Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика

Лидерът на ДОСТ се обяви срещу двойните стандарти на властта
10 окт 2017 16:30,
358
Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново разкритикува забраната за агитация на майчин език по избори и изучаването му като задължителен предмет в училище. Той излезе с позиция, в която обяви, че е син на България и иска да живее свободно, равноправно и комфортно в нея.    

Местан взе повод за изявата си от скандала около ограничаването на малцинства в Украйна да изучават майчиния си език.

Той припомни и визитата на президента Румен Радев в Чикаго, където той се застъпи за правото на българите в чужбина да изучават майчиния си език.

Още по темата

"Тезата му "изпуснем ли това поколение, децата им няма да имат българско самосъзнание", е неоспоримо вярна, защото езикът е основният елемент на етническата и национална идентичност на човека", пише лидерът на ДОСТ в позиция до медиите.

Той допълва и че успешната политика би трябвало да изключва двойните стандарти – един за българите в чужбина, един за собствените граждани от малцинствата.

"За съжаление, вътрешната политика на България по този въпрос е твърде далеч от стандартите, които изискваме да се прилагат спрямо нашите сънародници в други държави", пише още Местан.

Той изчислява, че при близо един милион български граждани от малцинствата съгласно последното преброяване, едва около 10 000 деца в училищна възраст изучават своя майчин език. Местан смята, че причина за това е отказът майчиният език да бъде включен в раздела за задължително образование, а не да бъде оставен в извънкласната подготовка наравно с хореографията.

Местан припомня и тезата си, че Изборния кодекс също дискриминира майчиния език и така противоречи на редица международни договори. Лидерът на ДОСТ припомни, че бе глобен няколко пъти за нарушаване на забраната за агитация на майчин език.

"Размерът на една от глобите ми обаче е с особено злокобна символика – 681 лв. Препратката към годината на създаването на българската държава сякаш цели "нацисткото" внушение, че едва ли не съм чужд заради своето етническо и религиозно различие и ако не искам да бъда остракиран, трябва да се откажа от своя език, т.е. от своята идентичност. Само че, господа държавници, и аз съм син на България, създадена през далечната 681 г., и искам да живея в нея не асимилиран, а истински свободен и равноправен, със съхранена човешка идентичност, на която държавата е еднакво длъжна да осигури комфорт, за да бъде истински единна и неделима общата ни родина", завършва лидерът на ДОСТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
18
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Всъщност казвайки това , Местан помага най много на българския език. А той , езика български , много се е променил ...особенно за последните 30 години. Като гледам българите с българско самосъзнание как пишат в момента , трагедията на езиковата им промяна , се чува и от самолет.
200
3
 
7
 
! Отговори
не джамии преди 6 години
а в мека 219 има ли църкви ,,***,,
199
6
 
11
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Баба Внга го е казала още през 1898: "Туркия ке падне" !!!!!!!!"Знаеш ли кока е родена и починала баба Ванга :-) :-) :-) :-)
198
0
 
2
 
! Отговори
Конституция преди 6 години
,,приятел,, съседа говорим на различни езици
197
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба Внга го е казала още през 1898: "Туркия ке падне" !!!!!!!!
196
4
 
12
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"при комшиите има ли църкви в мюсюлмански страни а налагане на българският език тогава ,,равнопоставеност,,"Ама вие пишете без да знаете... В Турция има общо 349 църкви (2 български в Едирне и 1 в Истанбул Желязната бг църква), 39 синегога...ех *** поне да беше проверил от интернета...
195
4
 
8
 
! Отговори
Бащин език преди 6 години
не ви приемаме сектантската религия с фалшивия пророк мохамед нито ,,езика ви,, ,,майчин език,, ,,дева мария,, и други ,,майки,, аман от фалшиви пророци ,,магьосници,, с фалшив бог аллах който не е и няма нищо общо с Всевишният Бог Исус Христос Бог Отец
194
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Потребител - 163/166извиниха се, прошка си взеха, даже Местан и Серьожа се целунаха на моста, малко лицемерно и от двамата предвид миналото им, обаче любвеобилно се получи като цяло, освен сега Корни и Карадай да повторят, по-естествено ще се получи
193
5
 
12
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Един ми е написъл, че в България нямало турци, а българомохамедани...Значи от 500 г не е имало хич потомци, така ли? Архивите пишат даже на кои, местности са изпратени...!!! А я да ви питам другите държави, които са били в Османско владичество...например гърците дали викат, че имат гръкомохамедани??? :-) :-) :-) :-) ***, нерде п.омак нерде турчин!
192
5
 
5
 
! Отговори
,,петрол,, преди 6 години
никаква свобода за ,,езика,, никакви джамии в арабските нации има ли църкви там християните ги ,,убиват,, оон не търси ревностно да търси християнските права а ,,хомонасилието,, ,,кривото да налага с измислени ,,права,, пропаганда,, не права за истинските права за какво е тази институция тогава ,,интереси,, не права и ,,извращаване,, не свобода
191
4
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До Потребител"- признавам че не съм чувал за такава но съм чел различни исторически книги и има военни записи в които се заповядва изселените арменци да се унищожат без оръжие преди да стигнат Армения."Колега книгите как се пишат? Турция каза щом твърдите това...дайте да си отворим архивите! Да направим едно научно историческо разследване с комисии от другите страни...и Ердоган го каза и Чавушоглу го каза щом имат записи, защо не се разследва...Защо бягат от такова разследване???
190
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малее, тук някой е още НРБ от татово време ....мамата си джаса
189
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТАМАТЩом драпат за турски език,те нямат българско самосъзнание!До сега отдавна да са отишли в Турция,ама там бачкането е жестоко!
188
6
 
5
 
! Отговори
Конституция преди 6 години
официална религия християнството официален език в България е българският език дори и новини на турски от къв зор който не му харесва си ходи при ,,майчиният им език,, при комшиите има ли църкви в мюсюлмански страни а налагане на българският език тогава ,,равнопоставеност,,
187
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Син на България,който иска майчин език да стане официален?!?!?!?Син,който не уважава държавата си!!Това подигравка към българите ли е???В Германия,където общността ви е най-силно представена имат ли турска партия в парламент,новини на турски или агитация за нещо на турски език и защо това ТАМ не пречи,а ТУК пречи на децата и държавността??Искате представителство-имате го в парламент,искате джамии-имате ги,искате религиозни училища-имате ги..!!Не ви ли стига,че драпате още и още и още??
186
6
 
12
 
! Отговори
редник преди 6 години
В мига в който Турция предяви претенции към България , ще забравим ЕС и НАТО и ще поискаме руски бази в БГ ! Точно затова Русия има последната дума !
185
0
 
8
 
! Отговори
СТАМАТ преди 6 години
И КАТО НЕ УЧАТ ТУРСКИ И КВО ЩЕ ИЗПУСНЕМ БЪЛГАРСКОТО ИМ САМОСЪЗНАНИЕ....
184
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Потребител до 176Още малко ще се върнеш при Рамзес Трети.Османската империя я няма и тя е била ретроградна,с едноличната власт на султана.То,вие турците ,какво ли друго заете,освен за султана?
183
7
 
10
 
! Отговори
!! преди 6 години
на който не му харесва българския език да си ходи в Турция
182
2
 
8
 
! Отговори
баси простотията преди 6 години
Представям си в държавната администрация как се издават документи на български,турски,шведски,арменски,еврейски...А какво ще правим с китайците,в България те вече са над 10,000!А японските пенсионери!?