След 18 години договорът е факт: Добри съседи сме с Македония!

Срещу него се обяви само Валери Жаблянов от БСП
Обновена: 18 яну 2018 11:49 | 18 яну 2018 10:52, Камелия Цветанова
79
След 18 години договорът е факт: Добри съседи сме с Македония!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След 18 години отлагане Договорът за добросъседство и сътрудничество между България и Македония окончателно е факт.

Документът беше подписан на 1 август на официална церемония в Скопие от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Тази седмица македонските депутатите го ратифицираха, а днес това направиха и българските им колеги.

Народните избраници единодушно подкрепиха договора, с който съседните държави се ангажират да работят заедно за изчистване на несъгласията помежду си и за по-доброто си общо бъдеще.

Още по темата

Въпреки това се чуха и критики към договора, макар и само от страна на един депутат - Валери Жаблянов от БСП.

Според него договорът е "недоносче, една измишльотина, апотеоз на атлантическите амбиции на Балканите".

"Крайно време е да спрат фанфарите, 6 месеца ги слушахме", призова той.

Според него в договора в член 8, точка 2 въпросът за българската нация е оставен настрани.

"Днешните политически реалности на Балканите са в резултат от грубата намеса с международни догори на великите сили, днес тези политически реалности са начертани въпреки волята на нашия народ от Черно море до Охридското езеро", отсече той и допълни, че врагът е македонизмът, роден в титова Югославия и наложен с международни договори.

Според Жаблянов договорът реабилитира македонизма, той стъпва върху него и признава съществуването на два отделни народа, на два езика.

"В член 6 нашата държава се задължава да се бори с недобронамерената пропаганда, а недобронамерената пропаганда вече ще е поставянето на паметна плоча на загиналите български войници в Македония, някой да излезе да твърди, че Вапцаров не е българомакедонец, а чист българин, че Димитър Талев е написал историята на Македония, че братя Миладинови са събирали народни приказки, всичко това става недобронамерена пропаганда и какво ще правят там тези, които се чувстват по друг начин, а не като македонци, кой ще ги защити след като сме се подписали под това, а на всичкото отгоре му свирим с фанфарите", скочи социалистът.

Той определи договора като "геополитическо търгашество от най-ниска проба".

"Това не е държавническа политика, а всички продължаваме да смятаме, че тук някакъв нов Наполеон се е явил в средата на Балканите, който подписва договори и чертае граници", упрекна червеният депутат.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" пък му отговори, че явно прокарва чужди интереси, след като се обявява против документа.

"На всички е ясно, че един такъм договор ще допринесе само добруването, но пак има опит на определени среди чрез народни представители да се защитават чужди интереси, а когато някой реши да чете договора като дявола Евангелието винаги ще намери начин", отсече той.

Според Пламен Манушев от ГЕРБ няма как да се каже, че този договор е предателство.

"Само преди 26 години България е признала Македония като независима държава, а сега може ли да се върнем назад и да кажем, че няма такава държава. С този договор ще спре антибългарското говорене, защото имаше големи нападки, този договор дава и възможност най-накрая и на историците да работят заедно", посочи той.

Кристиан Вигенин от левицата също се обяви в защита на документа и настоя, че той не е свободно съчинение, а много добре и продължително обмислен договор.

Външният министър Екатерина Захариева обясни, че всички искат да има силна и стабилна Македония.

"Вече антибългарската кампания не печели изборите в Македония и да се надяваме, че това ще е трайна политика", коментира тя.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество се състои от 14 точки, като най-дебатираните, особено в македонската общественост, бяха признаването на обща история между двете страни, изграждането на мултидисциплинарна научна комисия за изглаждане на историческите недоразумения между двете страни и член, който блокира спорната точка в македонската конституция, насочена към защита на етническите македонци в България, ефективно преустановявайки дългия спор за македонското малцинство у нас.

Ето някои от основните точки:

- чл. 2, ал. 2 казва, че "българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО".

- чл. 8 постановява, че "двете страни ще организират по съвместна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности".

- чл. 11, ал. 5, в който "Македония потвърждава, че нищо от нейната конституция" не може да се ползва като повод "за намеса във вътрешните работи на България спрямо лица, които не са граждани на Република Македония".


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Хитър Петър преди 9 месеца
До Анонимен

Само БСП и ДПС ли са били на власт, ами НДСВ, СДС, ГЕРБ? Забрави Костов.
76
1
 
2
 
! Отговори
до Македон преди 9 месеца
Маке, маке, и вие живеете в "алтернативна Вселена/измерение"...

Няма нищо по-добро от мирното взаимоизгодно сътрудничество и взаимопомощ между две съседни държави.

Дано пред нас има още 18г. и мир на Балканите, пък и по света, щото нещо се съмнявам, че ще ни се размине...

