За признатата ни общност – историческа справедливост и път към ЕС

Министри и евродепутати приветстваха решението на Тирана
14 окт 2017 17:00,
33
За признатата ни общност – историческа справедливост и път към ЕС
Снимка: БТА

Сега, след толкова години, се възстановява историческата справедливост. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод решението на албанския парламент да признае българското национално малцинство, предаде "Фокус".

"В проекта на закон липсваше българското малцинство, признаваха се осем малцинства. Положихме доста усилия за това", обясни тя.

Още по темата

"Най-важното е в една демократична държава, която иска да бъде член на ЕС, да не се пречи на хората да се самоопределят, в случая когато те са самоопределят като българи и има исторически факти", заяви Екатерина Захариева.

"Благодаря на българското малцинство в Албания за това, че за около месец и половина събраха 3 хил. подписа", коментира министърът и допълни, че в Албания има 4-5 регистрирани сдружения на българи.

"Има споразумение между Албания и България от 1932 година за това, че се признава българско малцинство. За съжаление, не е влязло в сила и не е финализирано подписването му", каза още външният министър.

"Това е венецът на общите усилия на политици, общественици и борци за запазване на българщината, които се обединиха, независимо от политическите си убеждения, в името на правата на българските общности по света. Този акт показа, че когато България има ясна цел и използва пълноценно своите външнополитически ресурси, всяка задача е изпълнима", посочва и военният министър Красимир Каракачанов в писмо до медиите.

Според Каракачанов до признаването на българската общност е прякото продължение на договора за добросъседство с Македония.

"С историческата успех в Албания, ние отново дадохме пример за силата на девиза изписан на сградата на българското народно събрание "Съединението прави силата". След десетилетия на плаха безлична и нихилистична външна политика България направи втората голяма крачка във външната политика, след Договора за добросъседство с Македония, с което заема своето място като  фактор на стабилност на Балканите. Фактор, който поставя над всички правата на българите на Балканите. И днес, когато това е факт, ние сме длъжни да продължим да поставяме над всичко правата и интересите на българските общности зад граница", твърди лидерът на ВМРО.

Българските евродепутати също привестваха решението на Албания. Сергей Станишев посочва, че признаването на българското малцинство е успех и нашите сънародници не бива да бъдат използвани като разменна монета в чужди геополитически сметки или да стават жертва на натиск от кръгове, приближени до Никола Груевски.

Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че стъпката на албанското правителство е признак за желанието и волята на Тирана да работи за членство в ЕС.

"Свидетели сме на исторически момент. Беше направена историческа крачка, която възстановява историческата справедливост и разбива тежки фалшификации за българските общности на Балканите. Благодаря на колегите, с чиито общи усилия успяхме да постигнем този резултат. Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е положителна стъпка в развитието на отношенията на Балканите", посочва Джамбазки.

Ръководителят на българската делегация в Европейската народна партия Андрей Ковачев привества решението на властите в Тирана.

"Това е исторически ден. Българската общност се опитва да получи права от 104 години, особено интензивно усилията бяха  подновени през последните няколко години. Това показва, че можем да постигаме национални каузи, когато всички гледаме в една посока. Този въпрос обедини премиера, евродепутати, правителство и Народно събрание. Благодарност и за усилията на българските организации в Албания и всички приятели на българската общност и на България в Република Албания. Не на последно място благодарност и към европейския подход на нашите  приятели и колеги от албанския парламент. Отново се доказа, че европейската интеграция е единственият начин за решаване на исторически проблеми в нашия регион и допринася за това, тъмните сенки от миналото да избледнеят", твърди Ковачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
За разлика от турците и ***, които са тук като завоеватели, българите в Албания са се оказали на територии, насилствено и незаконно отцепени от България, те са си у дома. Затова би трябвало да бъдат третирани и уважавани не като малцинство, а като местното население. Местното население на всяко едно място би трябвало да е най-уважавано, независимо от броя му и най-вече да се зачита културата му и правото му да има водеща роля в политиката. Хубаво е, че поне са признали съществуването им.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KAKVI GOTINI SOCIALISTICHESKI PRIKAZKI OASTAVA DA SE NAPISCHE NAPRED KYM SVETLOTO BYDESCHTE I KOE E NOVOTO EDNI PAK SE OPRAVIXA IDEALNO DRUGITE ZQPAT
28
0
 
2
 
! Отговори
СМЕЛО НИНОВА преди 6 години
Има възможност от ръководството на БСП да се отстранят нагли престъпници участници и съучастници в организираното ограбване на БЪлгарския народ след 1989 година .Напомняме че БСП,СДС и ДПС бяха нарочно създадени с цел показна ликвидация на просперитета на БЪлгарския народ. Нанесени са невъстановими щети за трилиони долари вкл с нарочно създадените спец групировки като НДСВ и ГЕРБ ..МИлиони деца в момента са тежко увреждани от педофилски камери в училищата.Няма раждания на деца .
27
0
 
