Орязването на социална права води до неприемане на бюджета

Хасан Адемов за "фалшивите болнични" и хода на правителството
25 окт 2017 14:13, Петя Славова
23

Всяко орязване на социални права у нас води до сътресение и до неприемане на бюджета за държавно обществено осигуряване, както стана в случая при вчерашното заседание на кабинета. Това заяви в "България сутрин" председателят на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Гостът на телевизията коментира казуса с "фалшивите болнични", като бе категоричен, че трябва да бъде извървян административният път на наказателните процедури преди да се стигне до "орязване на права".

Още по темата

Правителството вчера даде заден ход на спорната идея първите три дни от болничните да се изплащат само 50% от осигурителния доход, а не 70%, както е в момента.

Целта на мярката, заложена в бюджета за общественото осигуряване за следващата година, е да се ограничат фалшивите болнични.

Държавата обаче ще направи последен опит да се справи с тях чрез контрол, а не с рестрикции, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди заседанието на правителството вчера.

По думите на Адемов и сега има лекарски комисии, и сега в закона за здравето има ангажимент работодателите да проверяват спазват ли служителите своя отпуск по болест според предписанията на лекаря.

"Ако работодателите са заинтересовани да проверяват, те трябва да имат административен капацитет за това. И, ако се установят нарушения, служителят трябва да си понесе своето наказание по съответния наказателен ред", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До риторично 18 При соца петима вършеха работа за един , а сега е обратното. Все няма управия.
21
0
 
6
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Удри!Българина е *** и търпелив!Режи права,тъпчи го по главата!После гласува за същите тия,които правят това с него...
20
0
 
8
 
! Отговори
риторично преди 6 години
РАМКАТА, която се споменава е ТД и ДХ, които се уговарят предварително. Там законът е оставил по една вратичка, която позволява на работодателя да прави каквото си иска(няма да пиша "злоупотреба"). В ДХ вратичката в РАМКАТА е- "и други задължения, свързани с работата" или "по нареждане на прекия ръководител". В ТД вратичката е- "Взаимоотношенията се уреждат в полза на работодателя".Не може да искаш само 1-ия да спазва РАМКАТА. Рамката е за двете страни. Но се търси отговорност само от 1 страна.
19
0
 
13
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименРаботодателят излиза от тия твои рамки още от първия ден на срещата шеф- работник. Говори едно на интервюто, на практика се случва друго.Тая твоя рамка не е само за работника. Рамката е и за шефа. Тая рамка е трудовия договор и длъжностната характеристика, които са на хартия. Всеки ден работодателят прекрачва рамката- раб.време, почивки, почивни дни, празнични дни, отпуск, натоварване, орязване на заплата, забавяния, управленска култура, условия за отдих- нищо не е според РАМКАТА!
18
1
 
14
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен Фал старт!Работодателят осигурява работно място, включващо задълженията на най- малкото 3 работника. С думи прости- назначава 1 работник, който да върши работа за трима. Накрая му плаща 1 заплата. Това ли наричаш право? Ще ти посоча и друго потъпкване на права. Никога никой работодател не е коректен на интервюто за работа. Никога не посочва конкретните ти задължения, казва 1-2 неща, които трябва да вършиш и всеки ден увеличава натоварването с нови задължения още и още, и още...
17
2
 
16
 
! Отговори
До анонимния преди 6 години
Ей такива капиталисти,сте тумора на обществото в,което живеем!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болнични, ТЕЛК и т.н., това за масови схеми за източване на обществени средства, това са масови злоупотреби. Най-страшното е че всички губим от тях - всички съвестни хора който работят за да плащат далаверите и дори онези който се ползват от тях, защото те свикват да нищоправят и деградират тотално. Но очевидно в България има обществено одобрение на тези престъпни схеми - ето тук вече удряме дъното.
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноРаботниците имат прекалено много права дори! Това води да ззлоупотреби, което е вредно за цялото общество. Работодателя осигурява работни места, а работника работи срещу заплата - това е основния принцип. Когато излезеш извън тези рамки, настъпват дълбоки изкривявания в обществото и икономиката, настъпва деградация и разруха. Когато си взимаш болничен, не защото си болен, а защото просто не ти се ходи на работа, това е дълбок обществен проблем. Това не е право, а злоупотреба!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноИменно поради такива дебели дървени светещи в сигнално червено кратуни, в България икономиката не се развива с желаните темпове и младите емигрират. Да другарю, тук не става въпрос за противопоставяне на работници и бизнес, а за решаването на даден проблем. Не може да си затваряш очите пред очевидни схеми за престъпно източване и да се правиш, че си свършил нещо за обществения интерес!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти лекар ли си,та установи,че са фалшиви?
12
3
 
