Фандъкова: Вече не говорим за бежанска криза, а за интеграция

Само 5800 души са се опитали нелегално да влязат у нас за 2017-а
24 окт 2017 13:48, Анисия Иванова
79
Фандъкова: Вече не говорим за бежанска криза, а за интеграция
Снимка: БТА

Вече не говорим за бежанска криза, но предстои да се реши въпросът с интеграцията и социалните дейности. Това отчете кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Бежанската криза и развитието на миграционните процеси".

"По темата с бежанците в София се работи изключително сериозно. Опитваме на градско и местно ниво да решаваме проблемите, да осигурим добри условия за жителите и те да бъдат спокойни“, каза още тя.

Фандъкова припомни, че преди няколко години София беше подложена на бежански натиск заради недостатъчно добрата си подготвеност.

"Но благодарение на огромните усилия на държавата и на Европейския съюз днес ние вече не говорим за бежанска криза, но говорим за трайно и дългосрочно решаване на проблема с миграцията, който изисква не по-малко усилия. Това, което предстои, е решаване на въпроса с интеграцията и социалните дейности – най-вече образованието и грижата за непридружените деца“, каза кметът на София.

Наблюдава се занижаване на бежанския поток към България, но това не трябва да ни успокоява, потвърди Цветан Цветанов, председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС и председател на ПГ на ПП ГЕРБ.

"По данни на ГД "Гранична полиция“ през 2014 г. 38 хил. души са спрените при опит за влизане в страната. През 2015 г. се отбелязва пикът, когато над 90 хил. души са се опитали да преминат границата нелегално. През 2016 г. мигрантският натиск пада наполовина – 40 хил., а за тази година се говори за около 5800“, каза Цветанов.

Той уточни, че това в никакъв случай не трябва да кара България да се чувства спокойна, защото на турската граница все още има наплив от бежанци. "Оттук нататък трябва да говорим повече за възможностите на интеграция на всички, които търсят закрила. До момента има 130 деца на бежанци, които посещават училища в България", каза той.

Трябва да се промени законодателството, така че то да отговаря на новите предизвикателства. По думите му през последните години държавите в Европа не са била готови за огромния миграционен процес, но въпреки това София е успяла да се справи за кратко време и бързо да увеличи капацитета си за прием на бежанци.

"Убеден съм, че през предстоящия зимен сезон нещата ще изглеждат малко по-спокойно заради лошите метеорологични условия, но това в никакъв случай не значи че трябва да има отпускане на държавата“, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандък, вземи малко емигранти у вас да дадеш пример! Аман от простотии вече! Вземи погледни града на какво прилича и не се занимавай с неща, от които кратуната ти не разбира!
4
2
 
19
 
! Отговори
158 преди 6 години
Тъй като софиянци си избирате и си харесвата тази ***, макар че всички знаем , че работи срещу комисионни, сега си интегрирайте всичките бежанци при вас.
3
0
 
22
 
! Отговори
ДАЛАВЕРИЯ АВАНТАКОВА преди 6 години
Явно има голям фандък в имиграцията и интеграцията.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не си интегрираш няколко мигранта в къщи,за да ни дадеш личен пример?
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази само и говорят в банковата сметка. Както Ливан през 1970г, така и БГ ще се напълни с камилар, след като плащат на *** и има кой да "интегрира".