Речено е - "Когато атовете се ритат - мага---ретата го отнасят" тоест, малките като нас!
75
16
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 9 месеца
Abre Bolgari.....i vie nisto ne razbirate ete JAS da vi objasnam.....1. Bojko Borisov. vo 2017 , Georgi Dimitrov vo 1948 so Bledskiot dogovor , Zelju Zeljev 1991, SVATIJA DEKA IMA MAKEONIJA A vie ostanalite ziveete vo TURSKO VREME
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Просто 18 години вие от БСП и ДПС бяхте на власт.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Даме

Кланетата на българите почват още с Берлинския договор в 1879 г. с бъдещите държави от НАТО. После турците са изгонени , но кланетата от сърбите и гърците продължават и българите трябва да бягат бежанци или да приемат сръбския и гръцкия език.
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
18 години България отказва да подпише и сега изведнъж подписва под натиска на НАТО. Явно не е това което трябва да е.
71
4
 
8
 
! Отговори
Даме преди 9 месеца
Много важно е да се изясни историческата истина от най-новата история: 1.Формирането на македонска идентичност е продукт на Юго-Коминтерновско политическо решение и започва след 1945 г. 2.Макар и военен съюзник на фашистка Германия, България не е била държава с фашистки режим 3.Недопустимо е България да се определя като окупатор на Вардарска Македония,тъй като такъв държавен или национален субект не съществува в правния свят до Втората Севтовна война. Тя поема от Германия администрирането на земя с българско население, присвоена и наречена от Кралска Сърбия провинция Южна Сръбска Бановина.Нека
70
3
 
6
 
! Отговори
Даме преди 9 месеца
Добре известно е, че в Р.Македония наемници на чужди имперски сили години наред саботират процеса на сближаване с България. Тяхната тактика е да демонизират образа на България, зад маската на "отвоюване на собствена идентичност" да отричат безспорни факти от вековната ни обща история и да търсят единствено и само разделителни линии на противопоставяне. Предвидената в Договора мултидисциплинарна комисия е призвана да ревизира съдържанието на македонистките издания и учебници на принципа НА АКЦЕНТИРАНЕ ВЪРХУ ОНОВА, КОЕТО НИ СБЛИЖАВА, А НЕ СМРАЗЯВА ! Много важно е да се изясни историческата истин
69
2
 
0
 
! Отговори
Bat Petko преди 9 месеца
До Българин. Тъй или иначе на тези, които те "хейтват", им се плаща, те няма да си променят мнението. Аз, като човек, на който никой не ми плаща за мнения в нет-а, те поздравявам, за мнението.
Бат Петко (никога анонимен)
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГЕРБ се опитват да спечелят точки за изборите, но никой вече не им вярва освен псевдо патриотите които няма да влязат повече в парламента. Македония само губи от влизане в НАТО и ЕС, защото българите ще избягат както от България и ще останат само албанците и не могат да ги изгонят.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом нашата партия нищо не можа да направи с Македония за 26 години сега договорът е предателство. Какво друго можете да кажете, червени некадърници освен да плюете.
Вижте си смешната лидерка колко е жалка в напъните си срещу ГЕРБ!
66
1
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 месеца
До ХА-ХА-ХА !
До ХА-ХА-ХА !
Смееш се като първата ми любовница!!!
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до "стар вмровец"ФИРОМия не ни трябва,глупави коментари за прочиствания,завладявания са напълно излишни и смешни дори,фиромците са горди южни антични сърби,да си ги взима Белград като преди това се разбере с албанците колко ще им дадът от "библейската"територия"
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направо цъфтимНОВА от приятелство,между другото ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ГЪРЦИЯ ЗА НОВО ИМЕ НА АНТИЧНАТА 27 ГОДИШНА ПСЕВДОДЪРЖАВА-ГОРНА,СЕВЕРНА,ВАРДАРСКА,НОВА но не МАКЕДОНИА а както го пишат македонистите Македониja,ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК или"македонски"АМА ТАКА НАПИСАН,ИЛИ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК НА РЕПУБЛИКА ГОРНА,СЕВЕРНА ,НОВА ИЛИ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИДЖА!Националност-"СЛАВОМАКЕДОНЦИ"или ГРАЖДАНИ НА еди какво си!Албанският колкото и да се дърпа джордже ивановИЧ ЩЕ СТАНЕ ВТОРИ ОФИЦИЯЛЕН ЕЗИК!После ще преподписваме ли???
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
18 години Народна власт в Шкупи.
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Договорът е предателски и в полза само на НАТО (Гърция), но предава паметта на бг войниците загинали за свободата на Македония. Македония беше окупирана от Сърбия и Гърция след 1919 г. и се освободи само Вардарска след 1989 г. и сега ще се подели между Албания и Гърция.
61
2
 
3
 
! Отговори
Бай Оня преди 9 месеца
До Гробокопач
Война трудно може да има, а разнебитена "българийка" няма нито армия, нито сили, нито икономика, нито свободата, да пристъпи към такова нещо. Но принципно си прав! Изтласкване и етническо прочистване на Западна Македония, окупация на Голо бърдо и Преспанско в Албания, окупация на Призрен, Сирпнич, Гиляне и Гора в Косово. .... и окупация на цялото Поморавие и унищожаване на Сърбия! После с Гърция, и изхвърлянето и зад р. Бистрица и с Турция и изхвърлянето и зад Босфора.
60
3
 
3
 
! Отговори
Бай Оня преди 9 месеца
До Анонимен, .... а България със " узун сики в гьотя". ЕС и НАТО не ме интересуват, и те също като Русия са против българските интереси!
59
2
 
8
 
! Отговори
Стар ВМРО-вец преди 9 месеца
До Българин, виж какво, "братя македонци" няма. До 1945 г. те бяха българи като всички останали, макар и под сръбско робство. Сега са врагове, клонирани от сръбските "генни инженери"! Македония трябва да бъде завладяна от България, с цената на всичко! Разните сантименталности ги остави, те не струват нищо!
58
2
 
5
 
! Отговори
Какво като са минали преди 9 месеца
26 години, не е късно да се поправи.Хората цяла планета премахнаха то ние една дъражава ли не може.Няма такава даржава това е бългорска геритория!