него с подписите си двамата премиери отбелязват ново начало в историята на страните.

Още по темата

Премиерът на Македония Зоран Заев и българският му колега Бойко Борисов подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Документът предвижда създаването на експертна комисия, която ще работи за обективното и основано на автентични доказателства тълкуване на общата ни история и ще представя доклади за работата си всяка година. Договорът е безсрочен и може да бъде променян само с писменото съгласие на държавите.

"За България указът ще бъде устойчив, тъй като той единодушно беше подкрепен от народните ни представители. В югозападната ни съседка обаче ситуацията е малко по-различна. Няма гаранция какви действия ще предприеме опозицията и дали няма да се върне тенденцията "Груевски", заяви историкът проф. Христо Матанов.

"Все пак не бива да пренебрегваме външните фактори, които влияят на процесите в Македония и едва ли биха позволили подобна сцена да се реализира", коментира още той.

А Росен Петров подкрепи неговата теза и уточни, че изострените отношения между САЩ и Русия също могат да бъдат причислени към факторите, оказващи влияние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ново начало за какво? Да не би да си мисли някой, че след ратификацията в Македония, ще смени тотално курса си към България от омраза към любов. Никой да се не надява, че в Македония ще спрът изкривяването на историята. България сега е с вързани ръце, нямаме право на защита на българщината, защото ще се тълкува като омраза. Климент Талев искаше да съди македонско издателство, заради подмяна на българското с македонско в томовете на Д. Талев,а сега няма да може, още повече, че от Външно и преди н
3
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
по една случайност гледах подписване на живо по въпросната телевизия.Гостите казаха много по интересни неща от изваденото в сайта. Беше ми интересно. Особено Петров ,той много се пали,хахахаха...добре че в студиото не беше Миленко, че симеоновския възпитаник е заприличал на борец средна категория,хахаха..Евала,на неговите години
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ново начало на омразата към нас, нищо повече! Наивни са тези които си мислят, че наслоената омраза ще изчезне от утре. Макетата са като сърбите, много повлияни от тях. Общо ни мразят и ако някой си мисли, че ще се променят, да забрави. Защо се занимаваме с тази Македония? От тях само плюнки и извращения на историята. Скоро албанците така ще ги натиснат, че ще ни се молят да ги приемем. А не трябва!!!!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Договорът не е в сила до ратификацията от двата парламента