Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!

Инвестиционният проект за кабинката минава през ОВОС
224
Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!
Снимка: Булфото, архив

Кабинетът даде зелена светлина за втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.

На последното заседание на Министерския съвет решението беше взето извънредно.

Докато министрите заседаваха дали да дадат разрешение за втория лифт, на метри от тях екозащитници протестираха срещу построяването на кабинката.

Още по темата

В Банско пък протестираха с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември.

Екоминистърът Нено Димов обаче обясни днес, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

"Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието", обясни той и допълни, че едната е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк "Пирин", подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет.

То е подписано от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство.

"В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на "Пирин", който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година", припомни Нено Димов.

"При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен", коментира още той.

Според него с изграждането на втория лифт ще се развие и ски спорта в Банско и освен това в навечерието на новия ски сезон, е добра новина за всички скиори.

Каквото и инвестиционно намерение да има обаче, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство, което включва и ОВОС.

"Именно тези екологични процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори кабинков лифт и необходимостта от прилежащата инфраструктура трябва да бъде компенсирана в останалата част на Национален парк "Пирин", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Така де,децата на местните хотелиери трябва да ядат нещо,а без втори лифт ще ми ядат ..
180
2
 
25
 
! Отговори
Тони преди 6 години
До :)И аз мисля така. Вторият лифт е претекст за узаконяване и вкарване в регулация на големи площи от парк Пирин с цел застрояване на апартаменти, хотели, къщи...Още през 2008 имаще разработен проект за развитие и застрояване на района от Голф игрището до Предела, който чака узаконяване. Както и голф игрището, така и лифта са си губещи инвестиции, парите идват от застрояването след това на апартаменти, къши и хотели около тях.
179
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако някои си мислят че Цеко ще направи лифта а те ще си продават нивите по 500 евро квадрата дълбоко се лъжат.
178
19
 
6
 
! Отговори
варненец преди 6 години
Пишман еколозите столичани да си ходят в любимата гърция и да оставят Банско да се развива !
177
4
 
22
 
! Отговори
sity 40 преди 6 години
Гледах по телевизията,българската,министъра на спорта К.К. и другият военния ПАК с К.К.,или на армията - анонсират-ВТОРИ ЛИФТ в БАНСКО.Първият К.К.,ГО ПРАВИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЕТСКИЯ СПОРТ.Втория К.К,видимо отегчен,на ракия,домашна с вино,не знае къде се намира, го прави за МИГ-те ни.Господи,слез и си прибери вересиите,барабар с всичките министри! Поздрави на Б.Б.!
176
9
 
19
 
! Отговори
То беше ясно! преди 6 години
Нима някой наивно е вярвал, че марионетката Борисов няма да се наведе пред господарите си, и че ще се вслуша в желанието на българския народ да защити Пирин планина от унищожаване?! И това е само частен случай, касаещ само Банско! А представете си какво ще стане, когато влезе в сила СЕТА и юдео- лихварските корпорации обсебят тотално България! Няма да имаме право един корен домат да си насадим в собствения двор, ако семената (ГМО- разбира се) не са купени от дадена корпорация! Честита демокрация
175
1
 
8
 
! Отговори
Пишман скиор преди 6 години
Искам, и ще ми направите лифт, щото ша ва изволня бе ей, да знайте! Ша са ***..те с мен Варели Самсуняков от " Убедине ите ***" , а!!! Ай не сте ми угодили, ай ви вземам властта- шамандури Гербувитски таквиз!
174
2
 
17
 
! Отговори
Пурко преди 6 години
Лифт ще има, ама вас да ви няма
173
3
 
14
 
! Отговори
kan4o преди 6 години
Днес лифт-утре два,после шута в г..а!
172
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ае, обаче ДА НЕ ГО прави Цеко Минев, а !!!
171
6
 
21
 
! Отговори
:) преди 6 години
Банско лифт няма да види. Целта никога не е била тази, това е само повод, с който да се разлаят кучетата и да се промени плана на парка. Ако искаха да разкарат опашките до сега 100 пъти да бяха ремонтирали съществуващата инфраструктура. Кой инвеститор ще чака 5г. ако може да направи ремонт и ще е на по голяма печалба. И от къде ще дойде печалбата за втория лифт ако може и с един? Неее. Не е това целта :) А да се продава бетон :)
170
2
 
17
 
! Отговори
sorry преди 6 години
На 28.12.днес вали дъжд,а снега го няма.Няма го снега на любовта.Ама то,май няма да го има до ... май!Защо ли?Нека да вали,да вали дъжд!
169
3
 
14
 
! Отговори
ЕВО преди 6 години
За тези,които не са разбрали,нито скоро,нито после,нито завинаги!Втори лифт на Банско,няма да има!Весели празници от подножието на ПИРИН ПЛАНИНА!
168
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
продадохте майките си за копейки! НЯМА ДА ИМА ВТОРИ ЛИФТ, АЙДЕ ОТИВАЙТЕ ДА ЦЕЛУВАТЕ *** НА ЦЕКО МИНЕВ и да учите опорни точки колко е нужен тоя лифт. ЕП ще ни скъса от глоби заради продажните ви ***
167
1
 
20
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Искам да модернизират съоръженията на Витоша, тогава ще намалеят опашките в Банско.Защо нищо не се прави и ББ нехае?
166
21
 
15
 
! Отговори
Mad преди 6 години
Браво! Крайно време беше! Обществена тайна е от къде се финансират еколозите. Те продават сънародниците и държавата си, заради конкурентни туристически дестинации. Те са жалки продажници и се радвам, че разума победи над малоумщината на тези еколози. Защо нито един от тях не отиде да гаси пожара в Пирин като толкова милеят за природата? Защо протестираха по улиците на София, а не отидоха да протестират в Банско? Или те обичат птичките и тревичките само на центъра на София.
165
5
 
11
 
! Отговори
Местен преди 6 години
До 161 Kayo. Аз от 37 години карам ски в Банско и мога да ви кажа че в Пирин сняг има след средата на Януари. Най - много валежи винаги е имало през Март. А относно лифта: вчерашното задръстване на Витоша, а и всичките коли в събота и неделя на Шилигарника и Бъндеришка поляна са супер екологични.
164
5
 
14
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Вероятността да се провали и този полезен и необходим за България проект е 80%!Давам подкрепата си за 20-те % читави, които не се дърлят по мегданите за грантове и служби, а старомодно си мислят, че правдата побеждава!
163
10
 
14
 
! Отговори
ахахаха преди 6 години
Рекетьорското соро соидно НПО се финансира от олигарси и правителствени агенции на Австрия и Швейцария! Там за каквато сече става въпрос... ...не е истина просто, но протести няма! Развиват си икономиката и пречат на конкуренти като нас с хибридни похвати!
162
6
 
10
 
! Отговори
Вот на тебе преди 6 години
Тука некой от Банцко яко тура минуси. Та да му кажем-не се коси-знаеме те кой си, оти сме си само троица с интернет у курорте.