Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!

ЕС да помисли сериозно за последиците от влошаване на отношенията с Турция
12 яну 2018 11:00, Елка Василева
216
Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС". Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов.

По думите на министър-председателя "ЕС трябва да помисли много сериозно за рисковете и последствията от влошаване на отношенията му с Турция".

Той казва още, че "ако сменим подхода спрямо Турция, това трябва да намери отражение в отбранителната политика на ЕС", пише КНА.

В отговор на въпрос дали и доколко Българското председателство ще даде тласък на разширяването на митническия съюз между ЕС и Турция и на либерализацията на визовия режим за турските граждани, българският министър-председател посочва, че "като съпредседател на Съвета България преценява, че суверенното право за взимане на решения по тези въпроси е на самия Съвет на държавите членки. В този смисъл аз мога само да "мисля на глас", отговаряйки на вашия въпрос", посочва той.

"За мнозина Турция е далечна страна, за приятелите ни в Кипър, за Гърция и тук в България обаче Турция е близо, тя има 80 милиона население и армия, която действа много ефикасно", отбелязва Бойко Борисов.

"Ние следим хода на събитията... ЕС има търговски връзки с Турция, има сътрудничество по въпроса за Сирия и тероризма, искаме ли ние да влошим тези отношения, искаме ли да продължим да разменяме лоши изрази на високо ниво?", пита Борисов.

"В България ние имаме мюсюлманско малцинство... ние сме много внимателни по отношение на етническата толерантност", казва още премиерът.

Бойко Борисов обяснява, че "през 80-те години и по време на "Възродителния процес" един милион граждани с мюсюлманско вероизповедание са напуснали България. И ние щяхме да имаме Косово тогава, ако не беше мощният Варшавски договор".

"В България имаме 1300 джамии. Когато бяхме член на Варшавския договор със 100 хиляди души армия, планирахме да задържим турците за четири дни на границата в случай на нападение, докато дойде помощ от Съветския съюз. Ние винаги ще стоим на европейска позиция по въпроса за Турция, но ако искаме това да се промени, трябва да го обсъдим - ако нещо се промени, тогава трябва то да намери отражение в отбранителната политика", пояснява Борисов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В смисъл - оправдава Възродителния процес и славослави Варшавски договор и СССР.Нещо неясно има ли?Атакисти - пляскайте с ръце - благ мехлем ви капе на серДцата.
36
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние българските червени селяни путинисти знаем много добре, че за всички беди на света са виновни капитализма и Америкаслушаме руска телевизия, четем руски сайтове, а те никога не лъжат.само не можем да си обясним, защо всички проблеми са в бившите комунистически страни
35
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По вероятно да ни нападнат Руснаците щото знаят че сме славянизиран Народ а Турците не биха си избили турските граждани в България за нищо на Света
34
6
 
19
 
! Отговори
as преди 6 години
тоя от къде ги измислия тия 1 мил. през 80те ... не повече от 350 хил. са били МАКС ! то 1 мил. в Югославия не са били, той тука ги изкара толкова
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвецката армия нямаше да има нужда да идва. Щяха да ударят тук - таме турската територия с каквото имат и работата щеше да се оправи. А те имаха с какво да ударят ;)-
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местните разбраха че при патаклама ще го отнесат те ,а не ония къде стоят зад тях !Поне говорещите турски в България разбраха и и те и ние сме на един хал в един казан сме
31
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжец! България напуснаха около 450хил,от които 50-60хил.се върнаха,като не изкараха и година в Турция!И армията ни е била 160хил.,само войниците и защо да се плашим от Турция нали сега зад Нас е мощното НАТО!Няма нищо общо нито Косово,нито Кипър с положението на мюселманите ни!
30
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След такава пародийна реч, всеки нормален политик би трябвало да си подаде оставка.Но не и шофьорът на Маргините.
29
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във варшавския пакт можехме да прочистим нацията като изселваме амуджи и "злата империя" СССР беше зад гърба ни с пълната си военна мощ, а сега с НАТО трябва всички да се интегрират и да пазим етническия мир.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Предстоят мащабни планетарни промени"Те и украинците си мислеха така. Мислеха си, че ще изтребят както масоните, така и москалите. А виж какво стана там...От друга страна, демократичната партия на САЩ разпрострабнява нови модели на поведение и нови ценностни системи, които са доста противоположни на всичко нормално и свястно. Далли не са те подвели да си мислиш, че правят всичко това за теб?
27
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малииии, колко е свалил гащите Бодигарда на Тати. Не напразно са му казвали Праните ***. Защо Ципрас не говори така? Защото има достойнство и не е изоставил армията си. И греши Тиквара, имахме 200 000 армия която беше добре въоръжена от СССР, ракети СС 20 и СС 23.Турковете си траеха, виждаха се с Бай Тошо но той не им се гъзеше.Зад нас беше Севетската армия, която веднага щеше да дойде ако фес//овете ни посегнаха. Страхливец си е Сикаджията, колкото и да се пъчи в НС.Пълни гащите като се напече
26
10
 
15
 
! Отговори
гг преди 6 години
Имаш АЕЦ г-н премиер .Стига си спал ми действай.10 ядрени ракети и Аскера няма да припари до границата ни ,ако ще и ц-1000 да имат .
25
8
 
22
 
! Отговори
Бокалов преди 6 години
То със 100 хилядна армия нямам нужда някой да ни помага срещу читаците и сами ще ги задържим. След освобождението сме ги мачкали неведнъж през балканската и ПС войни обаче такова продажничество като сега не е имало.
24
6
 
25
 
! Отговори
Бааа маааму, преди 6 години
Този разбира от политика и дипломация колкото прасе от бистра вода! Грам държавническо мислене и поведение няма, само слугинаж!
23
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато бяхме членки на Варшавския договор ако турците ни нападнеха щяха да отглеждат стъкло по земите си следващите няколко хилядолетия. Сега и Настрадин Ходжа сам да ни нападне ще ни завземе столицата до обяд на другия ден. И никой няма да му се скара даже, защото човека ще защитава демокрацията. Напълно разбираемо е, как да му се скарат?
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предстоят мащабни планетарни промени, старата парадигма и тази егоистична и не искаща да еволюира в съзнанието версия на човечеството ще бъдат заличени, заедно с целият масонски градеж, целият им *** капиталистически строеж ще се срине етаж по етаж като кули близнаци в добре органиозиран фалшив терористичен атентат от 2001-ва. До 2030-та БГ ще е един град икономика, балончето от заеми и еврофондове ще се спука, САЩ ще фалират, Космосът предстои да ги заличи....
21
5
 
13
 
! Отговори
intut преди 6 години
До ????????????????????Кое не ти е ясно. Това е била отбранителната ни стратегия, ако "дойдат турците". Затова имаше ракети, заровени танкове, погреби и пр., 4 до 6 дни максимум. Повече няма как да издържим.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега не четири дни. Четири часа не можем да ги задържим. Направо ще закачат полумесец а над парламента и ще махат на сръбските граничари.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тхнически погледнато е прав!
18
16
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Откъдето и да го погледнеш... - подходът му е държавнически... - и не мога да разбера, защо позитанци рИвЪт - нали се целуваха страстно на Орлов мост...