Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП

И още 10% скок на заплатите на полицаите, повече пари за майките...
Обновена: 23 окт 2017 14:41 | 23 окт 2017 14:37, Камелия Цветанова
266
Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП
Снимка: Булфото, архив

БСП отново поиска отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Предложението на социалистите е записано в алтернативния бюджет на левицата, който беше представен от червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

Минималният осигурителен праг да се увеличи от 2600 лв. на 3300 лв., като за доходи под него да се плащат 10%, а за горницата над тази сума - 15% данък, искат от БСП.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. - най-богатите ще се плащат 20% данъци.
Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително.

2 829 626 да работещи ще плащат по-малко, обясни Нинова.

Паралелно БСП предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10%, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се данък финансови транзакции.

Соцлидерката увери, че образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП, който пък е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

Червените искат обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв.

Предвидени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

От левицата предвиждат 500 млн. лв. за погасяване дълговете на болниците. Освен това лечебните заведения не трябвало да са търговски дружества.

581 млн. лв. увеличение на бюджета в сектор "Сигурност" и 10% увеличение на заплатите, предлага БСП.

ГЕРБ предлагат по-голяма финансиране на статуквото, ние предлагаме промяна на модели и системи, които да доведат до по-голям резултат, обясни Нинова.

Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: БСПданъцибюджетдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
5
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
основния проблем тук е злобата на тия с ниските доходи. Те трябва да са наясно с едно- вдигането на данъците на тези с повече доходи едва ли ще докара съществено увеличения на техните такива. Дори и да не приоемем, че много от тях тогава ще минат в сивата икономика и резултата ще е малко повече от нулев...Т.е. целта е не на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле, нали...ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА !
133
10
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До всички,които обиждате работниците на мин.заплата,забравяте,че сме бедни именно заради вас.Защото не може един да взема 460лв,а другия 4600.Заплатите не са еднакви,но такава разлика не е нормална.А Не пренебрегвай труда на работника и не се мисли за нещо по-вече.Защото не си.
132
3
 
5
 
! Отговори
до 134 преди 6 години
Народа да каже.Кой? Той - народът!Ами мен не ме храни България,даже вчера изпратих на баща ми 25 хил лева за годината да живеят нормално...но ми е мъчно, че не си живея на мястото , с приятелите от детинство, в хубавата ни държава, а плащам благините на чужди пенсионери, въпреки че образованието ми е платено от България. Но нас младите, образованите ни изгониха - методично за 20 години резултатът е налице. Огледай се - все по-тъмен е фонът.
131
4
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
До АнонименПрограмистите с какво се хранят...чушки и домати ядат ли...Който произвежда с обработка на земята истинска храна,той трябва да има високи доходи.---напълно си прав приятелю, но не и за сметка на програмиста, нали така?Защото с този данък -именно това ще се случи? Програмистите не искат парите на другите? И за разлика от зеленчукопроизводителя - програмиста утре - си хваща оная работа под мишница и в другиден е в Германия. Тогава кой ще храни зеленчукопроизводителя?
130
5
 
6
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Въпреки че доста години сме с 10% данък , инвестициите не се увеличават , а падат поголовно!Причината е в корумпираните власти в България !Така че явно десятъка му отмина времето !Време е сега на тия дето крадат и се правят на утрепани да се бръкнат по-дълбоко , а беднотията да не плаща данъци!И ако няма напредък следващата години нови 2% към данъка на тия които имат!Ако има напредък - намаление!
129
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз ътПрограмистите с какво се хранят...чушки и домати ядат ли...Който произвежда с обработка на земята истинска храна,той трябва да има високи доходи.
128
7
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
за мен поведението на БСП е национално безотговорно. В държава в която имаш хроничен недостиг на специализирани кадри: лекари, учители по специфични предмети, програмисти, инжинери да се вдигат одоходните данъци е лудост. Обяснението "ама в Германия е така" е тъпо, както и хората които го ползват - защото в Германия за 50% удръжки същата държава ще ми даде блага, които БГ не дава. Т.е. ме предизвикват да емигрирам?! БГ се превръща в държава на селяните, простаците и люлинските плочкаджии.
127
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 130 А ти кажи кое не е грамотно.Вие,новоизлюпените богаташчета бързо забравихте от къде сте тръгнали.И ,че ако не са селяните с лопатите точно вие ще минете на канибализъм.
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 123:.С грешка си.80 лв са удръжките в/у м.р.з.На 460лв. се удържа около 80-90лв данък.А с отпадането на плоския данък няма да има удръжки на мин. заплата.Както беше преди да го въведат.Имаше таблици ,и под мин заплата нямаше удръжки.
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 127Верно що ли не го приемете, че да ми дойде акъла в главата и да си преместя жената и децата на по цивилизовано място.Ти какви комши искаш бедни и гладни или образовани и богати.Не е във въпроса за 500 лв а в това че това ще накара още поне 10% от работещите умни хора да избягат. А те избягат ли пак ще трябва да вдигате данаците защото тогава няма от кого да вземате пари.
124
6
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
ще се опитам логически да го кажа, макар да знам че плебса от логика не отбира. В икономиката имаш Труд и Капитал /не се е променило от времето на Карл Маркс/. Ако 19 и 20 в. бяха века на капитала, то 21 в. е века на Труда. На кой труд обаче? На КВАЛИФИЦИРАНИЯ ТРУД!Затова и програмиста и който и да е друг квалифициран кадър, е в пъти по важен за икономиката от люлинските плочкаджии, общаци и прочие плебсари.Най малкото щото са им клиенти. А с този данък - ще изгоните именно квалифицираните.
123
3
 
