В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!

Документът поставял под въпрос суверенитета на Скопие
30 юли 2017 16:22, Мария Захариева
287
В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!
Снимка: Reuters, архив

Четири организации на македонската диаспора заявиха в съвместно съобщение, че не приемат съдържанието на договора за добросъседство между Македония и България, защото смятат, че е насочен против добросъседството, сътрудничеството и европейската интеграция на Македония, съобщава информационният сайт МКД, цитирана от БТА.

"Договорът е неравноправен, задоволява повече българските националистически аспирации, отколкото македонските национални интереси. Той поставя под въпрос суверенитета на Македония и свободите на част от нейните граждани и подронва нейния авторитет като независима и пълноправна държава", се казва в съобщение на ОМО Илинден-Пирин от България, Македонското международно движение за човешки права от Канада, Австралийско-македонския комитет за човешки права и Македонски алианс за европейска интеграция от Албания.В текста се изтъква, че с този договор Македония прави още една крачка към "отказване от македонското малцинство в България". Четирите организации обвиняват всички македонски правителства през последните 25 години, че са нарушавали конституцията, като напълно са изоставили задължението си да се грижат за македонските малцинства в съседните страни и особено в България и в Гърция. По тази причина договорът за добросъседство е и противоконституционен, смятат организациите.

По-нататък те посочват, че договорът създава механизми, чрез които България ще може да поставя условия и да "изнудва" Македония в процеса на европейската й интеграция, да се намесва в независимостта на научните изследвания и свободата на медиите и да налага определения като "език на омразата" за всяко мнение в полза на македонската национална идентичност.

В заключение организациите подчертават, че договорът е "неприемлив, обиден за Македония и македонския народ, безпринципен, срамен и за двете страни и няма да допринесе за добросъседство, а само ще увеличи недоверието и ще създаде истинска омраза против България". 


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
NE MOGESH DA NAKARASH NASILA DA TE OBICAT--POMNYAT SE ZVERSTVATA PRI OKUPAZIATA PO VREME NA VTORATA SVETOVNA VOINA.
242
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да
241
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пяна се сипе от сърбобоклуците! Блаженна гледка!
240
1
 
13
 
! Отговори
Я, па Я преди 3 години
БГ ще пребъде въпреки всичко и въпреки всички. Все по ясно става за за руснаците ние сме братя само когато сме съгласни да ни управляват и когато им слугуваме. Не ни искат и никога не са ни искали като голяма, силна и единна държава даже и като съюзници. Нашите възрожденци са го проумели това още в началото на 19 век. Някой може ли да каже защо Русия не позволи да се възстанови БГ още през 1829 г. когато Турция беше на колене.Те заедно с ГБ и Франция създадоха измислените Гърция и Сърбия.Мислете
239
1
 
9
 
! Отговори
А Б В Г Д преди 3 години
..."BG националистите"
-----------------------------

"BG?"
Това на какъв език е???
В България използваме БЪЛГАРСКАТА азбука - кирилица!
238
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мнението на няколко създадени и платени от Русия организации яд ги е *** 4е ве4е нямат васали
237
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Решетников само това ли измисли?
236
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ги бръсне за слива тия 4 организации и защо въобще се дава публичност на безумията им?
235
6
 
16
 
! Отговори
extremist преди 3 години
ДЪРЖАВА "МАКЕДОНИЯ" НЯМА, НЕ Е ИМАЛО , И НЯМА ДА ИМА. ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА "ЗА" СУВЕРЕНИТЕТ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, ОТ ТУКАШНИЯ ПАРЛАМЕНТ, ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪДЯТ ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
234
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте да ги видим тези четири анонимни организации-някакви,или това е поредна пропаганда на някои целяща да попречи на добросъседството на един народ разделен в две държави.
233
1
 
19
 
! Отговори
гого преди 3 години
Какви братя могат да ни бъдат тези сърбокомуняги. Тотално игнориране и презрение за майкопродавците. Заради тях и тъпите ни политици загубихме излаза на Бяло море
232
0
 
26
 
! Отговори
Василка от Невестино преди 3 години
Историята е наука и борави САМО с документи. Айде, драги "македонци" да ни покажете поне един ДОСТОВЕРЕН исторически документ, че ви е имало преди 1945 г. Истината, историческата истина е, че не разполагате и с един ред по въпроса. Затова смирете се, трайте си и гледайте да имате добри отношения с майка България, че нема с кой друг. Не че ни боли коремът за вас, но ни писна да се държите като говеда, които ни се водят, ни се карат!
231
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Makedonzite ne obi4at balgarite. I sa pravi
230
1
 
24
 
! Отговори
demograph преди 3 години
Имаме си работа с агентура на сръбските служби в Македония, под ръководството на руското посолство в София.
229
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно сърби пишат коментари, опитвайки се да се правят на македонци. Опитват да създават омраза и напрежение.
228
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Идеята е била-разделяй и владей.Създават
македонска,босненска,косовска,украинска,белоруска и др." и т.н. глупости.

Пълни глупости! Малките нации са по-консолидирани етнически и религиозно, а в съвременен свят се контролират все по-трудно. Плюс това нито бошнаците, нито хърватите, нито македонците, нито черногорците, са били някога сърби. Господарите ти ги дават даже на Сърбия да ги командва и претопява в бивша Югославия. С цел изкуствено да се увеличи сръбското население. Защото иначе го няма
227
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Makedonija nikogas nema da se vika BOLGARIJA."

Тя се е много пъти вече викала така, но ми е по-интересно защо пишеш със сръбска клавиатура? Не уважаваш ли македонската азбука, нали уж си македонец?
226
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските слуги в Македония се активизираха.Както знаем Македония е руски проект част от плана на Русия за унищожението на България.
225
2
 
40
 
! Отговори
Миленко Татарски преди 3 години
Македонското малцинство в България е като Лохнеското чудовище - много са чували за него, никой не го е виждал.
224
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Били са българи но са ги отделили и вече имат самосъзнание на други. Ок, това е приемливо а и на нас не са ни нужни. Само че регионалните взаимоотношения трябва да се развиват. За целта, трябва да се откажат от македонизма и омразата си към България, да признаят историята и да продължаваме напред. Ако не, да вървят на майна си Райна!