Срещу мръсния въздух: Азерски газ за екологично отопление!

Азербайджан готов да инвестира в газификацията на България
Обновена: 15 яну 2018 18:35 | 15 яну 2018 18:33,
138

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавната газова компания на Азербайджан "СОКАР" ще изследва възможността за газификация на България. Това обяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на пресконференция в резиденция "Загулба" в Баку по време на посещението на Бойко Борисов в страната.

Той добави, че страната му е готова да инвестира в газификацията на България.

Още по темата

Илхам Алиев е оптимист, че откриването на авиолинията Баку-София ще увеличи потока на туристи между двете страни. Освен това транспортният жп коридор Баку-Тбилиси-Карс, изграден със съдействието на Азербайджан, е най-краткият път на пренос на стоки от Азия до Европа, като България може да се възползва максимално от него.

Президентът на Азербайджан заяви, че стокооборотът между двете страни трябва да се увеличи значително, предава БТА.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че едва 3 процента от територията на България е газифицирана, като в същото време въздухът в страната ни е замърсен най-вече заради използването на дърва за огрев и въглища. Затова, според него, България трябва да си постави амбициозната цел да използва материали за отопление, които са екологични.

Борисов отбеляза, че близо 90 на сто от територията на съседната на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с подобен резултат да се похвали и България.

Бойко Борисов счита, че България има две възможности за диверсификация на доставките на природен газ - през интерконектора с Гърция и чрез този с Турция. По думите му България и Азербайджан вече имат подписан договор със "СОКАР" за доставки на 1 млрд. куб. метра азерски газ на много ниска цена.

Българският премиер добави още, че министрите на енергетиката и икономиката на двете страни ще проучат възможностите за газифициране в България.

"Има възможност огромен брой домакинства в България да се отопляват, да си готвят и в същото време да не замърсяват околната среда", допълни Борисов.

Министър-председателят допълни, че България задължително ще се възползва от възможностите и на транспортния жп коридор и на въздушната линия Баку-София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЩО НЯМА ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ - НИТО ОТ КАТАР, НИТО ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ, НИТО ОТ АЗЕРБАЙДЖАН, НИТО ОТ ЯПОНИЯ, НИТО ОТ КИТАЙ.ОЩЕ ПРИ ПЪРВИЯ ДОСЕГ НА ТЕХНИТЕ ФИРМИ С ГЕРБАРСКИТЕ КОРУПЦИОНЕРИ И ВЕДНАГА БЪРЗАТ ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ ПАНИЧЕСКИ.ТАКАВА КОРУПЦИЯ НЯМА ПО СВЕТА.
103
5
 
13
 
! Отговори
ГЕЙ-БЕРСКА РАБОТА преди 6 години
Щом азерската компания ще газифицира България, значи цялата мрежа ще си бъде нейна и газът ще е неин и колкото ни каже, толкова ще плащаме Щото те не са благотворителна организация.
102
5
 
6
 
! Отговори
ale преди 6 години
Mnogo prosti I elementarni RUSOSIFILISTICITE !!!!! Plachat za vatenkite , predatelite
101
5
 
8
 
! Отговори
БиБи преди 6 години
Да бе, азерският газ е чист, а руският е мръсен и като се събере в по-голямо количество вика "Само Путин, долой эта марионетка Бойко!" И Бойко Б. спря да използва руски газ. Кара на екологично гориво.
100
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 96НИЕ ОТ РУСКО СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ, АМА ОТ АМЕРИКАНСКО НЯМА ОТЪРВАНЕ.И ОКУПАЦИОННАТА ИМ АРМИЯ Е ТУК, ТАКА ЧЕ НЯМА МЪРДАНЕ.КАКВАТО ЦЕНА НИ ПОИСКАТ ЗА ТОКА ОТ МАРИЦИТЕ, ЩЕ ПЛАЩАМЕ И ПЕСЕН ЩЕ ПЕЕМ.
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕЗПЛАТЕН ЛИ ЩЕ Е АЗЕРСКИЯ ГАЗ?Само питам.
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган вместо от тях вкарва газ от Русия.Защо ли?.Русия задоволява едва 60% от турското газово потребление. Част от останалите проценти запълва и Азербайджан.
97
2
 
