Фандъкова: Вече не говорим за бежанска криза, а за интеграция

Само 5800 души са се опитали нелегално да влязат у нас за 2017-а
24 окт 2017 13:48, Анисия Иванова
79
Фандъкова: Вече не говорим за бежанска криза, а за интеграция
Снимка: БТА

Вече не говорим за бежанска криза, но предстои да се реши въпросът с интеграцията и социалните дейности. Това отчете кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Бежанската криза и развитието на миграционните процеси".

"По темата с бежанците в София се работи изключително сериозно. Опитваме на градско и местно ниво да решаваме проблемите, да осигурим добри условия за жителите и те да бъдат спокойни“, каза още тя.

Фандъкова припомни, че преди няколко години София беше подложена на бежански натиск заради недостатъчно добрата си подготвеност.

"Но благодарение на огромните усилия на държавата и на Европейския съюз днес ние вече не говорим за бежанска криза, но говорим за трайно и дългосрочно решаване на проблема с миграцията, който изисква не по-малко усилия. Това, което предстои, е решаване на въпроса с интеграцията и социалните дейности – най-вече образованието и грижата за непридружените деца“, каза кметът на София.

Наблюдава се занижаване на бежанския поток към България, но това не трябва да ни успокоява, потвърди Цветан Цветанов, председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС и председател на ПГ на ПП ГЕРБ.

"По данни на ГД "Гранична полиция“ през 2014 г. 38 хил. души са спрените при опит за влизане в страната. През 2015 г. се отбелязва пикът, когато над 90 хил. души са се опитали да преминат границата нелегално. През 2016 г. мигрантският натиск пада наполовина – 40 хил., а за тази година се говори за около 5800“, каза Цветанов.

Той уточни, че това в никакъв случай не трябва да кара България да се чувства спокойна, защото на турската граница все още има наплив от бежанци. "Оттук нататък трябва да говорим повече за възможностите на интеграция на всички, които търсят закрила. До момента има 130 деца на бежанци, които посещават училища в България", каза той.

Трябва да се промени законодателството, така че то да отговаря на новите предизвикателства. По думите му през последните години държавите в Европа не са била готови за огромния миграционен процес, но въпреки това София е успяла да се справи за кратко време и бързо да увеличи капацитета си за прием на бежанци.

"Убеден съм, че през предстоящия зимен сезон нещата ще изглеждат малко по-спокойно заради лошите метеорологични условия, но това в никакъв случай не значи че трябва да има отпускане на държавата“, каза още той.
 


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото са интегрирани ромите в Бг
45
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом са впрегнали Фандъкова,единствения по-свестен политик от ГЕРБ да ни убеждава за МИГРАНТИТЕ /не за бежанците/,работата е зле!Или ще крадат или проблема се сгъстява! Да пуснат Динко и Перата да проверят как стоят нещата , а не да засекретяват телта!
44
2
 
43
 
! Отговори
Тези преди 2 години
двамата са проклятие на национално и местно равнище. Тъпото е, че вие продължавате да ги избирате.
43
0
 
30
 
! Отговори
Helleborus преди 2 години
За да си измият ръцете с нашето милосърдие. Ние сме богати, но сме милосърдни. Парите идват в Европа, но нищо, вие също елате в Европа, не ни се сърдете, че ви крадем. Само че парите от кражбите отиват на едно място, а гладните мигранти черпят от бюджетите на държавите. Които не се захранват от тези милиони, спечелени по чуждите континенти. Така обикновения европеец, освен, че обеднява, изхранва и ограбените от върхушките хора, докато въпросните върхушки само дебелеят и измислят "ценности".
42
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива са резултатите, когато София се управлява от несофиянци.
Селяните мразят София и се опитват да я съсипят - и Борисов и Фандъкова са прости *** от околните села.
41
1
 
