Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди с 10 лева влизаш в магазина и пазаруваш салам със щафети,тогава на грамове никой не купуваше и за храна за седмица.С 20 стотинки закусвахме на училище и ни оставаха за десерт през междучасието.Евтини купони имаше за ученическата столова,където ядеш качествени,готвени ястия на корем,с разнообразие от няколко менюта на предястие,ястие,десерт.Обаче това време няма да се върне и всеки трябва да си извоюва място под слънцето сам,такива са времената,не се залъгвайте с носталгия!
264
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кироМожеше Киро, можеше.
263
5
 
6
 
! Отговори
До 263 преди 6 години
Режим на водата имаше в много градове и села. Ти сигурно живееш в София. Но по онова време 7-8 милиона живееха извън София и само 1 милион бяха софиянци.Периодите с режим на тока бяха няколко, не само един.Помниш ли онова лято през късния социализъм, когато на стената на Пловдивските хали се появи надпис "Тодор Живков да свали медалите и да напълни халите", защото в месарниците на този втори по големина български град цяло лято не се появи месо.В малките градове това се случваше често.
262
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама вие сериозно ли сте си мислехте, че ще ви приобщят на равноправна основа към богатия западен свят на базата на пазарната икономика. Хе хе хе... нарязахте ли ракетите на скрап. Спряхте ли си атомната централа. Дадохте ли си природните ресурси за жълти стотинки. Спряхте енергиен проекти с Русия и загубихте десетки милиарди. Хе хе хе хе, чакайте още 30 години да излезете от мизерията в която се вкарахте, чакайте... и ходете да слугувате на запдняците, точно това беше целта.
261
1
 
16
 
! Отговори
киро преди 6 години
Вечния спор за социализъм и капитализъм е като спора за яйцето или кокошката, кое от тях е първо. Всяка теория си има привърженици.Аз живях и при двете системи. И при двете живях добре. Просто са много различни. Сега може да си много по-добре, но може и да си много по-зле.Преди не можеше да си много по-добре от останалите, но нямаше как и да си много зле.
260
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
264 Хм не знам, казваш на хора които са живели тогава и сега че сега е по добре, при положение че ти не си виждал преди. Хмммм. усещаш ли противоречието в изказването си? Всяка система е по добра от капитализмът. Ако си довелен от капитализма и толкова го цениш не хули богатите бизнесмени като Пеевски, а ги възхвалявай като идоли. Преуспели капиталисти, които плащат на година толкова данък, колкото ти и цялата рода за цял живот няма.
259
0
 
2
 
! Отговори
Матей преди 6 години
До Млад пичУоууууууууууууууууууу.................
258
1
 
6
 
! Отговори
56 годишен преди 6 години
До 54 годишенИзвинявай почти наборе , направо наборе на тея години.Само дето имам съмнение ,че набора е някой друг ,който ти е рзказвал нещо.Наистина имаше заплата 4 $ ама не беше по тошево време. Беше при Жан.До тогава всичко беше наред.Останалото е друга тема.
257
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по нелегално бягащите се стреля, защото може да са шпиони. Я кажи кои бяха комунистическите лагери на смъртта? Белене и ... ъъъ Белене? Колко хора бяха там? Все политически затворници, за сериозни провинения. За такива дреболии само на кошлуков глупостите за вицове, дето изтече съдебното му дело като дезертьор и не издържал 1г в казармата. Виждам че си далече от 72г, и ч еоще повече подслъгваш за онова време, защото познавам повече 72г. от теб и всичките разправят за едно време.
256
9
 
3
 
! Отговори
Млад пич преди 6 години
Старите са много заблуден и пpocт народ, тия хора не могат ли да разберат най-после, че тогава при диктатора Тодор Живков за живяли много по-лошо от днес при капитализма и демокрацията. Капитализъм с демокрация и свободен пазар е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра.
255
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димитре я кажи купоните преди или след 1989 бяха? :D но точно мизерия, щом всички братя роми бяха с метли или в строителни воиски. За такъв случай на липса на яйца не знам, може да е имало период като тази година като имаше недостиг на яйца ... Режим на тока да имаше в 1 период, но на водата не. Тъмно не свещи имаше, студено не, печки имаше а шопите се биеха по дупарите от кеф за безплатната топлофикация. за московеца утре ще стават 25гче си чакал. да стрляха в период на война по нелегално бяг
254
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жан Виденов се оказва единствения Български премиер от 1990 г. до днес, който има смелостта да откаже, ѝ отказва да изпълнява Плана Ран-Ът и се се противопостави на изискванията на МВФ и Световната банка. "На Джордж Сорос няма да се дават никакви пари от бюджета и фондациите му ще работят съгласно законите на страната." Сорос иска среща с Виденов, но той му отказва. Жан Виденов е единственият човек в света отказал да приеме Сорос, и видяхме какво стана, затова внимавайте сега.
253
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШишаркаЯ кажи, в продължение на КОЛКО ГОДИНИ заплатата ти беше 4 долара и си си купувал само захар и сол?Аз се смея на такива коментари,защото се вижда,че е писано от незнаещ човек,Защото на студентите жилищата бяха безплатни,храна почти без пари в столовата и получаваха студентски стипендии и майчински,детски(ако имат деца),минималната заплата беше 124 лева и няма как да е била 4 долара,защото официалния курс беше около 85-90 стотинки за един долар.
252
9
 
7
 
! Отговори
Димитър 72 г. преди 6 години
Младите изобщо да не съжаляват за социализма - мизерия, купони за храна, нямаше яйца и банани в магазините, режим на тока и водата постоянно стоиш на тъмно и на студено, за руска кола Москвич се чакаша 15 години, по границата стреляха ако бегаш на запад, а ако кажеш нещо против комунистите те арестуват и те пращат в комунистическите лагери на смъpтта. Сега при капитализма и демокрацията се живее много по-добре, хората са свободни, по магазините има всичко и карат западни коли.
251
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А днес дебелите готвачки не мъкнат торби? Ами урановата вода? Извинявай забравих водата с арсен. Или пък колко често деца от градини и училища днешно време отиват в болница за натравяне. Самоза тази година 6 случая, за масово натравяне. Стъкла в снакс, мишка в салам, и тн. все случай от миналата година.Разликата,тогава знаеш рецептата,днес ... имам приятел дето настроива машини бил е и в Бони и в Кен ... ''от тия да не си купил, нямаш си на идея какво видях'' беше съветът му.
250
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баи тошово време не не като оная де измислила пазара да е в казармата и че от колите въздуха е прашен нее нито от колите нито от газта а от печките но не се стои на студено госпожо кмет на ловеч а ако сте се замислили с природата да се борите първо намерете работа на тия де сме останали че и ние няма да стоим
249
2
 
7
 
! Отговори
Шишарка преди 6 години
До 54 годишенЯ кажи, в продължение на КОЛКО ГОДИНИ заплатата ти беше 4 долара и си си купувал само захар и сол?
248
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
253 кренвирши с тоалетна хартия ... нали нямаше тоалетна хартия? :D
247
4
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До До 241или може би дебелите готвачки мъкнещи торби след работния ден в детските кухни и училищните столове? а за "слънце е нашата партия" марш по време на чернобилската катастрофа? или може би ти си от ония късметлии дето ядяха манджа в алуминиеви пакети и им носеха вода от НЗ?
246
3
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До До 241типичния пример за носталгик-класик. би ли прокоментирал мишките в консервите, лютеницата с ешерихия коли, кренвиршите с тоалетна хартия и фасовете в киселото мляко, като си толко напреде с знанията за соца?