Станишев подкрепи Истанбулската конвенция, дебатът – изкривен

Четвърт от жените у нас са подлагани на насилие, подчерта шефът на ПЕС
13 яну 2018 13:31, Боряна Павлова
122

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви. Това коментира пред журналисти председателят на Партията на европейските социалисти  и евродепутат Сергей Станишев преди заседанието на Националният съвет на БСП.

Още по темата

Социалистите обсъждат на пленум днес позицията на партията по Истанбулската конвенция, съобщава БТА. Преди десет дни от Изпълнителното бюро на БСП се обявиха против ратификацията на конвенцията.

"Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените", коментира Станишев.

Той посочи, че само през последната година три жени са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие. Статистиката и проучванията говорят ясно, че една четвърт от жените в България под една или друга форма са подлагани на насилие, добави Станишев.

"Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична", коментира той.

Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма.

Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той.

Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.
 


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
15
 
! Отговори
?? преди 9 месеца
Кой го пита за мнението му??? Разката държавата и отиде да си почине в европарламента с прилична заплата...
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стана традиция евродепутатите на БСП в Брюксел да правят едно, а партията им тук обратното! Подозирам, че още не им дават да се разпуснат, защото тогава щв вземе да се появи истинска опозиция и номера кой изял мандрата и разрушил черквата няма да минава.Ав тоя номер има още хлебец поне за 3 мандата на Тиквака!
16
7
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 9 месеца
Бат Серго веднъж вече е уволнявал Кака Курни за едни приватизационни афери, май е време да я уволнява пак ... ?!
15
3
 
8
 
! Отговори
шматка преди 9 месеца
Начи цоциалистите подкрепят гейбраковете.Няма какво да го овъртате.
Какво ще кажат червените кхмери.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Станишев е подкрепил истанбулската конвенция по рождение.
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами като не сте съгласни със Станишев, подкрепете Корни или още по добре Валери, или направо Герб!
12
1
 
10
 
! Отговори
голям джумбиш преди 9 месеца
И след всичкото неистово напъване да се изкарат национално отговорна политическа сила.... ....лъснаха едни розови пра шки....
11
0
 
8
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 9 месеца
Точно си го турям на .... тоя мишок
10
2
 
15
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
теб никой не те пита, изчезвай о време, предател
9
0
 
7
 
! Отговори
Ели, RE: г-н Иванов преди 9 месеца
Съгласна съм с Вас, вярно е, особено ако нещо не функционира нормално, сме способни да доведем човек към самоубийство..
Отношенията между хората мили мои съграждани не се уреждат с дюкументи, а с компромис, търпение и разбиране на човека до нас. Понякога просто трябва да замълчим, мили момичета и жени!
Мъжете ни действително живеят и работят в стрес.
Най-лесно е да се разведем и да си грабнем шапката, трудно е да видим, че и ние грешим.
:)
8
2
 
26
 
! Отговори
Циник преди 9 месеца
Това "нещо" Станишев - от ден на ден става все по мазно и хлъзгаво!
Той/тя/то - още сам/сама/само не може да реши към кой аджеба пол принадлежи!
Едно е сигурно - трупа яко мангизи ... и ще е милионер - без ден трудов стаж!
Лъснал е като мазен бюрек, и не спира да ни казва кое е правилно , и кое не!
7
0
 
4
 
! Отговори
оопппсссс преди 9 месеца
Ха сега бе Корни, ха сега бе?
6
2
 
24
 
! Отговори
сурвакарче преди 9 месеца
Станишев има семейство, но знаете, че имаше разни снимки с мъже, когато беше управляващ. Сега, като изказа мнение по този въпрос пак започна да ме съмнява, че върви по другия бордюр, а семейството е само за прикритие.
5
2
 
18
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 месеца
Някой очаквал ли е нещо друго от меката китка Станишефф? Между другото той така разказа играта на БСП, както никой друг.
4
0
 
12
 
! Отговори
Божееее преди 9 месеца
Да хванеш единия па да утрепеш другия....
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
У вас може,но у нас не е така станишка
2
1
 
28
 
! Отговори
младен иванов преди 9 месеца
За изминалата години три жени били убити от партньорите си! Ми само от последната седмица имаше случай на мъж, убит от жена си! Това не е ли домашно насилие? Нали уж искате равенство между половете? А психическия тормоз, който жените оказват на мъжете за пари или за това, че ще се разведат и няма да си видят децата? Вие знаете ли колко бащи не си виждат децата заради действията на майките??? Само в България са хиляди!
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От един престъпник какво друго да очакваме освен ново престъпление?