Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма

А връщането на задължителната наборна служба било въпрос на време
189
Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята, но пък сега властта готви въвеждането на доброволна.

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба, който е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Става дума за онези младежи и девойки, които са станали на 18 години, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят.

Според военния министър трябва да се определи колко време ще е службата - 6, 9 месеца или повече.

"Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници", обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон.

"Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъзде достатъчна да поеме дороволните войници", заяви вицепремиерът.

Според него в момента се работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас в училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

"Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба", каза Каракачанов.

Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България.

"Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвевгия, кито не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфрикти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежене, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обссъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, насявамсе, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днес световните медии показаха борис джонсън като наежен мишок как пръска лиги в Москва и как му се смее цяла Россия
60
9
 
12
 
! Отговори
Fidel преди 6 години
Без народната комунистическа власт България загнива. Може да се превърне в първата индийска държава на Балканите.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 58 Имаше и една още по-голяма простотия: Мерене на коридора дълъг 50 метра с кибритена клечка.
58
3
 
19
 
! Отговори
Fidel преди 6 години
До акудЕй, палумуд, вече 25 слушаме тая прословута "модернизация", а имаме всичко на всичко 11 000 пехота + 10 000 чиновници бюрократичен апарат администрация. Нарязваме си ракетите и подводницата, останахме с два изтребителя от съветско време, както и 80 танка, половината от които са за ремонт. Ти си чакай 2020 г. Тиквата ще ви оправи за 800 дни)
57
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още екстри:1. обща тоалетна /***/ с 20 дупки, по 10 от двете страни без никакви прегради;2. Баня веднъж седмично;3. Хранене по устав, гавра: Прави 1, прави 2, остави;4. Боядисване на елхата за да е зелена;5. Бръснене на портрета на Ботев;6. Пране на чорапите на стария.....
56
4
 
14
 
! Отговори
Fidel преди 6 години
То за действащата платена армия има около 4 000 непопълнени щата за 20 000-та ни "армия", а какво остава за доброволната. Поганската либерастите *** унищожи българската армия.
55
4
 
5
 
! Отговори
акуд преди 6 години
зо 2020 на България ще и трябва 50 000 пехота, за всеки случай, като 1/3 елитна
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да видим Волен и Сергей Станишев като са кръшнали преди от казарма сега дали ще дават пример ..ха.ха
53
6
 
18
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Смешно беше в казармата. За старите войници. Идва новобранец, вечерта правят откриване на паметник. Новобранец чисто гол в спалнята . Мятат му един чаршаф отгоре. После леко смъкват чаршафа и всички ръкопляскат. На друг му слагат паста за зъби на лицето докато спи. И така....много истории. Най смешно е ако дежурния офицер е пиян реши да проведе строева подготовка в 2 през нощта.
52
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми го пенсионираха по време на натовските реформи в чин подполковник след 21 години служба. Военен инженер, участвал е в изкопаването на тунели, изграждането на мостове и пътища из цялата страна и се гордее с това. Дори днес продължава да съдейства с услугите си на армейските обекти. Армията не е съставена само от лежащи по цял ден безделници, това трябва да го знаете.
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че е доброволна а не задължителна.
50
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 48 Ти остави условията и храната, най-голямата болка беше че в казармите старите войници се гавреха с младите...особено пък в триъгълника на смъртта за който споменаваш. там даже е имало и изнасилвания.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСигурно 124-ка
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По този начин е добре. Нашият народ е с малка численост и това обучение ще бъде полезно по редица причини. Но задължително е наред с военните дисциплини да се включат обучения за реакции при природни бедствия, пандемични зарази, аварии, пожари и т.н. Така в бъдеще ще имаме подготвени граждани с адекватни реакции при кризи на различни нива в полза на обществото.
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има доброволци в армията, трябва да има нормални условия за живот, храна и почивка. Тези които са служили, особено в тежките казарми, Грудово, Звездец и Елхово знаят, ужасни условия, простотия и отвратителна храна. Служил съм в Звездец, поделение 70 150. Наказани офицери и войници. След храна ходихме да си дояждахме с Фафли!!! Лукс беше бос с компот от сливи. Баня само в Събота. Кой днес ще отиде при тези условия? Никой!Видял съм бази на САЩ, Гермaния,Италия и Франция. Разликата е огромна.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 44 Имах новобранци влезли януари 2007-*** . В грешка си. Аз излязох март 2007-*** и ми стана жал точно в деня когато се уволнявах, те влизаха в бойното поделение уплашени и им викам: Спокойно момчета, и тази простотия ще мине, не сте в затвора. Някои се усмихнаха насила.
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам хора, които служиха 9 мес. и не са изстреляли 1 патрон. Само бачкане и простотии. С какво ще ги обучават като 1 патрон е към 1.70 лв., 50 лв. на пълнител?
44
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красимирчо, шопаре, за 9 месеца служба съм изстрелял точно два пълнителя патрони с калашника. Тоест 60 патрона на стрелби. И защо трябваше да дремя в казармата 9 месеца? За да изстрелям 60 патрона? И това ме направи войник ли? Или се научих да стрелям? Че точно за 10-20 минути можеш да се научиш да разглобяваш и сглобяваш калашника и да стреляш с него. Другото е загуба на време+ че можеш да станеш голям иддиoт вътре.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята"А аз защо имам спомен, че беше на 1-ви януари 2007-***?
42
12
 
12
 
! Отговори
Стар набор преди 6 години
КОЙТО НЕ ИСКА ДА ХРАНИ СВОЯ АРМИЯ, ЩЕ ХРАНИ ЧУЖДА !