7
 
! Отговори
Цецо почвай го преди 6 години
Срещъ тиквения Gъз на помощ азерски газА дано и Цецко с некия кибритка да помогне
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aзерите са турци.Обаче Ердоган вместо от тях вкарва газ от Русия.Защо ли?
95
4
 
15
 
! Отговори
Мери преди 6 години
Баце, стига с този 1 млрд.м3 газ/година! Прочети пресата и разбери, че тези 8 млрд.м3 са обещани отдавна на Италия и те дори за нея няма да стигнат. А твоя 1млрд ще бъде руски газ, пътувал през Турция и поздрав за теб. Иначе азерския газ къде ще го прокараш? Да не би Илхан Алиев да пусне тръба специално за теб!
94
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с цел освобождаване от енергийната зависимост от само една държава германците карат втори северен потока българите като по-умни пак са си снабдени от само една държава ама през няколко транзитни държави - за да е по-евтиноа клакьорите на гербавата *** да ни разтягат лукуми и да ни обясняват колко хубаво ще ни бъде в бъдеще а те бъбзат да напълнят геши в настоящето и ни залъгват д държавна сигурност и подобниами вижте си банкянския наследствен комунист и снаследствен служинел на мвр-куку
93
11
 
1
 
! Отговори
krasi преди 6 години
TRYABVA DA SE SLOJI KRAI NA RUSKOTO ROBSTVO. .TO IZLEZE PO STRASHNO OT TURSKOTO ..
92
4
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
От Русия лесно ще се освободим!Мислете как да се освободим от Тиквата и мафията му?
91
21
 
8
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Някакви тука смятат колко щяла да струва азерската газ...Ами скъпо ще е, да! Скъпо ни излиза да се освободим от руското робство! Всяка,свобода е скъпа, а тази е много скъпа!Но пък освобождението от руско робство означава още:- Освобождение от мафиотските групировки на бившата ДС, поддържани от Русия;- Освобождение от корупционния олигархичен модел, целенасочено налаган тук от Русия и нейните агенти.- Освобождение от икономическата и енергийната зависимост само от една държава - Русия
90
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 94За да вземат 5 човека по 2-3 милиона ни прекараха с милиарди.
89
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да спасят транзита на украйна закопаха наси ще продалжават докато си дундуркаме продажната гербава кочинапрочетох че соропитечетата от една организацийка гушнали 350 хилядии са все такива дето има в названието им "граждани" за нещо си против нещо си и т.н.айде хаирлия гответе менците да поливате пред азерската тръбаама май ще е за внуците ви ако тогава останат българи или ще са някакви други народности- хаирлия - напред народе
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лвърха на всичката гербава прос.то.тиязалъгват де.би.лче.та.та с азерски газ дето ще дойде през следващото столетие а в това време руския сгъстен газ от ямал през лондон отпраши за бостон щото им било много судено- баже колко нещастен народ има по той свят да се връзва на банкянския шо.па.рсин поток го отказа бакърджиев по времето на костов - взе го турция същото ни скроиха и с южен поток благодарение на продажниците дето си ги избрахтеако беше станал южен украйна умираше с -3милиардана год
87
1
 
11
 
! Отговори
8 преди 6 години
Газ за домакинство мн скъпо няма да стане тая работа
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 83 А бе, човек ,карай да е весело и да заглавичкваме публиката по-голямата част от която няма да се замисли на фактите, които цитираш!важното е да приказваш, а пък какви простотии са и лъжи хич не е важно!
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ, 2011г.: До 2 години ще получаваме азербайджански газ през Турция и Гърция.