Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!

Един докторант взима 450 лв., а парите за наука за догодина са по-малко
Обновена: 30 ное 2017 10:09 | 30 ное 2017 10:07, Камелия Цветанова
180
Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!
Снимка: Dnes.bg

Учените отново показаха недоволството си заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година.

Малко след 8:30 ч. тази сутрин те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци. Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик не реши да се срещне с учените.

Още по темата

А техният пореден протест отново е за пари. Вече стана и традиция в Деня на народните будители, хората отдадени на науката да не празнуват, а да шестват из софийски улици в знак на протест срещу унизителното си заплащане.

БАН ще получи за следващата година около 83 млн. лв., докато през тази година разполагаше с над 90 млн. лв.

Според Общото събрание на Академията субсидията, която парламентът гласува за научни изследвания за 2018 г., е "ликвидационна".

Заради това и протестът е с черни знамена. Академиците настояват за "спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката" и призовават обществеността за подкрепа.

Учените искат допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Заради ниското заплащане все повече млади учени напускат БАН. За това предупреди още преди време и ръководството на Академията.

Същите опасения има и докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия. Той получава стипендия от 450 лв. Като всички докторанти. Естествено парите не стигат доникъде, така че се налага да търси и други източници на доходи.

Според учените парите, които печелят с проекти за различни изследвания, не могат да компенсират липсата на достатъчно пари от бюджета.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала "тревожна картина за състоянието на българската наука", оплака се проф. Бояджиева от БАН.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН предупреди, че работещите в Академията са готови за масови протести.

"Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът  ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация  на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
7
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
БАН не прави наука, или поне не така, както би се очаквало. УНИВЕРСИТЕТИТЕ ПРАВЯТ НАУКА В ЦЯЛ СВЯТ с ентусиазма на младите, ЗАПОМНЕТЕ ГО!
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите ли? Радой Ралин го каза още навремето: "Сит търбух - за наука глух."
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дянков се изказа абсолютно точно и безкомпромисно за творението БАН!
48
1
 
2
 
! Отговори
До ДС преди 6 години
До ДСЦалата научна дейност в САЩ, Германия и Франция е "разхвърляна по университетите" ?Сензация!Я кажете сега като къде е разхвърлян немския " Макс Планк"? Или френския "Пастьор"? Или "Брукхейвън" в САЩ?Хайде, недейте да скромничите в качеството си на научен експерт, милиционерски експерте !
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все сте разбирачи.. Университетите и БАН не могат да намерят докторанти - заплата 460лв. Телефонистите в София взимат 1800лв. В ТУ-София се молят на студентите магистри да стават докторанти има факултети които са само с 1 докторант. Имаше един много добър кара една година и бега за Германия.. В ИТ сектора заплатите са 3000-5000лв. кой будала ще ви учи студентите за 460лв.
46
3
 
7
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
БАН: Доктори стават на по 60 години с 1-2 публикации в предните 20 години! Само за да оправдаят 4 години бездействие до процедурата/пенсията. Хора главни асистенти с 3 конферентни публикации за ЦЯЛАТА си кариера от 30-40 години. Назначаване синчета и внуци на синекурни длъжности, че да не остане без кинти некадърника, а после няма гонене. Доцентите сега са като научните сътрудници преди - средство да добавиш 100 лева към заплатата, а не издигане по заслуги.... За всичко това: директни наблюдения
45
0
 
6
 
! Отговори
ПРЕДИ и СЕГА преди 6 години
Едно време, българи се образоваха в Европа,а се връщаха в родината да работят.Сега, тук завършват виШо,а бЕгат навън.
44
5
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Значи, темата според мен може да се раздели на два въпроса:1) Трябва ли и на една държава (като например България) изобщо наука?2) Трябва ли да се закрие БАН?Та значи отговорите според мен са:1) ДА2) ДАБез наука просто не може. Но в БАН се прави всички друго освен наука. Е, може да има изключения, но реално погледнато, и образно казано, БАН не е конвертируема на световния пазар. Така както левът от НРБ не беше конвертируем с долара.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова сме на това ниво и се чудим що гледат умно и са на ти и напред с материала пуснал коня на булеварда кои съм аз е кво да те правя и ти аз сме хора ити си човек като и аз и ти плащаш и аз важното е всеки човек има принципи които спазва и отстоява тия като нямат да си бият главата се мие едно е нали са доста големи слуги имали то на жена слуга кво да ти кажа освен ко не му е дала честно казано по партита не се учудвам
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БСП=ДПС=ЕвроромаРазкошен отговор! Интелект и сериозност на подхода струят от всяка негова дума!
41
1
 
8
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Цялата дейност на БАН трябва да бъде разхвърлена по университетите както е в САЩ, Германия, Франция и други развити страни.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН е филиал на РАН, искат да наливат пари в гьола Белене.
39
1
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 37 (БАН Е ОГЛЕДАЛО)Само да не почнеш да ми разправяш "едно време при бай Тошо каква наука правехме!", защото съм запознат. От полупроводници минахме на цели проводници, както беше казал Тодор Живков.Положението в БАН сега е пряка последица от комунизма преди 1989 г.Многократно съм ходил в комплекса на БАН до "Студентски общежития".Там научните сътрудници през зимата прибираха уличните кyчeтa в лабораториите на топло и да ги хранят, а служебните компютри си носеха в къщи.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то ко го видя още веднъж там нали се сещаш че може да отиде в по горна инстанция да го питам какво търси там посред бял ден в 10 часа умника
37
8
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Само не ни казвай какво да хващаме и ела ни покажи какво ще направиш със голо дупе, че ако ти зашия една лопата през голия *** и ще се насерещ 500 евро заплата къде има по света на държавна служба от тия 500 евро 200 плащаш данъци. За 300 евро какво искаш някой да ти създаде проект за милиади хахаха Хващай гората герберче докарахте учените до просяшка тояга.
36
5
 
3
 
! Отговори
БАН Е ОГЛЕДАЛО преди 6 години
на положението в държавата. За наука пари няма. Тия неграмотни приказки, че в БАН били само литератори, историци и философи не са верни и най-вероятно на човек, който не стъпвал на територията на БАН до ХМС. Там се намираха Института по физика на твърдо тяло, Института за космически изследвания, Института по електроника, За ядрени изслдвания, тъй като там беше първия ядрен ректор в БЪЛГАРИЯ и много други перспективни направления. Всичко това след ПРЕВРАТА 1989 тъне в разруха
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо совалка ли направиха, ракета в космоса ли полетя учени ми били тъпчовци.
34
3
 
6
 
! Отговори
айде сега преди 6 години
Щом от изследвания не могат да се финансират,значи такива са им изследванията!Лично познавам пенсионерка,която не е член на БАН,завършила е ВИХВП,която прави рецепти за храни!Взима на рецепта от 5,000 до 10,000 лева,и не може да насмогне от работа!
33
0
 
3
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До 25: Директни наблюдения.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходих да работя в някакви складове на БАН в кв.Дружба София изхвълят се нови машини без да описват нищо кое се открадне открадне другото нови стругове на отпадъци и складовете се отдават под наем на частни лица ,а частното лице е един младеж на който баща му бил в първо главно управление..