Оградата на границата ни с Турция – ?500 за метър

Пробивите на мигрантите в "Граница" на Елена Йончева
102

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Оградата на българо –турската граница струва двойно повече от тази, изградена на браздата между двете ни южни съседки. Това твърди соцдепутатката Елана Йончева във филма си Граница, чиято премиера беше днес в НДК.

1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро.

Още по темата

Йончева твърди, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като само първите 10 км са двуредови.

В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението.

Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност.  Тя отчете, че са дадени 200 млн. лв.  за 200 км. ограда.

Според червената депутатка Гърция също е изградила ограда на границата си с Турция, която е дълга 12,5 км, но пък е ефективно съоръжение.

Във филма се разказва още, че година преди строителството - на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри.

Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър.

Във филма Йончева посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово".

Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Във филма участва анонимно и служител на "Гранична полиция".

Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя.

В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
26
 
! Отговори
жалки и гнусни преди 6 години
Единственият аргумент на бойковчетата, за обвинение в корупция е....ами и вие, крадяхте.....Боже, опази хората в тази държавица , в която управляващите се защитават от обвинения в корупция с това---кой повече е крал....няма оправия....бягайте от БГ.....иначе - Ваш кумир ще бъде - Боко Тиквата, идеал на еманципирана жена - Нинова член на всички партии и стремежът Ви към съвършенство - Доган хидроинженера.......
27
2
 
24
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
Че е прав професора, прав е, ако греши някъде, то е в процентите!
26
2
 
37
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи не, че нещо *** виждал съм е въпросната ограда! Намира се на 5-6 км от селото на баба ми и дядо ми! Ако с таква ограда ше вардиш граница, то по-добре аз да ги изям и изпия тези 200мл лева повече работа и по-качествено работа по охраната на границата ше свърша! Инак наистина който не вярва да иде да я погледне, не знам как е по-нататък в странджата, но е така както покрай селото то някой е откраднал много пари!!!
25
5
 
36
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
И ДЕЦАТА ЗНАЯТ, ЧЕ ОТ ГЕРБ КРАДАТ МИЛИОНИ.ТОВА НЕ Е НОВИНА.ВАЖНО Е ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ ПРОЦЕНТИТЕ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОТКРАДНАТОТО-НА КОГО КОЛКО СЕ ПОЛАГА И ОСОБЕНО ПРОЦЕНТИТЕ ЗА ВОЖДА (СИКАДЖИЯТА)
24
8
 
21
 
! Отговори
Казват преди 6 години
им, че ги крадат, те - ама едно време и комунистите крадяха. Чугунени тикви си заслужават участта, оправия няма.
23
7
 
44
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Я кажете сега не е ли прав професора като ни нарече д.ебили,прав е....
22
28
 
13
 
! Отговори
Дони преди 6 години
Хайде сега, Елито да отиде до Каварна и да направи филм за дървената пътеката на плажа, построена от БСП кметицата.....също за 500 Евро на метър. Излиза, че оградата е даже евтина...
21
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ГЕРБ само от оградата са откраднали до 100 милиона лева
20
2
 
56
 
! Отговори
Пробив преди 6 години
Вия вижте как замитат скандала с бежанците от гарата ,такава голяма група пресича цялата страна и никоя служба за сигурност не ги засича и спира!!!а и на гарата гражданин е подал сигнал,няма полиция няма МВР тези който все искат пари за нищо не стават.
19
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20 Онзи оградата не е просто скъпа,тя е прескъпа и за тези пари трябваше да е като по татово време тогава и пиле не можеше да префръкне.
18
45
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите когато не могат да крадят се изнервят.
17
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може на всеки подхвърлен пучи масал от червените калитковци,някой да върви и да се обяснява,че няма сестра!Нали няма нормален индивид в БГто който да си мисли и въобразява,че където е било най сладко за крадене и за обсебване,червенужковците са си кротували и хей тъй за спорта са го дали доброволно по християнски на по бедните си и равни с тях братя да се облажат и захлебят с тях?!Червения крадец първи надава вой и вика дръжте дрогарят ми,а мен не ме гледайте!Такава е и РУСАВЕЛКАТА!
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама тя е с диамантени нишки,да не може да реже,плетена е ръчно от 300 спартанци,това са все неща,където оскъпяват
15
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ограда с тел 500 евро за метър!!! При тази цена нашите управници с техните оградаджийски фирми и ограда на Дунава ще сложат.Прокуратурата ,защо спи,ами не се самосезира?
14
40
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали ревяхте срещу бежанците? Сега, защо оградата била скъпа? Няма угода за тези разсипници комунистите.
13
3
 
40
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Двеста милиона за тел ....акам ти на държавата и на трите морета и на централния нападател и на халфовете и на всичко....
12
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ти какъв си?!Крадлива БКП щука или акула?!Нещо голямо презрение към копърките,явно ти си по голяма и по хищна риба,ама тогава не мога да разбера завистта към трохите на копърките?Знайно е че за акулите таблицата за умножение почва със стотици милиони и завършва с десетки милиарди
11
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето за това няма да се оправим като народ, вместо да питаме правителството защо цената е два пъти по-висока, от тази в богатата Гърция, ние се занимаваме с въпроса дали Йончева е накадърна журналистка и гадна комунистка. По-скоро ако изнесените факти са черно на бяло истина, трябва да се потърси сметка на НФСБ и Симеонов, ако пък са лъжа, трябва да се съди Йончева. Но странно до момента никой не се опитва да я осъди за клевета, въпреки че Симеонов щеше да я бие в ефир.
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква ограда бе емигрантите цакат белот на покрива на влака.
9
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата гербераска *** е насъскана да брани вожда си, а те даже не разбират, че вождът им е едно крадливо недоразумение, което им бърка по джобовете и им се смее!