24
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименПропускаш, че не хората ревът, а бизнеса реве! Щото бизнесът е вечно недоволен, вечно някой му пречи, вечно нещата му не вървят, все друг му е виновен. И докато бизнесът си отвори устата за поредния хленч, държавата веднага гледа да му угоди и удря секирата по хората.Никой няма да остане да ви работи при тези условия. Младите няма да се върнат от чужбина. И украинките и молдовките ще избягат. Сами режете клона, на който сте седнали. Дерзйте!
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли масово фалшиви болнични? Има! Кой е в основата на схемата за източване? "Болния"! Какво правим ние като общество? Нищо, ние си харесваме корупционите схеми! Морал и разум? Тези неща са тема табу в България.
10
3
 
22
 
! Отговори
риторично преди 6 години
При толкова много нарушени права на работниците от страна на работодателите, и то системни, ежедневни нарушения и потъпкани права, държавата си затваря очите, а се хванали за 3-те или 5-те дни болничен на някои служители.Вземете ни оковете към работното място, вериги ни сложете, бетон ни излейте на краката, да не се прибираме по домовете си, да нямаме близки, семейства, лични ангажименти... да сме денонощно на разположение на чорбаджията и той да прави каквото си иска с нас за 400лв.
9
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социални права ли? Това си е чиста монета далавера, а българина най-обича далаверата и разбира се да мърмори колко му е тежко. Малък опит за обществено дисциплиниране и веднага рев до небесата. После се чудим, защо няма пари? Е как ще има пари като всеки иска да мишкува, всеки гледа да гепи нещо?
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако синдикатите наистина милеят за работниците ,е време да организират една общонационална стачка от 1 януари!Поводи,колкото щеш!Болнични,клас прослужено време и т.н. п.п.Всичко написано от реторично е 110 процента истина!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако работодателите са заинтересовани да проверяват, те трябва да имат административен капацитет за това-Ти откъде знаеш че нямат!
6
0
 
22
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Трудов договор на 4 часа, работиш 12 часа- не ти внася пълни осигуровки, няма трудов стаж, никой не санкционира работодателя. Платен отпуск я даде, я не даде и ако даде, ще го даде, не когато искаш, а когато той реши. Къде е държавата, къде са институциите? Някой запитва ли се- тия хора как издържат, как оцеляват, кога почиват, кога се възстановяват??? Болничните проблем!?Накрая- бюджета не минава заради социалните права.Какви права имаме, Адемов? РЕАЛНИ! Не на книга. Кои са реалните?
5
0
 
11
 
! Отговори
Днес преди 6 години
Ами работната седмица ако е 6 дена значи болничните не са фалшиви. Ако е5 са фалшиви
4
2
 
20
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Единствено социалните придобивки бяха останали на обикновените хора. Сега посегнаха и на тях.Работната седмица не е 40 часа, а е 60 часа най- малкото- никой не санкционира работодателя и не упражнява контрол над това. 20 часа извънреден труд не се заплаща. Почивният ден е само 1, а не 2 както трябва да бъде. Пак никой не санкционира работодателите и извънредният труд не се заплаща. Работи се инкогнито през празничните дни- няма санкции, няма плащане. Трудов договор на 4 часа, работиш по 12 часа
3
2
 
21
 
! Отговори
abdul преди 6 години
Служителят?!Айде бе, значи служителят, а не медицинското лице е виновно за фалшивия болничен?!От кадя на кадя, ва, Бадем ***?!