Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

Докладът на МС за националната сигурност за 2016 г. предизвика дебат
Обновена: 13 сеп 2017 11:47 | 13 сеп 2017 11:47,
522
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
3
 
5
 
! Отговори
WIKI преди 6 години
До Чебурака Руско "влияние&"Банката е създадена от Българска Външнотърговска Банка (БВТБ) като Булгарсовинвест и през 1994 г. е преобразувана в Корпоративна търговска банка (КТБ)". Имаш ли интернет другарю? Или прасето ким чен ун ти е казало, че това са западни лъжи? Е за разлика от червенушките като теб, ние българите знаем какво значи една фирма започваща с "***" в името - взе рушки изедници и мекерета и най - вече Национални Предатели като теб!
304
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 366На бас, че не можеш да посочиш веднага и ЕДНО име на убит български "интелигент" след 09.09.44 г.? За разлика от убитите преди това Стамболийски, Вапцаров, Г. Милев, ген. Заимов, журналисти и политици!
303
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 364Не е било "законно" избрано и не са избити повече от 2000 осъдени! Във всички държави след войната съюзниците на Хитлер са били преследвани, съдени, а някои на смърт, независимо дали са били депутати, министри, лекари, учени или обикновени криминални типове... Чети повече и не пиши глупости!
302
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 358: Знам само, че когато Русия ни "освободила" на 9 септември е избита основната част от българската интелигенция.
301
8
 
11
 
! Отговори
Epik преди 6 години
В първите две световни войни сме заемали грешната страна - това е ясно. В очакване на третата не желая да сме срещу Русия и Китай.
300
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 358: Знам само, че когато Русия ни "освободила" на 9 септември е избито цялото,законно избрано правителство на България.
299
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 361Кои "българи" са избити бе... Такива, като министър-председателя, финансовия и други министри, които са присъединили страната към хитлеристката коалици ли? Знаеш ли, че същия този фин. министър отпуска безлихвен заем на нацистите под формата на селскостопанска и др. продукция за над 75 млрд. тогавашни лева, които са опростени на Германия, съгласно парижките договорености? Или жалиш за убийците на ястребинчетата... Образовай се малко преди да ръсиш глупости!
298
4
 
12
 
! Отговори
Анти преди 6 години
ГЕРБ са послушковци. Продават националния интерес на чужди интереси. Обявиха Русия за враг??? А искат по-евтино гориво, много туристи, хъбове... Заради глупавата им политика имаме скъпо гориво, по.малко туристи, никакви хъбове...
297
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 358: Знам само, че когато Русия ни "освободила" на 9 септември са избити над 35 000 българи.
296
7
 
16
 
! Отговори
Това е преди 6 години
В България влияние имат САЩ - с военните си бази, ТЕЦовете, посолството... Европа - с банките, фирмите и веригите си. ГЕРБ обаче пише, че Русия имала влияние. Да се смееш ли да плачеш ли.
295
6
 
19
 
! Отговори
Месопроизводител преди 6 години
Тези, които са написали доклада са изяли големи количества суджук
294
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знам само, че последно сме бомбардирани от САЩ и Великобритания /ВСВ/, а съвсем скоро НАТО бомбардира братята ни от Сърбия и доста бомби паднаха и при нас. Така че, не знам кой е заплахата...
293
0
 
1
 
! Отговори
BILL преди 6 години
До ЛЕНИН СТАЛИН ДМИТРОВЗощо?
292
7
 
21
 
! Отговори
Американец преди 6 години
ГЕРБ трябва да бъде наритан. Прекалено много калинки имат и пишат все по-глупави доклади.
291
7
 
16
 
! Отговори
до 350 преди 6 години
Напълно си прав. Шорошката пропаганда срещу Русия е безочлива, разчита на незнаещи хора, които да я възприемат.
290
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сега имаше тъпотии но тази е черешката на тортата. Даже коментарите не си струват, защото няма смисъл да се коментира нещо хем глупаво, хем несъстоятелно. Проста не е за вярване че някой колкото и болен мозък да е ще измисли подобно нещо. А това са правителство, депутати които имат претенции. Това наистина е жалко и Народното събрание час по скоро да си подаде оставка в купом.
289
4
 
16
 
! Отговори
Руско "влияние& преди 6 години
Я да анализираме - банките все "руски" и следователно руснаците са "виновни" за високите лихви, които спъват бизнеса! Хипермаркетите отново "руски" и те са причина за храната 2-ро качество и ГМО-то! Всички коли ента употреба се внасят от Русия и отново те "виновни" за мръсния въздух! За скъпия ток отново "виновни" руските електроцентрали и ЕРП-та! Същото и за цените на водата! Друго руско "влияние" да изброявам ли?
288
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Русофилите" са в шок - тяхната путинова Русия сравнена с криминален престъпник !!!
287
4
 
16
 
! Отговори
Виждащ преди 6 години
Единствената надежда за България е да следва интересите си и на запад и на изток. Сега гледаме само на запад и обявяваме Русия за враг. Това е герберска простотия, която вреди на България.
286
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой не са добре не само с главата си но и със самите себе си !