8
 
! Отговори
до 127 преди 6 години
Народа да каже.Първо се научи да пишеш грамотно , после хващай сопата. Народа, ако го питаш, ще избие богатите и след 4 дни ще мине на канибализъм, щото толкова си може. Комунистите са свикнали като опре ножът в кокала и да национализират, ама то вече не остана какво да се взема от богатите, щото богати почти няма ( освен ония в парламента, но тях не ги пипат). Сега налазват остатъците от средната класа.
122
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Хм и аз това се питам, защо да плащам данъци като държавата не си изпълнява задълженията към данъкоплатците?
121
1
 
11
 
! Отговори
до 122 преди 6 години
Че те са много африканските държави, които са по-добре от България. И това съвсем сериозно. Че ние и от съседите сме най-зле. Който не вярва, да си стегне маратонките и хей ти Румъния, хей ти Белград, хей ти Истанбул. Няма хора вече в България и това се отразява много сериозно. София я държи ИТ индустрията и може би два три отрасъла. Морето смуче от туризъм, но дефакто положението е за рев, политика за бъдещето няма, само заеми и данъци са им в главите
120
11
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Щом има такова скимтене да остане плоския данък,значи правилно е да го премахнат.И аз съм за това!Да гласуваме.Народа да каже.
119
4
 
7
 
! Отговори
ИТ преди 6 години
До Dies IraeМоже да си абсолютно сигурен, че ще се случи точно това. Но червените това не ги интересува, за тях е важно да ги избират на изборите, какво ще стане с държавата в дългосрочен план им е през оная работа. Да не говорим, че хора с над 3300, които се осигуряват на реални доходни, са само работещи в големи международни ИТ компании. Тоест високо-технологичния сектор, който от 20000 в бизнес парка в София, плаща данъци колкото целия северозападен регион (ако не и повече). Режат си клона.
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете ми за чий му е на кмет служебен автомобил за 100 бонки?Кажете ми как така ремонт на тунел струва 22 милиона?Кажете ми как така бюджета на София е колкото бюджета на Брюксел ... ама Софето не е Брюксел.
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да помислят в посока защо Лук Ойл е на загуба и не взимат пари от него!Както и от къде толкова луксозни коли в хора които нямат грам трудов стаж.
116
8
 
14
 
! Отговори
ф преди 6 години
Плоският данък е най-страведливият! И андрешковците, и средната класа, и милионерите плащат 10 %. Но милионерът плаща 100.000 лв. данък на всеки изкаран милион, а беднякът Андрешко само 80 лв. за заплата му от 800 лв. Милионерът допринася много повече за икономиката отколкото бедняка.
115
6
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До ИТКакто се случи с Зимбабве (кратка справка - идват черните на власт, взимат всичко от белите и за 2 години от житницата на Африка се превръща в държавата с най висока инфлация в човешката история 261 милиона%, и банкноти от трилиони зимбабвииски долари, с икономика в свободен колапс) Ето това ще стане като се дигнат данъците на малкото останали коректни платци и те си набият камшика към някоя що годе нормална страна (чувал съм доста по добри неща за Мали и Гана отколкото за *** БГ)