Хем си в болнични, хем си в чужбина... и това се знае

Дали ще останат 70% за първите три дни или ще са 50% - въпросът е отворен
57
Хем си в болнични, хем си в чужбина... и това се знае
Снимка: Булфото, архив

Темата колко да плаща работодателят за първите три дни болничен – 50% или както досега 70% от дневното възнаграждение, остава отворена.

След оперативното заседание при премиера Бойко Борисов, здравният министър проф. Николай Петров не коментира дали ще има промяна, но потвърди, че ще се работи за засилване на контрола при издаването на болнични листове.

Още по темата
"Ще се променят нормативни документи, така че ще се потърси по-строга отговорност от тези, които го вършат", каза той пред журналисти в МС.

От думите на премиера Бойко Борисов по-рано стана ясно, че държавата ще опита до края на годината да приложи по-строг контрол с надеждата да ограничи вземането на фалшиви болнични, преди да ореже обезщетението.

Рестриктивната мярка плащанията за първите 3 дни да намалеят на 50% вече предизвика недоволството на синдикатите, които обявиха, че така се ограничават права и на работодателите, които пък искат връщане на режима, в който плащаха само за първия ден.

Според здравния министър има статистика за определени лекари, за хора с болничен, който всъщност са прекарали в чужбина. На въпрос защо като това се знае, не е направено нищо, Петров каза: "Всяко нещо, когато започне да ескалира, идва един момент, в който се появява на повърхността и вади очите, това се случва сега".

"Тревогата е в няколко посоки – в посока определен тип работодатели да имат индиректна полза от една такава рязко нарастваща практика, от друга страна работодатели, които са тотално ощетени от такава практика и цифрите, които се товарят към бюджета на НОИ, са изключително тревожни", коментира здравният министър.
Проф. Петров каза, че се набелязват мерки и срокове, които да отрегулират това, "ставащо все по-уродливо явление".

"Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим за това, ще променим, където е необходимо наредбите, ще се извършат множество проверки", каза министърът и уточни, че това ще се прави от контролните органи през линия на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и РЗИ.

Шефът на НОИ Ивайло Иванов допълни, че има райони със засилено издаване на болнични листове и трябва да се видят причините и последствията от това. По думите му във фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50% от служителите се оказват с болнични за продължително време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
10
 
! Отговори
Бохо преди 6 години
Направете заплатите нормални. Дайте на работниците права за да са спокойни и сигурни в работата си. И чакайте някой да вземе болничен. Но държавата нехае за гражданите си и не защитава адекватно правата им не се грижи за интересите им и хората се разболяват масово. В София всяка първа жена е с Хашимото всяка втора с ПМС и всяка трета с диабет. И ако Бойко си мисли че болничните са му проблема...ожестоко се лъже. След четвърт век ще има ли кой да погребе мъртвите българи се чудя
53
0
 
5
 
! Отговори
До Иван преди 6 години
Оптимист си.Ако поговориш с литературния редактор на което и да е списание, издавано от БАН, ще чуеш интересни неща.Всеки институт има свое периодично издание, а някои - повече от едно.Над 90% от "учените" в лични разговори се смеят и казват, че правописът не е чак толкова важно нещо. Чух професорска дъщеря пренебрежително да казва "Нали си има хора за това, да поправят грешките". Нейната задача е да скалъпи 1-2 статийки годишно, преписвайки от източници, посочени от бившия научен ръководител
52
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До До хахаПоне са грамотни . Пише се аеронавтика,космонавтика.Научната работа не е като копането! Разбира се много от работещите в БАН най-вероятно са далече от науката !
51
4
 
3
 
! Отговори
попо преди 6 години
До 49 ти. Ти комунистически *** да ти кажа че това е твое чедо и също с партиина книжка
50
3
 
3
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До М, да ...Иноваторите ли са ти проблем или изпълнителите?По пътя на логиката иноваторите са малко, бачкаторите би следвало да са много.Към иноваторите подходът би следвало да е по- различен, по- тактичен. С тях насила, чрез принуда не става, ще напуснат и лесно ще започнат другаде. То и с бачкатора не става по принуда, не се знае колко време ще търпи и ще се махне, но е лесно заменяем.
49
2
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До риторичноНяма хора за работа, бре! Има хора за канцеларии подпиращи столовете които трябва да ги обучиш и задаваш задачи! Те са до там! Толкоз! Изпълнителите /неиноватори/ по дух се окопават в познатото, иначе са с претенции! Няма лошо това да има изпълнители /това вкл. и хора току що завършили университети/ , но е лошо да са с претенции! Света постоянно се променя и е в динамика!
48
1
 
