Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите хора няма как да помнят онова време, така че тези шизофренни изводи незнам дали говорят добри неща за тези двамата. Журналята толкова изпростяха вече, че и елементарна логика не им остана.
4
8
 
25
 
! Отговори
Терминал2 нема време преди 6 години
Младите хора по тия земи са 70% от малцинствата, а останалите 30% кандидат вегани, така че не е от голямо значение техните стремежи и вълнения за просперитета на нацията.
3
6
 
43
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Първо господата дИпутати да се запитат - защо е така? Защо младите хора от Швейцария "не бягат"? По закона за причина и следствие - всичко е лесно обяснимо! Kочината в коятъ превърнаха България - същите тези "другари" 45год. + 28год. Не предлага никаква перспектива за що-годе достоен (камоли охолен) живот! Младите имат желания...имат мечти и амбиции, които кланниците , и екарисажите на новоизлюпения бизнесмен др.Гергов - не могат (или не искат) да финансират със заплати повече от 300?!
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доволни сме, че капитализмът застрои паркингите и градинките на Бай Тошо и тези комунистически остатъци не напомнят вече за това време.
1
0
 
27
 
! Отговори
ТАТО преди 6 години
Приземяване, другаре !