2
 
! Отговори
бай ганьо преди 6 години
айде сега и българия да си признава албанското малцинство в мандрица арбанаси стара загора...
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите живеещи в САЩ,на фолклорните си концерти,винаги играят българска ръченица и пеят български народни песни,представяйки ги като свои.Дори носията им е шопскаа,шопите за тях са "сърби".Така крадат от съседите си,само народи,които нямат своя национална култура.В Чикаго,или преди баскетболни срещи,в които играят сърби.Нашето правителство трябва да вземе мерки,това да не се случва повече.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай иван Ако не можеш да оцениш ползите,поне уважавай всичко,което не ти вреди,а признаването на българското малцинство ,сигурно не ти пречи.Югославската пропаганда,още от 1918 година,прави всичко,за да заличи българщината на Балканите.Сърбите ,като малко племе около Шумадия,винаги са се стремили да отнемат територии от България,българска култура и традиции,защото си нямат свои и защото другите балкански народи не им позволяват да отнемат от тях.Сърбия и БЮРМ,лоша българска имитация.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен14 Добре,че от такива *** като тебе,не зависи нищо.България е най-старата държава на Балканите след Византия ,от нея са отнети територии,а не тя е взела от тях,затова има български малцинства в останалите балкански народи.Затова няма техни малцинства в България.Набий си го това в празнатаглава.Най-малкото пък от новоизлюпеното"македонско малцинство",по заповед на Коминтерна през 1945 и новоизлюпената държава БЮРМ през 1992.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен19 Българите живеещи в Албания,живеят там от векове и не биха дошли в България,да ти плащат данъци в хазната,за да има за твоята пеннсия,или социални помощи,докато ти не помръдваш смърдливият си *** от компютъра, и не се трудиш.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До софиянец 21 И фасон си има министърката,и възпитание,говори английски много по-добре от Първанката,Нинова ,и от теб.Старае се и си върши работата,както трябва.
21
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
искам и друго да питам, това нещо как но е с извинение външна министърка, та то милото смърди на компетенции на калинкариат / жени, с извинение гроб - поне съм *** учил тия екстри, тази милата не бих и дал да ми е продавачка, щото няма ни фасон, ни възпитание, тиквата я прави Външен Министър... Имаше един юнак, цитирам - "Егати държавата, дето Аз съм и минисър!"
20
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
пиша за тиквократи и гласуващи за него... питайте всеки средно-статистически историк, България граничи с между 5 и 6 държави последните СТо години, Доктрината казва - не позволявай повече от Две съседни Държави да се съюзят срещу НАС - Балканската Война е пример в обратната посока, както и да е - явно тиквохомоджихадоседерастокомунистите от гроб и избирателите им от гроб е зацепиха - продадоха Държавният ни Интерес Отстояван над 90 години към този момент...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като са признали българско малцинство.Това малцинство,ако се чувстват българи да дойдат да живеят тук,да работят,да плащат данъци,да създават деца.Едва ли Албания е мечтаната за живот страна.А албанците и македонците сега ни се подмазват,за да ги подкрепим за ЕС.При други обстоятелства са ни плюли и мразили,но нашите властници така се възторгнаха,все едно са открили Америка и са забили българското знаме.Айде по-полека,че ставате смешни.
18
3
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
тиквеният *** успя да разбие над 100-летната ни единствена и създадена тогава (100+години) Доктрина в рамките на два месеца, първо македония, сега албания - *** племе заедно с уж-патриотите и другата *** пък го играт Възторг, тиквеният *** току що уби цялата ни Външна политика от създаването на последата бг държава(Последната си го запишете!).
17
0
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Жалък удбаш. Като я "сакаш" толкова Македония прав ти път! Отказвай се от бълг. гражданство и отивай в Скопие да зяпаш Войн на кон. За твоето място чакат хиляди граждани на БЮРМ дето до гуша им е дошло от сърбоманство и беднотия.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ne,4e novinata e lo6a,pozdravlenia! No kakto niakoga Balkanskia poluostrov be6e naselen s 90% balgarko naselenie,a sega sa razdeleni i zagubili idenditeta si, taka 6te stane i s Balgaria,ako ne si opravite demografskia Problem!!!
15
3
 
6
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
добре де и какъв ще ние келипира от тази файда?????
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре ки и смръзне усмивката , Има избори в Македония , ще се скъса на парченца договора който е унижаващ за Македония , заради това че бг много държи да подкрепя бъл малцинства навсякъде, но забранява на своя територия да правят други малцинства . Нацисти болни . Гледайте си корумпираните политици, ченгета и полицаи бре българи нещастни
13
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До КрайТова е цената да подкрепяме "държавата" Косово и да свикваме с албанизацията на Македония.------------Какво лошо има да подкрепим държавата Косово?
12
2
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Bravo be........ za Zaharieva i za Bojko Imalo Bolgari -nemalo -tie postignaa priznanie sega treba i Grcija [ Cipras] da priznae malcinstva ama malku tesko ke bidi......
11
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Добре че заради ЕС се съобразяват с нас......иначе девета дупка на кавала. И много е смешно това "пробив" за македония и албания. Що не пробват пробив в Турция или Гърция. Пробивачи ,къртачи перфоратори и всякакви строители.