Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български

Съветът на Европа ще поправи превода на Истанбулската конвенция
16 яну 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
337
Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български
Снимка: БТА

Съветът на Европа ще поправи българския превод на Истанбулската конвенция, за да отговори на страховете за въвеждането на трети пол. Това съобщи шефката на отдела "Права на жените" Бриджит О’Лохлин в Съвета в живо предаване по Тwitter.
 
"Анализирахме страховете, които конвенцията породи в България и стигнахме до извода, че проблемът е в превода. Затова той ще бъде направен отново", каза О’Лохлин от Страсбург, където е централата на Съвета.
 
Според нея преводът на думата gender от английски на български може да е бил изтълкуван неправилно в София, което да е довело до съпротивата и противоречията около документа, чиято цел е защитата от домашно насилие. В настоящата версия на текста английската дума gender е преведена на български като "пол". В дефиницията за пол е посочено, че  "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.

Още по темата

О’Лохлин каза, че новият превод на 35-страничния документ "ще отнеме известно време", но не се ангажира кога ще бъде готов. Едновременно с текста Съветът на Европа ще преведе на български език и брошурата, която обяснява Конвенцията, за да разкаже на по-достъпен език съдържанието и целите на документа.

Представителката на Съвета добави, че организацията е предоставила допълнителна информация на българските власти "за това, което произтича и не произтича от Конвенцията".

"Останалото е комуникация, просто комуникация", коментира служителката на Съвета.

О’Лохлин каза, че досега не са се сблъсквали с подобен проблем сред другите държави, ратифицирали документа. Известно напрежение по темата имало само в Полша, но впоследствие Инстанбулската конвенция е била ратифицирана от Варшава.

Съветът на Европа е международна организация, която обединява 47 държави, за да насърчава сътрудничеството помежду им в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културата. Тя e автор на подписаната през 2011 г. в Истанбул Конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

До момента конвенцията е подписана от 44 от 47-те члена на организацията, включително от България. Турция е първата държава, която я ратифицира – през 2012 г. Към лятото на миналата година парламентите на още 27 държави са го направили (Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Финландия, Естония, Франция, Грузия, Германия, италия, Малта, Монако, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Швеция и Швейцария). Конвенцията е в сила от 1 август 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тай работа се утече. Колкото и да се пудри превода вече, репутацията на тази конвенция отиде в канала. И без това е безсмислена
165
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз знам че третия пол , още права на жените да се гаврят с мъжете , ще се приеме.. Такъв е нашия политически елит , че не може да откаце , децата им са в САЩ ако откаже лошо за децата им, И това е краят на България , сигурно и неизбежно..Затова аз ще направя всичко възможно да замина за Русия ...
164
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има само един пол-ПОЛ МАККАРТНИ!
163
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от главните проблеми всъщност е, че дори жената да не се оплаче, държавата може да набеди мъжа, да го глоби и вкара в затвор. Може да не ви се вярва но е така, жената не се пита дори като свидетел, проверете текста. Също говорят за социален пол, има само един тип пол който господ и природата ни е дала, това е биологичния пол жена и мъж. Задължава се държавата още от най ранна възраст да обучи децата и ги програмира за този социален пол, с други думи да ги обърка. Кой има полза от това?
162
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия анализилани и установили грешка в превода. Ще ми превеждат на СОБСТВЕНИЯ МИ ЕЗИК. Мислех, че наглостта им има граници, но отново успяха да изненадат. Значи пак проблемът е у нас. Иронията и цинизмът обаче не са за пренебрегване, това е документ който пледира че е защитава от насилие, но тези са слепи да видят и глухи да чуят нашето НЕ , било то дори от неразбиране, това не го прави по-малко НЕ.Нагли същества и само зарид това , хора, не бива да им остъпваме повече. Стига гаври!
161
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е ратифицирала конвенцията а Британия и Испания не са. Значи ли това че жените в Турция са по-защитени от тези в Англия от насилие? Не ,защото не е това целта на конвенцията.
160
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо така бре другари, в Русия много уважават гейовете още от времето на другаря Ленин, който беше покосен от сифилис в болшевишката кратуна, след дългогодишна еднополова любов.
159
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи,цялата врътка е отново за пари!!Не ги интересува кой,как,защо и по какъв начин ще си завира нещо си из дупките,нито дали ще се чувства мъж,жена,крава,куче или Наполеон!!!Създава се нова европейска комисия с комисари,които пряко чрез свои платени организации ще следят изпълнението на конвенцията НА ПРАКТИКА и ДОСЛОВНО във всяка една европейска държава,която я е приела!!Едни ще трупат пачки,други ще вдигат плакати!Изкуството за правене на пари стигна до психиатрията!!
158
0
 
15
 
! Отговори
цру преди 6 години
това е част от схемата за гейбомба в обществото и по този начин заличаване на популацията!
157
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се самоопределя като женски пол, след като съм набил жената ще ме накажат ли за домашно насилие.Според мен трябва да го считат като бой между равни с равни..Няма да те накажат. В Русия домашното насилие е декриминализирано.
156
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да видим кои не са подписали конвенцията? Яяяя, Армения, Азербайджан ииии хоп ...Русия. има ли изненадани защо е този вой?
155
1
 
15
 
! Отговори
4444 преди 6 години
Г ей ове за Еврогейско Разбиване на България!
154
1
 
18
 
! Отговори
аре преди 6 години
Няма какво Европа да ни превежда. Ние не сме ***! Sex е пол. Gender си е точно за 3-тия пол!
153
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако двама гейзера се сбият в домашна обстановка кой ще съдят за домашно насилие?
152
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гейрбери и други третополови, едно трябва да ви стане ясно - НЯМА ДА ВИ ДАДЕМ ДА ПРОМИВАТЕ МОЗЪЦИТЕ НА ДЕЦАТА НИ!!! Седнете си на разпраните халки, докато нормалните все още не сме скочили, че тогава ще стане страшно!
151
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се самоопределя като женски пол, след като съм набил жената ще ме накажат ли за домашно насилие.Според мен трябва да го считат като бой между равни с равни.
150
2
 
16
 
! Отговори
до 158 преди 6 години
да, това е реално насилие срещу мъжа, защото негова биологична потребност му е отказана, но ако си мъж, още повече бял мъж, нямаш права, само задължение, а какдо са говорим за привилегии...
149
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой да се оплача, че ми отказват секс всеки ден.Питах комшийката, питах колежката, питах жената.Ще питам сека 112 да ми пратят кварталният да ги накажи тези насилнички.
148
3
 
10
 
! Отговори
спец преди 6 години
Добре, как ще се прилага конвецията в случай че съпрузите правят кекс два пъти, първия път със съгласието на жената,втория път тя вече не иска но той настоява и се налага? Как ще докажат че има домашно изнасилване, ако няма травми?Как самоопределянето на *** ще защити жертвите на домшно насилие?
147
1
 
12
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
И преводите на унгарски, хърватски, чешки, словашки и латвийски ли ще ревизират?