27
 
! Отговори
Helleborus преди 2 години
Защо при глобализацията народите, при които отива бизнеса се сриват? Защото е като пирамида. Отгоре се засмуква със страшна сила и колкото си по-долу и по-в периферията, толкова по-бързо си оглозган. Защо Африка не става по-добре, откакто ние сме стъпили там, с нашите фирми, с нашите политици? Защото това е в буквалния смисъл кражба, но узаконена. И тези, които го правят, денонощно изнудват европейското общество с думи като толерантност и милосърдие, равенство и справедливост, интеграция.
40
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова е доказано некадърна, както всички в ГЕРБ.
39
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, Самоковската посушница кога се е върнала от шоупнига в Лондон ?
38
0
 
33
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Ей женицо, всичките проблеми ги решавате като на ул раковска ! От 4 платна стана 2 платна с една кофа боя! Изчезвайте о време.
37
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОЙ?КОЙ я избра?"Умните и красиви" софиянци си избраха една посредствена женица,която им разказа играта.Хак да ви е.
36
2
 
27
 
! Отговори
Helleborus преди 2 години
Ако наистина искахме да помогнем на тези хора, нямаше да експлоатираме мините в Африка, да изнасяме диаманти и суровини, същото и на други места по света, нямаше да подпалваме войни. Щяхме само да търгуваме с онова, което произвеждат, но щяхме да ги оставим да си го произвеждат те. Такъв е бил замисъла отначало, всеки народ произвежда нещо в земята си и търговията е размяна на блага, които имаш, за такива, които нямаш. Със сигурност има какво да се купи от всички народи, ако се оставят на мира.
35
0
 
24
 
! Отговори
Helleborus преди 2 години
Днес ни се обяснява, че ние сме по-богати от тях. Богатството в банките е виртуално, то зависи от цикъла на труда, сеене и жънене. Ако не правиш нищо, ако не работиш и инвестираш, ако не произвеждаш, парите са куп хартия. Тези хора са точно толкова богати, колкото нас, парите са в земята им. Иска се работа и нищо друго, за да ги извадят от там и да ги получат във вид на годни за консумация блага. Природни ресурси плюс труд, това е богатството. Всеки може да го прави у дома си, ако не му се пречи
34
0
 
29
 
! Отговори
интерирация преди 2 години
те опитали нелегално през границата, обаче наште убавци ги вкарали легално да зареждат наргиле, вместо да ги върнат веднага обратно.
33
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че окончателно се напълни с камилари, означава, че кризата е приключила, така ли? Компирка.
32
0
 
32
 
! Отговори
Цвинокио преди 2 години
интегриран емигрант и честен гербажия няма.......
31
0
 
21
 
! Отговори
Helleborus преди 2 години
Нямам нищо против това да се помага, но не и да ми го казват политиците, които приемат правилата, съсипващи живота на милиарди хора. Нашите политики позволяват да им копаем богатствата, да ги колонизираме и да им даваме оръжие в ръцете. От това ние не печелим нищо, печелят една шепа хора на върха. И точно те идват да ни говорят за толерантност и солидарност. Благодаря, имам и двете, но не по поръчка отгоре и без да се види глобалната картина. Парите не са в банките, те са в земята на тези хора.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги интегрират, и без това вече има около 1 млн. роми, повечето в млада възраст, докато българите застаряват! Скоро ромите ще вземат пълен преве и тогава няма да има спасение в тази държава, ама който може да се ориентира към Терминал 1 и Терминал 2
29
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение че по законите на България а и по международните НЯМА НИКАКВИ БЕЖАНЦИ В БЪЛГАРИЯ и да натрапвате тази лъжа ,значи че домократите сте едни перфектни измамници . Имате престъпници влезли с нарушения у нас а престъпник не се интегрира . Мястото му е в затвора .
28
0
 
24
 
! Отговори
Helleborus преди 2 години
Ако следваме българския "модел" те ще образуват нова и още по-крайна ислямистка партия, която ще се бори освен за майчините им езици, за още куп промени, културни и кулинарни, за да не ги обидим нещо. А ако следваме европейския модел, по закон те имат право да се самоопределят за марсианци и да решат да създадат държавата Марс в рамките на България. А ако се имат предвид поуките на историята, техните поколения ще бъдат по-крайни фундаменталисти и по-неинтегрирани от своите родители.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жо Директор
Училището се напълни - няма място за други .Айде стига толкова вече сте ги канили