Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!

"Трябва да помним завета на будителите и да продължим делото им"
Обновена: 1 ное 2017 20:11 | 1 ное 2017 20:05,
140
Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!
Снимка: архив, Булфото

Трябва да се върнем отново към идеята, че това е празник, който се обръща преди всичко към младите, които да научат урока на историята. Това каза Росен Плевнелиев – президент на Република България 2012-2017 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители, предаде "Фокус".

"Към младите, които да се поучат от великото дело на националните будители и революционерите. Към младите и към всички, които да отдадат заслужена признателност и почит към тези, които помогнаха българският народ да се издигне духовно, да възстанови своята държавност и да гледа със самочувствие и гордост напред", заяви Росен Плевнелиев.

По думите му, най-важното е да помним историята и завета на будителите, революционерите и да продължим тяхното дело.

"Нагледахме се на криворазбран национализъм, на популизъм, на хора, които се кълнат в Левски и Ботев, но правят точно обратното на техния завет", коментира Плевнелиев.

По думите му, затова трябва да се даде на младите истината за миналото, да им се помогне да гледат напред, стъпили здраво на корените на нашата история.

"Защото Левски ни казваше, че трябва да бъдем равни на европейските народи, това още не е постигнато. Левски ни казваше, че трябва да изградим чиста и свята република, не сме я постигнали, а това зависи от всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас да постигнем завета", каза още Росен Плевнелиев и допълни, че за него е много важно да направим разлика между патриотизма и национализма.

"Защото днес като че ли национализмът стана отново модерен. Той шества по улиците в България и в Европа, но нека никога не забравяме, че криворазбраният национализъм, който се базира на това да се набляга на различията, който ни казва, че чужденците не са добре дошли, който се базира на използване на езика на омразата срещу някои групи от населението в нашата държава, няма да ни доведе до нищо добро", заяви Плевнелиев.

"Аз искам да се върнат младите и всички ние към този чист идеалистичен патриотизъм на нашите деди, които искаха чиста и свята република за България, правила за всички и институции, които да гледат с лице към хората и да им служат. Които казваха, че всякой роб, щом стъпи на родна земя, свободен става. Които направиха най-модерната за времето Конституция. Които издигнаха българската икономика и предприемачество на много високи нива. Които пазеха завета на Неофит Рилски, на Левски, св. Йоан Рилски, на братя Миладинови, Христо Ботев, Георги Стойков Раковски – една плеяда гиганти на българската духовност и революционно движение и развиваха техния завет", коментира още той.

Плевнелиев уточни, че по същия начин иска да види в България социално отговорни действия и икономика, а не олигархични кръгове.

"Институции, които работят с електронно правителство, с пълна прозрачност, в интерес на хората, а не всеки ден от скандал до скандал за това, че институциите по-скоро може би служат на силните на деня, отколкото на народа. Тази чиста и свята република трябва да я постигнем и зависи от всеки един от нас", коментира още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този в качеството на какъв се изказва и защо му дават въобще трибуна? Явно разни фондации са инвестирали много пари в него и докато не ги избият ще ни го пробутват до откат. Но напразно, лейдис енд джентълмен, този *** ще си остане най-непопулярния и недолюбван от народа президент.
70
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо постоянно продължават да публикуват глупостите които говори това противно и безхарактерно, продажно човече? Стигнах само до първите три изречения и спрях, защото ми се повдигна. До мечтата на Левски за обединена Европа. До там. Повече не можах. Отвратителни глупости. Не знам с каква цел продължават да го пробутват тоя некадърник навсякъде. Бивша *** на БКП, актуална *** на ЕС,НАТО,САЩ. Без идеали, без характер, без достойнство. Пълна нула и срам за България
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега искам някой да покаже на другаря комсомолски секретар къде да прочетете какво мислят хората за него. Същото ще се случи и на другаря суджук бей.
68
4
 
16
 
! Отговори
Брей преди 6 години
Росене ти ли ще я постигнеш тая чиста и свята република с твоите приятелчета, на които главите им са пълни само със зомбита*.
67
4
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Този, защо го показвате. Какъв беше? Аха...един от рушителите на Съвременна България.
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да го беше говорил като беше на власт ама мълчеше като мишка пред шефа
65
0
 
