ГЕРБ склони: Мораториумът за новите лекарства да се отмени!

Управляващите обаче искат всички в парламента да са съгласни
19 дек 2017 17:08,
107
ГЕРБ склони: Мораториумът за новите лекарства да се отмени!
Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ склони да предложи актуализация на бюджета на Здравната каса за догодина и да отмени параграфа, с който се въведе мораториум върху иновативни лекарства, купувани от НЗОК. Единственото условие на управляващите е всички партии в парламента да са съгласни с това.

Решението бе обявено в позиция на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, изпратена до медиите.

Тя идва няколко часа след като лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е поискала от премиера Бойко Борисов отпадането на спорния параграф. За това настояват и онкоболни, организации на болните от рак и протестиращи срещу новия текст.

Той бе атакуван и от президента Румен Радев, който наложи вето. То обаче бе отхвърлено от депутатите на мнозинството в края на миналата седмица. Държавният глава обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Борисов отвърна, че е готов да преразгледа мораториума.

Още по темата

В същото време вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде създадена комисия, която да решава кой да бъде лекуван с лекарствата под мораториум.

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства", обяви Цветанов в позицията си.

Той съобщи, че Ананиев вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за работата им. 

"По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му", пише Цветанов.

Въпреки това, за да сложи край на спекулациите, че онкоболни остават без лечение, ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет в парламента отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

"От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", обяви Цветанов.

Той обясни, че вече е консултирал промяната с всички институции и ресорни парламентарни комисии, които дават подкрепата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не пишат за болницата в Ловеч. Не се накрадоха . Дават парите в тяхните частни болници а държавните и общинските фалират.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един ***.отски вестниче ,,24 часчета " обяви ТОЗИ ПОЗОРЕН ГАФ на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ за " ХУБАВ КОЛЕДЕН ЖЕСТ " !!! БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ !!!
95
1
 
5
 
! Отговори
Бойко, не си герой! преди 6 години
! Ако след такъв нечовешки гаден гаф го подкрепяте още тоя значи наистина имаме много уро.ди в тая страна. Вече дългът ни е станал 51 милиарда евро (в понеделник теглиш нов заем, за да изплатиш дължимия във вторник. Но осчетоводяваш новия заем с вальор след 2 дни, т. е. в сряда. А във вторник плащаш стария заем и пускаш розовите данни на статистическия институт, който оптимистично обявява, че държавата цъфти и връзва. гръцкия модел не ни мърда)а те за 25 млн се пазарят за здравето
94
0
 
7
 
! Отговори
Православен българин преди 6 години
Две молекули заедно.Горкото на държавата.Господи ,спаси нас от тези молекули!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа пак да излезнат герои - Да речем ако след нова година им спретнат избори да кажат "е то бе, ние спасихме българските онкоболни",А факта че президента пръв беше против не е добре , изпуснаха келепира, народната любов! Ако след такъв нечовешки гаден гаф го подкрепяте още тоя значи наистина имаме много *** в тая страна. Вече дългът ни е станал 51 милиарда евро (в понеделник теглиш нов заем, за да изплатиш дължимия във вторник. Но осчетоводяваш новия заем с вальор след 2 дни, т. е. в сряда. А във вторник плащаш стария заем и пускаш розовите данни на статистическия институт, к
92
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
Излизат 5 недоволни и - готово, отказват се от всЕкакви намерения!
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алма ни матерна с таквиз баклуци
90
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е цирк за сметка на живота на хората.
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно платили са на Боко.
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
махнете тая *** реклама на лукоил.горивата им са ***
87
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов, върни 16-те милиарда заеми, суджук ***, наглец, крадец!
86
0
 
11
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Какви комисии ще решават проблемите на болните? Ало ГЕРБ Вие отново не сте в час. Проблема се решава от лекар, а не от някакви политически назначени бездарници. Консултирайте се с г-н Борисов, а ако не с него то със сестра му. Тази жена е много умна, и минала през огъня на болестта и знае какво говори и какво се иска. Стига експерименти и се взимайте в ръце и бачкайте. Знайте, че не сте вечни и винаги има търсене на отговорност след това.
85
0
 
21
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
"...че ще бъде създадена комисия, която да решава кой да бъде лекуван с лекарствата.."Човешкият живот не е кръстословица,че да бъде решаван!
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А мораториум върху суджука на Боко Тиквата и 6-те апартрамента на Ушев Цецо Шестака?
83
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До техноимпексД-р Петър Москов е престъпник и трябва да бъде съден и вкаран в затвора за далаверите и за ваксините с живак, с които отрови много БГ-деца.Защитавате ли го, селяни прости???
82
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Фармацевтичната мафия няма наяждане................а за ГЕРБ знаем каква стока са, разсипаха България.
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, Цветанов.
80
7
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ах, колко са добри. Какъв късмет сме извадили с тях :-)
79
2
 
26
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Борисов доказа, че страната най-добре се управлява от служебно правителство.
78
1
 
29
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Виновни са патротарите, че туриха тоя *** отново да "управлява".