Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец

Концепцията за етнонацията била свързана с Възродителния процес
342
Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец
Снимка: Булфото, архив

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново настоя, че в България трябва да бъде признато турското малцинство, въпреки че в събота съпредседателят на Обединени патриоти призова главния прокурор Соти р Цацаров да се самосезира заради искането му и да му потърси наказателна отговорност.

Още по темата

"Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв", отсече обаче лидерът на ДОСТ пред bTV.

Според него концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес.

В същото време обаче той беше категоричен, че е твърдо  против сепаратизма.

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България.

"Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа. В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса", коментира още Местан.

Той посочи и че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското.

Въпреки че свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан смята, че правата му са нарушени, защото според действащото законодателство има забрана за предизборна агитация на език различен от българския.

"Плащам глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти", отсече той.

Лютви Местан припомни, че е завел дело в Страсбург заради глобите за агитация на чужд език и "ще спечеля това дело".

Той коментира още, че на външния министър Екатерина Захариева „мед ѝ капеше от устата – и така трябва“, когато говори за българите в Албания.

Местан допълни, че неговите деца не са имали възможост да учат майчин език в училище.

"Като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа. В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език", обясни лидерът на ДОСТ.

"Наличието на малцинства в една държава е въпрос на обективен факт, а не юридически въпрос. Едно малцинство няма да възникне с акта на признаването в конституцията. Нито едно малцинство ще престане да съществува, ако не е признато от конституцията", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпомоли някой по-грамотен да те запише турчин в графа "етнос" при Преброяването, гурбет, и стига спами с крясъци едно и също.проумя ли вече разликата между Албанската и Българската конституция, или още се чудиш на миндеря пред нар.гилето "ама що аджеба тъй".и да си запишеш догодина децата в СИП "турски", че имамът много се ядоса тая година на родителите заради "математиката"
239
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този мушморок въпреки ,че беше агент на ДС се научи да говори в парламента.И говори само парламентарни глупости защото той друга реч не познава.
238
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Само, че аз никъде не съм отишъл или дошъл. Тук съм си."Кой говори нещо за тебе ? Мисля, че е ясно към кого е отговора:" Ти ако заминеш за UK англичанин ли ще станеш?".И едно уточнение: никой никого не подканва да ходи никъде. Всеки, който иска да гради в тая държава е добре дошъл. В крайна сметка какво е една държава без хора ? Много от българските мюсюлмани са достойни граждани. Това да е ясно на всеки !
237
5
 
48
 
! Отговори
до 244 преди 6 години
Да именно от серийните робства. Ние, българите от серийни робства се не плашим - робствата са до време, тук двеста години, там петстотин - дреболия, минават и отминават. А ние сме си тук. Пак. Отново. Рим се опита да ни претопи - няма вече Рим. Османската империя се опита да ни изтреби - няма вече Османска империя. А ние сме си все така тук - живи и здрави.
236
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа османлии, и петнайсет века да сме под робство, пак ще се съхраним. И ще сме си същите непокорни ниводещи се, никаращи се, мрачни заядливци. Това сме ние - българите. Нук сме преди вас и ще сме тук след вас. Много империи са ни владели - всички те вече плакаха.
235
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но където и да отиде се съобразява с правилата на държавата - домакин, а не обратно! ...Само, че аз никъде не съм отишъл или дошъл. Тук съм си.
234
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Объркан човек! Щом и на тази възраст не е разбрал кой е и къде се намира ... жалко!
233
13
 
34
 
! Отговори
Относно Мала Азия преди 6 години
Българите като траки населяват и Мала Азия, и днешна Тракия от 7 000 години. Това, че едни пришълци са си присвоили тая територия късно малко значи. Всичко там е тракийско - Троя, дворецът на Мидас и пр. и пр. Не е ли време България да помисли как да ги обедини в една културна област отново ? Нашите любезни съграждани с турско самосъзнание може да предложат на Ердоган да обмисли идеята. Така и самите турци ще скъсат с престъпното си минало и ще имат бъдеще чрез нас !
232
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3.Оригиналните османлии са били монголоиден тип,при разкъсването си някои монголоиди приемат християнството,други будизма,трети приемат мохамеданството от арабите,с което навлизат много арабски думи,писменост и арабски имена,такива са османците.Поради контакта на османците с преобладаващото индоевропейско(араби,перси и др.) и европейско(българско,сръбско,гръцко)население,монголоидните им черти изчезват и се превръщат в европеидна раса.
231
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северните попадат под унгарска власт и османски васалитет(днешна Румъния),а южните се борят до Освобождението.Няма държава на Балканите,която да не е...Ами те не си ли познават историята тези други народи? Защо никой от тях не твърди, че са били роби?
230
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 238: Който заминава за Англия избира какъв да бъде. Ако не иска да е англичанин - негова работа. Но изобщо не може да претендира Англия да се съобразява с неговите прищевки, а трябва чинно да спазва английските закони и правила. Просто и ясно. Ако не - света е голям. Но където и да отиде се съобразява с правилата на държавата - домакин, а не обратно! Относно думата хайдут - това, как турците гледат на българите е разбираемо. Но тук сме в България, а не в Турция.
229
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен1.Българите не може да са били турци,защото турската държава с името Турция е създадена неотдавна,а Османската империя е била мултинационална.Освен това,България е съдадена около 6-7 век,а Османската империя векове по-късно.2.Терминът "тюрки",няма нищо общо с думата "турци","тюрки" е измислен термин в късното Средновековие 16-17 век.3.Оригиналните османлии са били монголоиден тип,говорили са смесица от ирански,ар
228
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В главата си, в манталитета си, с религията си този е Турчин и преди всичко мюсулманин и никакъв друг.Това, че се движи с български ЛК и паспорт е детайл без значение.Няма какво да мъти водата
227
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Били сме 500 години под османско робство, но за нашата история това е просто един малък етап, докато за Османската империя това беше финалният акорд....Един малък етап от серийните робства ли?
226
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние сме си тук....Ние също.
225
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Одринска Тракия има хиляди българи с българско съзнания и български традиции нека Турция да признае етническите българи в околностите на Одрин, след това може да говорим за признаване на нашите турски ***
224
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво спорим господа прабългари турци са далечни роднини по обективни причини едните приели християнската,а други мюслюманската.
223
11
 
41
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
До239 5века наистина са малко за вас българите на вас ви трябват поне 15 за да се оправите
222
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османска империя: Средновековна държава, просъществувала за кратко на територията на Балканите и Мала Азия, разчитаща изцяло на финансова и материална подкрепа от българските си провинции. Тъй като тази империя е силно зависима от българските територии, тя рухва в момента, в който остава без тях.
221
7
 
39
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
До 235Ти ако заминеш за UK англичанин ли ще станеш? Ако децата ти се родят там англичаннчета ли ще станат.Думата хайдут не е измислена специално за българите, хайдути е имало както в българия така и в Африка. Все едно престъпниците да се гордеят че сапрестъпници, а нормалния човек да гледа с разбиране??