Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП

И още 10% скок на заплатите на полицаите, повече пари за майките...
Обновена: 23 окт 2017 14:41 | 23 окт 2017 14:37, Камелия Цветанова
266
Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП
Снимка: Булфото, архив

БСП отново поиска отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Предложението на социалистите е записано в алтернативния бюджет на левицата, който беше представен от червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

Минималният осигурителен праг да се увеличи от 2600 лв. на 3300 лв., като за доходи под него да се плащат 10%, а за горницата над тази сума - 15% данък, искат от БСП.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. - най-богатите ще се плащат 20% данъци.
Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително.

2 829 626 да работещи ще плащат по-малко, обясни Нинова.

Паралелно БСП предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10%, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се данък финансови транзакции.

Соцлидерката увери, че образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП, който пък е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

Червените искат обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв.

Предвидени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

От левицата предвиждат 500 млн. лв. за погасяване дълговете на болниците. Освен това лечебните заведения не трябвало да са търговски дружества.

581 млн. лв. увеличение на бюджета в сектор "Сигурност" и 10% увеличение на заплатите, предлага БСП.

ГЕРБ предлагат по-голяма финансиране на статуквото, ние предлагаме промяна на модели и системи, които да доведат до по-голям резултат, обясни Нинова.

Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: БСПданъцибюджетдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
КАТО ТОВА НЕ Е САМО ЗА ПЪТИЩАТА, А ЗА ГОРИВА, ЗА ХРАНИ, ЗА ЛЕКАРСТВА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ВСИЧКО ЗА КОЕТО СЕ СЕТИШ. И НАКРАЯ ЕДНА ТЛЪСТА ЛЕЛКА ТИ СЕ КИСКА ПО ТЕЛЕВИЗОРА И ТИ КАЗВА, ЧЕ ТИ КОИТО РАБОТИШ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ ПО ВИСОКИ ДАНЪЦИ ЗА ДА МОЖЕ ТЯ И ДРУГИТЕ ПОДОБНИ +РОДНИНИ И ТЕМ ПОДОБНЕ ГРОЗОГРУХТЕЛИ ВСИТЕ БЕЗ 1 ДЕН ТРУДОВ СТАЖ ДА ВЗИМАТ ЗАПЛАТКИ БАРАБАР С ВСИТЕ *** КОИТО СЕ МНОЖАТ БЕЗКОНТРОЛНО, НО И ТЕ СА НА ТВОЯ ИЗДРЪЖКА.И КОГАТО СТАНЕ ВРЕМЕ ЗА ПЕНСИЯ ДА ТИ КАЖАТ ЗА ТЕБ НЯМА!!!
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм, че в България има много които чакат да се облагодетелстват от държавната помощ, но повярвай ми, в Германия също е пълно с такива индивиди. Дава им се толкова, колкото да могат да оцелеят. Плаща им се жилището и имат по 200 евро на месец за ядене. Който иска повече (а това е всеки нормален човек) се хваща да учи или да работи. Социалната им политика е чудесна и работи добре. Има и недомислици които дразнят, като задължителна такса телевизия по 20 евро на месец
152
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се спрат субсидиите на партиите ще имаме същият приход.
151
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре , че няма да се докопат до властта, иначе са способни на големи поразии - вече видяно и изпитано от БСП...уж столетница , пък не и увря главата...
150
5
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
От 6мил. население - 5мил. са на издръжка на работещите 1 мил. ЗАТОВА ПАРИТЕ ВСЕ НЕ СТИГАТ И ВСЕ СЕ ДИГАТ ДАНЪЦИ! АКО В ГЕРМАНИЯ ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ И ЗНАЕШ + ВИЖДАШ КЪДЕ ОТИВАТ ДАНЪЦИТЕ ТИ, ТО В БГ КАТО СИ ПЛАТИШ ДАНЪЦИТЕ И СИ КАРАШ КОЛАТА, НАЦЕЛИШ КРАТЕР КАТ ИДВАТ И ТИ ПИШАТ АКТ ЗА НЕСЪОБРАЗЕНА С НАЦЕПЕНАТА КОЛАРСКА ПЪТЕКА СКОРОСТ, СЛЕД ТОВА ОТИВАШ ДА СИ ОПРАВЯШ КОЛАТА И ПЛАЩАШ ОСВЕН РЕМОНТА И ДДС ЗА ЧАСТИТЕ И ТРУДА И ВСИЧКО ТОВА ЗА УДОВОЛСТВИЕТО ДА СИ СИ ПЛАТИЛ ДАНЪЦИТЕ И ПЪТИЩАТА ДА СА ЛЕШ. ТАКА Е
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как ще се казва новия прогресивен данък - данък лила ли? или данък терминал 2? щото то е ясно къде ще отиде разликата - в светлото бъдеще на България и на много хора няма да им понесе....
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия от ОПГ Герб и ОПГ БСП са най-големите олигарси и за това си мълчат като пукали за данък печалба, а само се чудят как още по -качествено да оберат мизерния народ, който се чуди дали хляб, или ток, или лекарства да си купи, и дали ще може да отгледа едно -единствено дете.
147
7
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Анонимен 147Ако в Германия като си платил данъците си държавата после ти дава, то в БГ не е така. Парите отиват за изхранването на 1,5мил. *** (уж безработни, дефакто мързеливи, перманентно бременни ***) 2,5 мил. пенсионера (от които не малка част бивши държавни *** които и заместниците им (сегашни държавни ***) не са плащали или плащащи в момента осигуровки, и почти 1 мил. държавни *** които са назначени само за да симулират дейност и да взимат заплата.
146
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С вдигане на данъците досега потъващ икономически кораб не е бил спасен. С нови нормативи, закони и данъци само ще увеличат пробойната, ама те толкова си могат.... По принцип в България всичко е прекалено евтино, като цена и като качество, оттам идват проблемите. Работниците са евтини, ама и изработеното е такова, здравеопазването е евтино, ама и лечението е такова ....и така до край света. Има нужда от сериозна реформа и не, не се започва от плоския данък ....
145
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си програмист не е нищо особено и програмистите не взимат най-големите заплати, противно на разбиранията на масовката. Хората на ръководни и дисциплинарни позиции взимат доста по-големи заплати, а те не пишат код. Така че незнам какво се превъзнасяш че пишеш код. Шеф съм на отдел от 40 човека дето пишат код, а не съм добър програмист. Не търсете във възнаграждението особена логика, защото я няма. Има хора дето заслужават по-голяма от моята заплата, ама взимат 3 пъти по-малко.
144
4
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До 133.80 лева ама таратанци.А парите който се плащат от работодателя? Аз за това съм писал данъци от работника и работодателя. Това е цялата сума която се плаща от името на работника + колко струва на работодателя.Няма грешка в сметките. Да се премахнат дублирани данъци (например ремонт на колата след платени данъци и изминати по малко от 100к км да е без ДДС? или премахване на винетка и пътен данък след като за горивата се плаща акциз и ДДС?) Защо не намалим данъците на всички?
143
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не вдигнат данък печалба на алчните работодатели, които първо откраднаха държавните активи, после крият печалби, крият осигуровки и ревът, че робите, готови да бачкат за 200 евро на три смени свършили? Навсякъде в Европа и в Сащ данък печалба е много по-висок от мижавите 10%, такъв е само в офшорните зони. А бедния българин освен ДОД плаща и осигуровки, и акцизи и кво ли не
142
4
 