13
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Аз ви плащах болничните на 90 % !
47
1
 
8
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До М, да ...Посочих примери, на които бях свидетел през годините. Нещата могат да се степенуват. Винаги има някой, който изпълнява не толкова важни задачи в момента. Винаги има някой, чиято работа не е натоварена, примерно заместник шефове, счетоводители, деловодители и пр., които могат да си свършат работата за 3-4 часа и да поемат задълженията на отсъстващия, вместо да симулират работа и да товарят другите служители. Въпрос на степенуване на задачите и организация.
46
0
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До риторичноОстави, струва ми се че теоретизираш повечко! Реално хора за реална работа в БГ почти не останаха! Проблемът е, че правителството отново нищо няма да свърши както трябва и само си приказват и приказваме! Тикоя тема и работа не се довършва до край от ГЕРБ! Дори и КТБ си само приказват, но няма виновни, наказани, ...., реални резултати ! Единствено, че БГ се обезлюдява с високи темпове! вж. Населените места извън СФ! Тъжно и плашещо!
45
0
 
15
 
! Отговори
Пената преди 6 години
Абе по конституция здравните не бяха ли безплатни? А като плащам здравни и взимам 450 лева заплата и платя зимата сметките после с 50% още по добре. Даже предлагам първите 3 дни вместо на работника да се дават парите на фирмата че остава без човек. А мене 450 ми стигат за лекарства,прегледи или някаквио интервенции.
44
0
 
11
 
! Отговори
До До хаха преди 6 години
Знам, че има и институти, в които трябва всеки ден да отиват в сградата, в която работят и да постоят там поне известно време, колкото да се каже, че "работят". Отделни ГюроМихайловци наистина работят, но повечето имитират работа. Прав си, че са излишно много, а имената на институтите им те разсмиват, като знаеш какво е нивото там.Аз имах предвид онези БАН-аджии, които се вестяват от дъжд на вятър, а ако не е насрочено заседание, дори и във вторник не ходят на работа. Мяркат се веднъж месечно.
43
0
 
7
 
! Отговори
тиквата преди 6 години
а на пловдивските далавери на алатотев които направи намалихте ли му заплатата с 50%
42
0
 
12
 
! Отговори
мъка преди 6 години
Овергаз инженеринг , редовно работи по тази схема- няма работа и хайде неплатен или си купуваш болничен
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да се заяждате с малките хора,които понякога проявяват гяволък на дребно,за да си свършат някоя работа или оцелеят.Не виждат гредата в окото на големите,а търсят треската в окото на малките.
40
10
 
9
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
Имам малка фирма в Сливен и ми е много неприятно,когато пусна някой в отпуск,а той си го комбинира с болничен...Хора сме и се разболяваме,но и злоупотребите не са малко!
39
2
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До М, да ...Като е ползвал платения си отпуск, да пусне неплатен. Има резервен вариант- пенсионер или студент, който работи почасово, когато има нужда.Друг вариант- някой от администрацията върши работата на отсъстващия. Самият собственик понякога заема позицията за 2-3 дена, синът му или дъщеря му...При болничен от месец или повече наемането на допълнителен служител е неизбежно. Във всяка фирма има по някой, който не е 100% натоварен и може да отдели 2-3 часа на ден, да замести болния.
38
1
 
24
 
! Отговори
попо преди 6 години
Болничните ли са проблема ? А ваксините или тройно по скъпите апаратури ? А КТБ ? Цяла банка окрадоха а за болничните се хванали
37
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дефакто, когато имаш най-голяма нужда от пари, за лекарства, силна храна и т.н. те ги намаляват. Отделно лекарствата са без никакво намаление и с пълната ставка ДДС.
36
7
 
17
 
! Отговори
Хахахаха преди 6 години
И къде е престъплението в това да си болен и да си в чужбина?
35
0
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До риторичноСпоко! А ако екземплярите с болнични са си ползвали и платеният отпуск! Не им пука за колегите, за работата, за ... ! Не се търси нов човек на мястото щот останалите временно покриват работата и влизат в положение на "боледуващия" /може и те да изпаднат в положение на болен /!