Борисов за "Враг ли е Москва": Русия ще се цели в нас, има ли война!

Премиерът: Следваме стратегията на НАТО, но и поддържаме дружба с Русия
18 сеп 2017 12:30,
388
Борисов за "Враг ли е Москва": Русия ще се цели в нас, има ли война!
Снимка: архив Булфото

Ако стане война, руските ракети ще са насочени към България. Така премиерът Бойко Борисов коментира присъствието на Москва в списъка със заплахи за страната ни, изготвен от правителството.

За документа се разбра миналата седмица, когато избухнаха и задочни спорове между леви и десни по темата.

Според едните Русия е в обтегнати отношения с НАТО и това ни застрашава, а според други Москва е наш съюзник срещу тероризма и съсед.

"Чух и уважавания от мен Сергей Станишев да говори, че Русия не е наш враг, а в същото време ние сме в НАТО. Това са две изцяло противоречащи като военна доктрина тези. Има държави, които не са в НАТО, преценили са, че ще водят такава политика и няма да бъдат в НАТО. България е в НАТО", коментира Борисов пред bTV.

Още по темата

Той допълни, че във всички изказвания на всички стратези по време на всички срещи на НАТО Русия се сочи за основна заплаха за пакта.

Според Борисов няма как да сме част от Европа, където се провеждат най-мащабните натовски учения и да казваме, че Русия не са ни враг.

"Това е доктрината НАТО. Ако стане война, руските ракети са насочени към България. Те не са насочени само към един фланг, различен от нашия. Тук е проблем, че и Турция е в южното крило на НАТО до нас, а в същото време с основните страни от ЕС тя е в най-тежък конфликт от много години насам. Затова ние много прагматично казваме: "Пази Боже да стане война", каза още министър-председателят.

Той обясни, че затова е настоявал пред НАТО да няма флотилия в Черно море.

"Но в доктрината ни – ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО. В същото време имаме голям интерес руските туристи да посещават България. Вече две години президентът Путин си спазва уговорката, която имаме. Европейският газов хъб "Балкан", за да стане мощен, ни трябва и руска газ, освен азерска, румънска, от нашите "Хан Аспарух" и "Терес", обясни Борисов.

Той обобщи, че когато сме в НАТО, трябва да се водим по стратегията, която отчита заплахите, ако стане война. В същото време той обясни, че България води прагматична дружба с Русия.

"Аз и с Ципрас сега говорих, и с други – догодина по време на нашето председателство, дай Боже и Минският процес да се усили малко – ние трябва да говорим и за махане на санкциите", каза премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
8
 
17
 
! Отговори
* преди 6 години
Винаги с Германия, никога против Русия.
255
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,***!Руските ракети са насочени срещу нас,защото тикволандия е нацвъкана с краварски бази,а какво има там,на слугоподлоги като теб не е разрешено да знае!Така,че,надявай се краварчетата да не докарат нещата дотам,да избият балансите на Путин и тогава няма и да разбереш,как подопечната ти територийка,барабар с теб и с нас немислещия планктон,ще бъде направо издухана - точно каквато е целта на краварите!
254
4
 
25
 
! Отговори
шашко до 285 преди 6 години
Абсолютно точно. Ние не притежаваме нищо , за да сме заплаха някому.В този ред на мисли , изказванията цитирани в статията са настройка и провокация към народа.Въпросът е да се създава изкуствен стрес от заплаха.
253
33
 
12
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
252
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Научи се първо да питаш народа си преди всяко решение и по всеки въпрос, второ - да се съобразяваш с интересите на България и трето - да мълчиш!
251
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли война, ние ще сме последните, които Русия ще атакува. С нашите 1,5 самолета и нарязани за скрап танкове, ракети и артилерия сме егати заплахата. Каква заплаха, ние нямаме армия. Хората знаят много добре кои са стратегическите опасности.
250
4
 
