Няма драма: Украйна не забранява българския на българите

Посланик Балтажи: Съгласуваме всяка стъпка с българските власти
19 сеп 2017 13:45,
35
Няма драма: Украйна не забранява българския на българите
Снимка: БТА

Няма драма с изучаването на български език от децата на българското малцинство в Украйна. Това увери украинският посланик Николай Балтажи след среща с шефа на парламента Димитър Главчев. 

Напрежението около изучаването на майчин език от децата на българското малцинство в Украйна се появи в началото на септември. Тогава украинските депутати приеха нов закон за образованието, с който се засилва силата на украинския език за сметка на този на малцинствата. 

Премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и много български политици реагираха остро и призоваха промените да не влизат в сила. 

Днес Балтажи обясни, че тази промяна няма да се отрази на българското малцинство. 

Посланикът разказа, че промените са направени след външно оценяване, което показало, че децата на унгарското малцинство, завършващи национално унгарско училище в Украйна, не знаят украински след завършване на 4 клас.

"Това затруднява кандидатстването им в украински университети, ограничава достъпа им да пазара на труда, те се самоизолират, което е недопустимо", каза Балтажи. 

Той обясни, че в българското училище в Одеса такъв проблем не съществува, защото там освен че до четвърти клас се преподава на български, се изучава и украински. Там след приемането на новия закон нещата ще се обърнат и учениците от българското малцинство ще учат на украински, но ще изучават и български. 

"Нищо не се закрива, украинските етнически българи ще могат и занапред да развиват своята идентичност", каза Балтажи. 

Той упрекна някои българска политици, че са политизирали въпроса и са създали излишно напрежение.

Украинският посланик обясни и че украинските власти съгласуват всяка стъпка с българските. 

За да се запознае от първа ръка, че проблем няма, посещение в Украйна ще направи и шефът на парламента Димитър Главчев. Той ще се срещне с българското малцинство в края на седмицата по случай празника на Независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
don преди 6 години
ДО господин Борисовимате толкова излишни финасови средства които и 1 000 години да живеете няма да ги изхарчите.Бесарабските българи се изселили в Украйна и Молдова по време на Кримската война да се спасят от турците.Докарай ги в България дай им както руската империатрица земя или по 200 000 лв. на семейство .Ще бъдеш вечния бог за тях и за целия български народ.Помисли разумно върху това предложение.Парите са временно явление но славата е вечнаЗлатния век на Бойко Борисов - както Симеон
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балтажи всъщност е с български произход (вероятно от фамилия Балтаджиев). Но името му не е Николай, а Микола. Вероятно заради някакво украинско преименуване(както напр. Андрей стана Андрий)
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските ***, на които изобщо не им пука за българите създадоха тая фалшива новина, която бе подета от услужливите медии.
25
0
 
8
 
! Отговори
Ами има лесно преди 6 години
Стига сме ревали ме де стопяваме а да поканим българите в Украйна и Русия да се заселят у насЗелена карта за 10 години и после паспорт
24
3
 
3
 
! Отговори
Тоя Балтаджи преди 6 години
Нема ли да го изгоним вече ,че все глупости дрънка ,но да вземе и Б.Б.мястото му подобно на Наакашвили е там в Украйна като писар в некое селско кметство
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо друго не съм чел на украински, освен писмото на запорожците до султана. Виж то ми хареса.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не то драма няма, но все пак го забраняват. Със закон е решено а не какво казва некой пуяк
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не то драма няма, но все пак го забраняват. Със закон е решено а не какво казва некой пуяк
20
1
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
По-полека със смеха,че да не се опуснеш.Тези същите английски и канадски"специалисти"доскоро обучаваха терористите от ИДИЛ.Ама като ги подпука руската мечка се изнесоха яко дим з норматив в Йордания.Само че в Украйна ще са прекалено близо до леговището на Мечо,та не се знае къде ще се денат като усетят дебелия.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Украйна официалният език е украински. Който не знае украински не може да е украински гражданин. Или научава украински или си бие камшика от там.
18
1
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Колкото Македония я смятат за държава толкова и на тези някой им обръща внимание ама карай да върви
17
6
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
ДГД--РУСКИТЕ ***.....АНГЛИЙСКИ И КАНАДСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ ОБУЧАВАТ УКРАИНСКИТЕ ВОЕННИ!
16
4
 
8
 
! Отговори
Краен преди 6 години
Абе до кога тази т.н. "дървава" ще мъти водата на всички! К'ви украинци, 'къв украински!Да я прапределят м/у Русия, Унгария и останалите и да се приключва с тези фашисти!
15
5
 
23
 
! Отговори
22222 преди 6 години
Проблема на украинците не са българите-нас кучета ни яли.Проблема им са руснаците рускоговорящите.Ако можеха за един ден да изличат всичко руско,ама няма да могат.Че те руснаците в така наречената Украйна са повече от украинците.
14
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
допреди 20 г украинският бе като шопският имало го е но никой не го и знаеше ,ходил съм в Киев и др 2-3 града и всички си говореха на руски това бе техният език мафията и престъпните групировки използваха хората като промениха всичко дори и историята То и при нас ако Левски ни бе съвременник щеше да изгние в затвора за тероризъм но лицемерието ни стана национална черта
13
27
 
9
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА!!!! преди 6 години
СВОБОДА НА УКРАЙНА ОТ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ!!КРИМ---Е УКРАИНСКА ЗЕМЯ!!!СМЪРТ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ И УБИЙЦИ!!!!
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Украйна още през 80-те години имаха предаване по телевизията на украински, с голямо сричане и заекване. Иначе помежду си и в семействата си говорят на руски. Поне допреди 4-5г.
11
4
 
29
 
! Отговори
афган преди 6 години
Поредния лъжец. След 4 ти клас няма да се изучава никакъв друг език освен украинския.Е как тогава децата няма да забравят майчиния си език.
10
14
 
3
 
! Отговори
гого преди 6 години
алоо фалшивия московчанин, ходи се отваряй другаде, селски хитрец
9
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма драма за българите: Украйна не забранява българския на българите.Има драма за руснаците: ...