Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български

Съветът на Европа ще поправи превода на Истанбулската конвенция
16 яну 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
337
Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български
Снимка: БТА

Съветът на Европа ще поправи българския превод на Истанбулската конвенция, за да отговори на страховете за въвеждането на трети пол. Това съобщи шефката на отдела "Права на жените" Бриджит О’Лохлин в Съвета в живо предаване по Тwitter.
 
"Анализирахме страховете, които конвенцията породи в България и стигнахме до извода, че проблемът е в превода. Затова той ще бъде направен отново", каза О’Лохлин от Страсбург, където е централата на Съвета.
 
Според нея преводът на думата gender от английски на български може да е бил изтълкуван неправилно в София, което да е довело до съпротивата и противоречията около документа, чиято цел е защитата от домашно насилие. В настоящата версия на текста английската дума gender е преведена на български като "пол". В дефиницията за пол е посочено, че  "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.

Още по темата

О’Лохлин каза, че новият превод на 35-страничния документ "ще отнеме известно време", но не се ангажира кога ще бъде готов. Едновременно с текста Съветът на Европа ще преведе на български език и брошурата, която обяснява Конвенцията, за да разкаже на по-достъпен език съдържанието и целите на документа.

Представителката на Съвета добави, че организацията е предоставила допълнителна информация на българските власти "за това, което произтича и не произтича от Конвенцията".

"Останалото е комуникация, просто комуникация", коментира служителката на Съвета.

О’Лохлин каза, че досега не са се сблъсквали с подобен проблем сред другите държави, ратифицирали документа. Известно напрежение по темата имало само в Полша, но впоследствие Инстанбулската конвенция е била ратифицирана от Варшава.

Съветът на Европа е международна организация, която обединява 47 държави, за да насърчава сътрудничеството помежду им в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културата. Тя e автор на подписаната през 2011 г. в Истанбул Конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

До момента конвенцията е подписана от 44 от 47-те члена на организацията, включително от България. Турция е първата държава, която я ратифицира – през 2012 г. Към лятото на миналата година парламентите на още 27 държави са го направили (Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Финландия, Естония, Франция, Грузия, Германия, италия, Малта, Монако, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Швеция и Швейцария). Конвенцията е в сила от 1 август 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме интересуват никакви третополови, но русофилията определено е опасно социално отклонение, което трябва да се лекува принудително в заведения от затворен тип с подсилена охрана.
185
14
 
5
 
! Отговори
За 190 преди 6 години
В руССия е пълно с педаалиКато започнеш от кобзон и стигнеш до приятелите на *** от круг езеро
184
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова пак се изложи. Не знае, че Ленин легализира еднополовата любов още през 1918, защото сам е бил такъв.
183
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато съм жена-харесвам мъжекогато съм мъж-харесвам жени
182
1
 
3
 
! Отговори
Муад Диб преди 6 години
До Анонимен 172Е, хайде сега. Има и други Пол-ове, като Пол Муад-диб,
181
3
 
17
 
! Отговори
Ненор Мален преди 6 години
Айде сега русофилия.Западът ни налага ***.Русия няма нищо общо.
180
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво стана само в Русия можеш да мъдеш , нормален човек..
179
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е смешно когато пусофилите се наричат "нормални" Другари, дълбоко се заблуждавате. Русофилията е наследствено увреждане на мозъка.
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да спретнем Референдум,но и там цик ще изквичи,че 1 глас не достига.Както при Сави гласуваха 2 млн,а трябваше2000001.
177
1
 
22
 
! Отговори
666 преди 6 години
Еврочиновниците съвсем са изперкали. Полът не е социалнообусловен, а биологично. Хромозомите в нашето ДНК определят кой да е мъж, кой да е жена. Явно, за да станеш еврочиновник трябва да си необразован и с мнооого нисък интелект. Докога ще търпим да ни управляват мушмороци с празни глави?!
176
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато една власт започне да да оправдава, било то и Европейската, значи има нещо гнило. В България рабноправието на двата истински пола е уредено още преди 70 години, ако този документ се приеме, няма да подобри закрилата на рисковите групи, най-малкото защото институциите, които трябва да следят за спазването ѝ, ще си останат същите. Но този документ ще развърже ръцете на хормонално и психично болни хора, да се налагат като модел на поведение. Задължително референдум!
175
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия има много гейове, но се крият защото фашистки шпицкоманди ги пребиват брутално.
174
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замивам за Русия , Защото съм сигурен , че ще го приемат , и никакъв отпор дори няма да има.. Ще подвиете опашки и ще приемете третия пол за децата ви.. Отпор дава младото население , а такова в България няма .. Студентите в София работят в американски фирми , телефонисти и програмисти как ще стане да протестират против третия пол..
173
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдум за излизане от евроГейския ***! Нямаме друг избор, ние - НОРМАЛНИТЕ!!!
172
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
повече ме интересува бъдещото увеличение на цените и обезценяването на заплатите, влоговете и пенсиите след приемането на еврото
171
0
 
9
 
! Отговори
До 70 ники преди 6 години
Това грешка в превода ли е?*Цитат: В дефиницията за пол е посочено, че "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.*Това ли е пол, това ли е мъж, жена? Грешка в превода един друг път. А социален пол (gender) няма дефиниция в текста на конвенцията.
170
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приемете я оФФци,тая "конвенция" и ще видите,какво значи терор!Още в началото ще започнат масови обвинения срещу мъжете,че гледат де що има куцо и сакато,с предна дупка между краката - без съд и присъда,защото "извергите" мъже са виновни по презумпция (домашно насилие срещу жените)!А насилие срещу мъже няма ли?По улиците ще се движат *** полицаи и ще наблюдават,как гледат въобще мъжете!Последните трябва да гледат само в краката си,но това го определя полицията!!!Дупе да ви е яко!
169
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бягайте в Русия, там ще ви затворят в психиатрията защото само лудите бягат там.
168
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента който приемат Инстамбулската конвенция , Това ще началото на края на България ..
167
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи...........приемам всички норми,искания,права....... на социалния *** пол само и единствено,когато видя бременност по естествен път или дете създадено по нормален начин зачеване,бременност,раждане плод на тяхната любов!!Ако това не се случи,значи ни налагат щения на социопсихопати и психари!!