Радев ще кани успели българи да инвестират в България

Президентът предлага: Да се създаде портал за сънародниците ни в чужбина
Обновена: 24 сеп 2017 12:01 | 24 сеп 2017 11:55, Анисия Иванова
217

Снимка: Президентството

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града.

Президентът беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев представи идеята за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области.

Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби“, заяви Радев.

Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

По думите на президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, подчерта президентът.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона. 

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена, българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
9
 
! Отговори
Веган преди 6 години
Маац, писи-пис! Маац, писи-пис! Ела коте, хапни си карфиолче!Ами аз си каня котката като я мамя със зеленчуци ама тя пусто не ще, иска риба тон, пиленце, мръвчица! Не идва проклетията!
48
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще инвестират ако имат какво. Повечето са цървуланковци. Я има 5% преуспели нашенци в Щатите с които да се гордеем.
47
3
 
4
 
! Отговори
50 преди 6 години
Чудесно, *** време е и ти да забравиш българския, кво само пискаш по бг форумите, на български! хахаха
46
3
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименС чужда пита помен ще прави, така ли да го разбирам?А за хората, които са тук, какво ще направи? защото и те ще емигрират.
45
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но знам ще дойде най-щастливият ден, когато всички емигранти ще са далече от мен... Моля ви, емигранти, умолявам ви, не се връщайте в България, тук е гадно, пълно с корупция, бедност и мизерия, а ние в замяна ще се грижим да плащаме пенсиите на мама ви и татка ви, няма проблем
44
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха, аз си смених националността, срам ме е, че съм българин, децата ми не знаят български, нямам намерение крака ми да стъпва там, а този стар *** щял да ме кани в крадливата си държава подчинена на руската *** да инвестирам там. Малко наглец е той.
43
7
 
14
 
! Отговори
ван дам преди 6 години
Радев ти май не си много в час кой ще се върне от чужбина в тази *** бе човек я влез в час.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посланията на президентът са уместни. Както разбирам той ще работи за привличане на инвестиции и на големи инвеститори, и на тази основа ще работи за програма за репатриране на квалифицирани българи, като им осигури възможност върха на кариерата им да се осъществи в България. Възможно е, въпреки че никак няма да е лесно да се направи;
41
0
 
17
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До 36Ти кво искаш? На теб ли да ги даде? Ти какво си дал, че на другите сметка държиш как и за какво ще си харчат парите, които сами са спечелили без чужда помощ?Вижте се всички как се държите по форумите с емигрантите, пък от тях парите ще искате!Мандрите, мандрите! Шумкарският манталитет не е изкоренен!
40
2
 
24
 
! Отговори
до троловете от герб преди 6 години
Не ви харесват тия 50% комисионна,но лично японците го казаха на интервюто по ТВ!Радвайте се,че ЦРУ ви печели изборите,че при 27% избирателна активност сте директно в канала!Айде със здраве!Между другото,и герб,и бсп сте един дол дренки!
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да се направи една ДМС кампания за събиране на пари за еднопосочен билет на всички, които искат да напуснат България, срещу подпис, че няма да се връщат поне 10 години
38
1
 
17
 
! Отговори
откъдя накъдя преди 6 години
Ше инвестират,та шайко да им ги вземе.
37
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки 5-ти българин иска да заминава в Чужбина а той щял да ги кани обратно
36
1
 
24
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До InternetlumpenНикой няма да се върне. Те са избягали от всичко и всички, които са тук, а някой тръгнал да картотекира и да описва имотното им състояние, което сами са постигнали от нулата. Времето на мандрите не си е отишло.
35
2
 
12
 
! Отговори
36 преди 6 години
Ми така е, за кво са му мама и тате, децата му, важното е, че ще може да си купи перална машина без да тегли кредит
34
7
 
10
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
Тоз измислен *** кукла на конци :))))))))))))))) ги има за много *** да дойдат и да ги обират и манипулират.То толкова *** до сега измислен *** сме нямали
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да попитам петимата герберастки трола тук, след като всички сме единодушни общо взето, че България тъне в корупция, КОЙ е виновен за това ?+ БОРИСОВ, който държи цялата власт, управлява от три мандата и само разтяга локуми, докато краде с ортаците си мафиоти, наричани неизвестно защо Български бизнес (Златев, Данев, Домусчиев, Ганчев, Божков)- РАДЕВ, който е от няколко месеца и е основно с представителни функции
32
2
 
15
 
! Отговори
35 преди 6 години
Така е, най-добре е да го сменим манталитета с афроамерикански или латиноски, всичко ще се оправи
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То който се върне значе няма мозък в главата си
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манталитета трябва да се промени на българина имам предвид Балкано-варварския манталитет иначе нищо няма да се случе