Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП

И още 10% скок на заплатите на полицаите, повече пари за майките...
Обновена: 23 окт 2017 14:41 | 23 окт 2017 14:37, Камелия Цветанова
266
Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП
Снимка: Булфото, архив

БСП отново поиска отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Предложението на социалистите е записано в алтернативния бюджет на левицата, който беше представен от червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

Минималният осигурителен праг да се увеличи от 2600 лв. на 3300 лв., като за доходи под него да се плащат 10%, а за горницата над тази сума - 15% данък, искат от БСП.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. - най-богатите ще се плащат 20% данъци.
Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително.

2 829 626 да работещи ще плащат по-малко, обясни Нинова.

Паралелно БСП предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10%, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се данък финансови транзакции.

Соцлидерката увери, че образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП, който пък е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

Червените искат обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв.

Предвидени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

От левицата предвиждат 500 млн. лв. за погасяване дълговете на болниците. Освен това лечебните заведения не трябвало да са търговски дружества.

581 млн. лв. увеличение на бюджета в сектор "Сигурност" и 10% увеличение на заплатите, предлага БСП.

ГЕРБ предлагат по-голяма финансиране на статуквото, ние предлагаме промяна на модели и системи, които да доведат до по-голям резултат, обясни Нинова.

Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: БСПданъцибюджетдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с чужда пита помен. Това правят, да вземем от едните за да дадем на другите.После идва някой като Боко и се чува "аз им дадох", все едно са му бащиния.Айде стига сте раздавали чужди пари, изкарайте и вие и ги давайте. Защо не си махнаха субсидиите?защо не правят нищо с разводнената администрация?защо си увеличиха наскоро заплатите ПАК?
113
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво 113 Мен ! Точно така е - в България не се признават разходи. командирвоки, обучения, пътувания, все са с ограничения. Значи разни бюрократи могат да пътуват в чужбина първа класа, а собственик на фирма дето дефакто им плаща заплатите, не може - иначе не минава за разход. И хиляди подобни "ограничения"....Ама тези многознайковци един ден на реалния пазар нямат. Бюрократите трябва да прилагат политики, а не да ги измислят. Те не стават за това. Нямат нито опит, нито усет, нито въображение.
112
7
 
29
 
! Отговори
ИТ преди 6 години
А сега тия невероятни богаташи с над 3300, които сме една шепа хора главно от ИТ бранша, ще си хванем шапчиците и ще ви оставим да се лъжете един друг как сте на минимална заплата, докато взимате пликове с пари под бюрото. Така накрая в тази жалка държава ще останат само големите та_рикати, които не плащат данъци и последния ще затвори кепенците на държавата. Това ще се случи накратко с подобно "социални", недомислени идеи.
111
5
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Проблемите и диспутите около данъка ще изчезнат тогава, когато се разбере че икономиката, фиска и въобще държавата имат в пъти по голяма нужда от програмиста и въобще обучения професионален кадър отколкото от люлинския плочкаджия, който работи на черно не шлаща осигуровки и някой трябва да плаща за него и котилото му.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак настъпа мотиката. Хайде въведете семейното облагане пък тогава нека има и прогресивно облагане.
109
3
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Кой е по полезен за икономиката? Този който 50 години е на минимална заплата? Какво ще направи той с парите спестени от намалени данъци - ще ги изпие, ще си вземе 2,3 билетчета от статистиката за *** (надявайки се на печалба от 2000 милиарда) и това е. Какво щеше да направи човека с висока заплата с парите който искате да му се вземат? Ще купи земя, ще се опита да започне собствен бизнес, ще смени жилище (строителство или ремонт (тоест още работа за тия с минимална заплата)).
108
1
 
