Станишев подкрепи Истанбулската конвенция, дебатът – изкривен

Четвърт от жените у нас са подлагани на насилие, подчерта шефът на ПЕС
13 яну 2018 13:31, Боряна Павлова
122

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви. Това коментира пред журналисти председателят на Партията на европейските социалисти  и евродепутат Сергей Станишев преди заседанието на Националният съвет на БСП.

Още по темата

Социалистите обсъждат на пленум днес позицията на партията по Истанбулската конвенция, съобщава БТА. Преди десет дни от Изпълнителното бюро на БСП се обявиха против ратификацията на конвенцията.

"Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените", коментира Станишев.

Той посочи, че само през последната година три жени са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие. Статистиката и проучванията говорят ясно, че една четвърт от жените в България под една или друга форма са подлагани на насилие, добави Станишев.

"Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична", коментира той.

Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма.

Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той.

Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.
 


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
8
 
! Отговори
Ако... преди 9 месеца
Ако трябва да избирам между Станишев и Борисов, избирам Станишев.
Лично го срещнах на едно летище и си поговорихме, човекът е с перфектен английски и си личи, че има елитно образование - на световно ниво, ерудиран, възпитан и фин човек.
Изобщо не ме интересува личния живот на хората.
Европейски политик, който дивия шоп няма как да разпознае.
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 35

АБЕ глупендер, няма значение какъв е Станишев в случая. Преди няколко месеца Нинова е подкрепила Истанбулската конвенция , а сега като стара лелка в цикъл вика не. Даже и президенството и се чуди на акъла.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Относно Целувката и аз мислех като 21, но като видях кадрите ми стана ясно, че Местан точно прецени момента, качи се на трибуната и го награби, добре знаейки какъв ще е ефекта!
35
4
 
3
 
! Отговори
Циник до 22 преди 9 месеца
Киртак ... спри да мучиш!
:-)
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе ние си го знаем Станишев какъв е, ама какво да кажем за Герб и вожда им, те също подкрепят Конвенцията.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Започвам да си мисля, че тези на които джихадистите режат главите по разни клипове са все разни толерантни, третополови и т.н. То истински мъж дали ще се остави да му резнат зелката ей така пред камерата?!? А и колкото повече са третополовите - толкова повече одобрявам да им се режат зелките!!! Друга полза от тях (освен медийна) не виждам!!!
32
18
 
5
 
! Отговори
Професор преди 9 месеца
Не го харесвам и подкрепям но в случая господин Станишев е абсолютно прав. Всички които плюете по различните не сте опитвали такъв секс и от страх мразите различните. Сигурен съм, че ако всички скептично настроени опитат поне веднъж aналeн секс ще видят че няма нищо лошо даже ще им хареса много.
31
2
 
6
 
! Отговори
Станишев е по-десен преди 9 месеца
Станишев е по-десен и от десните! Той въведе плоския данък преди 10 години и ни присъедини към ЕС и от тогава аз живея по-добре. Ляв лидер - Дясна политика, както Тито в Югославия - ляв мигач социализъм бла бла и разък завой на дясно - капиталъзъм! Ха, ха!
30
2
 
6
 
! Отговори
иван преди 9 месеца
Какво друго да се очаква от този - ама лицемерието червено е безкрайно , уж са против , но гласуват " за "
29
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Модерната лява партия си има "леви" проблеми...Май дойде времето за преброяване на обра*тните в ръководството и?Ето,един вече се обади от Брюксел,без да го питат.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Станишев подкрепя конвенцията, защото той самият е от третия пол и иска да му се даде правото да се самоопределя като такъв.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От Холивуд се въведе някаква *** и почти всички жени се надпреварват да изтъкват колко са били желани от известни мъже! ма как така Еди Кой си не и е обърнал внимание.Да не е по грозна от Еди Коя си?!! Катрин им го каза и я нападнаха!
26
1
 
8
 
! Отговори
юрист преди 9 месеца
Извеждането като правна норма на правата на отделна група лица е дискриминация само по себе си. Основен правен принцип е еднакви права и задължения за всички лица.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е какво ще стане ако не я ратифицират ще ни изгонят от европата ли или до сега без нея жените в Бг да сме ги третирали като роби или животни пълни глупости имаме си достатъчно законикоито налагът напълно излишно това ратифициране
24
4
 
7
 
! Отговори
20 преди 9 месеца
Минис, минус, ама факт! Да сте чули геберюгите да са против? Няма и да чуете! Накрая разбира се, няма да кажат, че и Бойко е като Станишев, а тук ще излезе заглавие ,,Парламента одобри.....''. Ако е за даване на 100 милиона знаете кой дава!
23
1
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 месеца
Има си хас Станишко да не подкрепи третия пол!Впрочем не чухме и Вагинин-и той е от тях.Тия,след като съсипаха БСП(което иначе не е лошо,хи-хи),избягаха по Европата и сега ръсят назидания.Абе оу,пратиха ви там да не пречите,не го ли разбрахте?
22
3
 
8
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦЪТ преди 9 месеца
Вижте СерГей Станишев, какви тумори ражда комунизма......
21
2
 
2
 
! Отговори
до циник преди 9 месеца
И ти си същото като него
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Kак да не я подкрепи, нали беше събрал няколко хиляди души публика за първата публична целувка между себе си и един турчин?!
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че те и Герб са на това мнения най малкото защото е Истанбулска, но са по хитри.Ослушват се като диви прасета в чужда царевица и накрая пак ще приемат каквото трябва заедно с ДПС. А Валери е подписал по собствено настояване, че ще Му го крепи мандата 4 години! Така, че Бойко може да ги праска както си ще и го прави!