8
 
! Отговори
до анон преди 6 години
Писал си....писал си.... и нищо не ти се разбира!Уж на български пък ... на...на китайски ми прилича!И за това - майсторлък се иска!
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе стига с тия потурчени шимпанзета и имената им бе, хората изнемогват изоставаме в здравеопазвнането, престъпносста нарастна , хората са бедни, няма развитие, малкия бизнес умира, има болни,гладни и т.н. какво ни занимавате с тия човеко,подобни и мненията на женственото президентче !?
63
11
 
3
 
! Отговори
анон преди 6 години
Плевненлиев е президент на българските поданици - т. е. членовете на боковата икономика. това са на практика всички заети на територията, а изборите се провеждат не на деня, а са натрупан резултат от ежедневното ви поведение на работното ви място. като се знаете какво представлявате, какви претенции си мислите, че можете да имате?!
62
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големият въпрос е на кой друг бивш президент е даван такъв форум за изява след приключване на мандата като на тва нищожество?Вижте го - мине-немине месец и са го изтипосали я по телевизия,я в нета да разтяга изтъркани локуми.Отговорът е ясен-той работи за определена кауза и ще продължава да се "изявява" защото ближе кундурите на определени господа в Брюксел,Берлин и Вашингтон.Общественото мнение трябва да продължи да се манипулира с всички средства.Те за това му слушане помМията непрекъснато
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За един французин африканеца и арабина които говорят френски са му по мили от колкото европеец от източна Европа които не владее френски. За англичанина африканеца и пакистанеца са му по мили от колкото евроопец без британско гражданство. За руснака един Таджик, Арменец, Узбекистанец са му по мили от колкото европеец който неговори добре руски. На къде отива тоя Свет ?
60
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Национализма е фалшива идеология създадена след Френската революция. От тогава е приета нормата където си роден такова и гражданство да получиш, преди това се уважавали поданство то на родителите.
59
5
 
8
 
! Отговори
Футуролог преди 6 години
Плевен май в казарма бил към ВКР на БНА:компютраджия и свързочник към ГРУ на СССРЕлектронните досиета "ИСКРА"?Антон Тодоров направи сепуко да саботира военните досиетаОт чернобиловата 1986 шампионска за Берое 1916 сме 16 република на СССР и не сме обявявали независимостКод зелен отвътре червен-Берия,Берлин,Булгаков то ест Берыом за извънредни случаиАрмейците от Ботев ПД громят през 1986 шампиона Берое с 8:1681-1981Пловдивски армейски национализъм от 1997 и КТБ още ще крадят при тоя народ
58
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес, пред герба на България обръщение могат да правят само Президента и Премиера! А този индивид е един от миманса, независимо за какъв се смята. Моля, не злоупотребявайте с държавните символи! Бил какъвто бил - вече не е! Сложете си портрета му в къщи, но не и тук!
57
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В какво качество се е изсипал този дубльор? И към кого се обръща? Към нацията? Що не си празнува празника на тиквите и да ни остави на мира? Може би журналистите на Днес имат отговори на тези въпроси?
56
6
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Този не е президент/за щастие/,не е бил,и няма да го запомним като такъв.Ако беше,нямаше да бръщолеви за евро незнам какви си ценности.У лево.
55
5
 
31
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Къде вижда тоя нищожен плъжек шестващ национализъм на запад? Там има точно обратното - напън за заличаване на националните идентитети в интерес на наплива на пришълци с различна и вражденба култура и ценности. И това прелива у нас, с помощта на подкупници и мaлoyнници като негова милост..
54
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!"По-скоро се нагледахме на безроден глобализъм в лицето на това човече, който нарече държавните интереси "тясно национални", които били по-маловажни от тези на ЕС.
53
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По - скоро се нагледахме на криворазбран евроатлантизъм. До сега никой от политичерската класа все още не е демонстрирал национализъм.
52
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тоя като къс се изказва ? Защо му дават думата ?