4
 
! Отговори
жената мъж преди 6 години
*** обеща, че БСП ще победи на парламентарните избори, но не си изпълни обещаниието. Ако жената мъж(***) е и мъж да подаде оставка сега след тежката загуба на БСП на изборите, така както преди направи Бойко, а сега веднага след изборите направиха Радан и Лукарски и други доблестни мъже. Ако ли пък не го направи, БСП я очаква следващата 13 поредна изборна загуба от ГЕРБ, този път още по-съкрушителна.
141
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тоя,дето пише алгоритми:Да не си ги измислил ти,че се хвалиш.Така ,както ти ще се научиш да лепиш плочки,така и аз мога да се науча да пиша алгоритмите.Само,че след 1-2месеца друго ще говориш,бъди сигурен.
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами прости сме си българите, но и не само ние. Аз взимам огромна заплата в Германия и плащам 45% от нея за пенсионно, здравна осигуровка и социални. И знаете ли какво? Нямам против да плащам, защото знам, че ако утре ме блъсне кола или недай си боже стане нещо друго с мен, което да ме направи неработоспособен, ще взимам солидна държавна помощ. Горд съм, че с моите пари помагам на обществото, дори и на пияниците които циклят пред банхофа. Всички вие които плюете хората с нисък доход се засрамете.
139
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Браво на Корнелия Нинова!Тоя път я подкрепям.Поне сега мисли за народа.
138
5
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
До всички,които обиждате работниците на мин.заплата,забравяте,че сме бедни именно заради вас.Защото не може един да взема 460лв,а другия 4600---По кой начин аз допринасям за бедността ти ?С това, че аз пиша алгоритми а ти лепиш плочки ? Ами аз мога да се науча да го правя. Ще отенеме време, нерви и предполагам определно количество плочки ще идат курбан, но ще го направя. А ти -кога ще почнеш да правиш това което аз правя?
137
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз виждам злоба именно във вашите коментари,дето не искате отмяна на плоския данък.Въпрос на гледна точка и лични интереси.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвстициите падат защото няма квалифицирана работна ръка, защото бюрокрацията е огромна, защото институциите не ти съдействат , а ти поставят капани, защото инспекцията по труда в Европа ти идва на посещение и ти подаряват аптечка и само ти дават съвети ако си млада фирма, а у нас започват да те тормозят всеки втори месец, защото няма свестни счетоводители и адвокати, защото у нас е тъй. Хората идват и след 6 месеца бягат. И е разбираемо.
135
3
 
14
 
! Отговори
fdf преди 6 години
хайде стига сте плямпали кой кого щял да храни и кой ми бил произвеждал чушките. Никой не ми дава даром нищо. Всичко си купувам с пари от магазина - чушки, домати, краставици. Хранели ме били те. Всички сме в пазарни отношения и стига сте гледали в портфейлите на другите. Който колкото си изкара. Точка. Да сте учили, да сте се мъчили. Като не сте - ще се мъчите сега. Дреме ми колко щели да вдигнат данъците. Хващам си партакешите и чао. Ама вие къде ще идете, като сте кръгли нули?1