23
 
! Отговори
шашко преди 6 години
Ако сложим на везните плюсове и минуси от членството ни в НАТО и ЕС , то мисля ,че отрицателните точки ще надделеят в ущърб на членството. Де факто и де юре се почти заличихме , като държава с това членство .Бедност и мизерия станаха запазена марка за България.Каква толкова голяма е заплаха от Русия ,та нас почти ни няма, фигурираме само ,като територия. Жалка картина
249
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ *** РУСИЯ ,ЧЕ Е ЗАПЛАХА СПОР НЯМА ! АНЕКСИРА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ ,РУШИ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ И ПРАЩА ТАМ ВОЕННИ БЕЗ ОПОЗНАВАТЕЛНИ ЗНАЦИ КОЕТО Е ПРЕЦЕДЕНТ ВЪВ ВОЕННАТА ИСТОРИЯ ,ТАКИВА ***.КИНСКИ И КУ.РВЕНСКИ РАБОТИ ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е ПРАВИЛ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА РУСИЯ !ТЪРГУВА С ЕМБАРГОВИ СТРАНИ ,ДОСТАВЯ ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИ НА ЕМБАРГОВИ СТРАНИ / СЕВЕРНА КОРЕЯ / ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ ЦЯЛО СТОЛЕТИЕ ИМ Е ПРОМИВАН МОЗЪКА ,БЪЛГАРИНА НЕ ИСКА ДА ЗНАЕ,ЧЕ РУСИЯ БЕШЕ ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО ,ИЗБИ 30 000
248
3
 
9
 
! Отговори
Бай Добри преди 6 години
Война няма да има стига с тези глупости. Отдавна се знае, че война в горещ вариант значи край на човечеството. Не притопляйте стари манджи.
247
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той обича САЩ, но там правят едни неща с тиквите на празника, когато вече не им трябват... :-)
246
7
 
17
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Абе, Боко, много си зле, бе пич. Прецакваш енергийните проекти на Росатом и Газпром, играеш го въртиопашка, после се чудиш защо газът за България бил скъп. Ами без доверие в бизнеса отстъпки няма.Влезли сме в НАТО от 1000 години... какво майка си търсим в този агресивен съюз - е друга тема... Та, сами сме се изпънали като боен дакел на разположението на атлантическите си господари - какво очакваш от Русия - куpaбийки с кондензирано мляко ли?
245
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност, Русия няма ракети, насочени към България - тук няма американски военни бази и противоракетен щит, така че ние не сме стратегическа заплаха. А самолетите не се "насочват" - те просто получават заповед и излитат.
244
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който се опитва да ни вкаравъв война с Русия ще увиснена въжето.
243
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не се разкараш доброволноще стане доброзорно.
242
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този вмирисан и гнусен шоп не спира да ни сащисва с природната си неумност.
241
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде сте толкова сигурен, г - н Б. Б. ?Така ви казаха пак от американското посолство ли? А самостоятелно можете ли да мислите, но за народа си, за Родината? Ясно е, че не можете.
240
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Некъф лудNekav lud ti totalno si izperkal Ti kato si nepopravim komunist niakoi tarsi li ti smetka za tova. Iska li niakoi da te ubiva ili da te vkarva v misha dupka Tochno zatova normalnite hora po sveta ne vi obichat. Vie komunistite prevrashtate vsichko v lageri, zatvori i mishi dupki Dano nikoga Bulgaria ne izleza of EU i NATOA ti stiagai bagaja za Sibir ili North Korea
239
6
 
14
 
! Отговори
Ъъъъ ... преди 6 години
До ШопПак прочети "прагматика" Борисов! :)) пп. НАТОските бази в БГ плащат ли или не за пребиваването си на БГ територия? доколкото се разбира от изказванетона ББ приходи в хазната се очакват от руските туристи, а за газта също е по милостта на Русия и т.н. В изказа НАТО разчита на БГ да се бие за тях, а не БГ разчита на НАТО! :)) Обозримо бъдеще?!? пп. естествено ако има война тя ще е последната и никой за никого няма да воюва щот ще е кратка!пп. " Пази боже ... " - Б ще се на..ре от стра
238
4
 
7
 
! Отговори
дърт преди 6 години
До ШопУчи история и не говори глупости. Кажи конкретно какво е изтъргувала Русия срещу българските земи. Най лесно е да се дрънкат общи приказки.
237
5
 
8
 
! Отговори
Анатом преди 6 години
Не забелязвам до момента в тази черепна кутия да е имало мозък..., а от дълги години е под наблюдение.