29
 
! Отговори
man преди 6 години
Плащам данъци, а после и за -частен СОТ-частни уроци-здравна карта към застрахователВъпроса ми е защо да плащам данъци изобщо?
107
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пипнат ли плоския данък и "чуждестранните инвеститори" са вън и ще има да се оглеждате - то и без това останаха само *** и пенсионери и някой други стоящи заради ниските данъци. спре ли се третото ще стане интересно. Нинова какво е работила, имам предвид нормална работа, от какво разбира?Или и тя като Станишев, без един ден трудов стаж. Да пробва да върти частен бизнес в България, да плаюа данъци, такси, осигуровки, счетоводители, да следи промените , да обучава кадри....
106
13
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Прогресивния данък с необлагаем минимум ще стимулира българската икономика - щото в бедните ще се оставят малко повече пари с което те ще си купят мляко, хляб, салам, боб и пр. български неща а с парите които остават в богатите се купуват коли яхти и пр. неща от чужбина.
105
8
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Аз на мойте им плащам най-много 750, само на двама плащам над 2 хил, който не е съгласен да ходи на интервю за нова работа да му плащат повече, никой не карам насила да ми работи, джопса е пълен с обяви за работа, прав им път ако не са доволни да ходят на интервюта.
104
7
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
до всеки подкрепящ прогесивния данък...*** !!!!Ако можеше да смяташ , щеше да знаеш, че и при плосък данък този с повече заплата пак плаща повече от този с по-ниска. ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА !!!
103
4
 
18
 
! Отговори
666 преди 6 години
При това безумно искане за драстично увеличаване на данъците прогнозирам, че БСП отново ще изгуби изборите!
102
2
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
А на тия ревящите, че тия с повече пари плащат по малко данъци - разбирам, че сте *** и затова сте на минимална, но си набийте в кратунките - 450 лева - за 1 година данъци събрани от тях 3334.8 лева най много при 2000 лева - 12935.52 лева най малко за 1 годинаЗабелязвате ли колосалната разлика? Ето ви така наречения плосък данък.Разликата между 450 лева доход и 6000 лева е 13 пъти, но платени данъци като ДДС и осигуровки е 14.75 пъти. Ето ви равенството.
101
3
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Искахте си земята върнете се на село и бачкайте като фермери да тежко е, но ако искате да работите ще имате. Aко искате да си клатите краката в офиса клатете ги за клатене на крака такива заплати.
100
9
 
2
 
! Отговори
ПС: преди 6 години
Еми да , шизофренни са..кой гласува поският данък? Кой прокара това безумие...нали точно вие"левите" дори Костов не направи тази глупост, даже говореше против нея.Сега това е контра мярка, защото вече сте си вкарали главата в устата на лъва. Това на страна, разбира се ,че трябва прогресивен данък. Базирано в/у стандарта в страната, хората със заплата до 1500 лева,трябва да плащат до 10 % данък, тези с минимална никакъв данък или 2-3 % останалите до 3500 лева 15% над, 20 %.Иначе няма икономика
99
4
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Всички са наясно че българския преход беше един от най-големите грабежи на века. Един еднократен ДАНЪК ВЪРХУ ЛУКСА можеше да върне донякъде справедливостта. С 30 % може да се обложат всички имоти жилищни имоти на стойност над 200 хил. евро., всички коли, яхти, вили и пр. над 100 000 хил. лева. Ако някой не е съгласен - да доказва платените данъци и осигуровки. Парите от този данък могат да идат в НОИ за пенсии. Е това е лява идея ама Корни не е лява - Корни си е милионерка.
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам всички да отием на итверюта за работа, в България има много работа, и всички да почнем работа на 5 хил лева заплати, има работа за всеки на 5 хил лева, и тогава дори да ни взмат 40-50% данък, пак ни остават 3 хил лева. Само да прочетем две книги, на интервюто и почваме на заплата 5 хиляди лева.
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз плащам на моите работници заплати между 2 500 и 4 500 лв, според това какво допринасят за фирмата.
96
2
 
6
 
! Отговори
до 86 преди 6 години
Какви са тия истински капиталисти които ще дойдат ? Hе умнико те тез капиталисти същите разрушиха икиномиката ни отвътре чрез предатели за да отидеш ти да им бачкаш като келнер или берач на ягоди. Ей сега алчния капиталист си вдига целия бизнес и идва от Кaнада за да ти даде работа а като се събуди отвит ли беше капиталисте? Гладна кокошка просо сънува!
95
7
 
1
 
! Отговори
Богат преди 6 години
Мойте пари не са от заплата, има хиляди легални начини да се печелат пари и да се плащат минимални данъци. На работниците на заплати (имам над 100 работници на които плащам) да им слагат прогресивни и каквито си искат данъци, тава не ме засяга.