Чехия се чуди: Щом Гърция е в Шенген, защо България да не може!

Борисов поиска центрове за мигранти извън Евросъюза
22 яну 2018 18:30,
77

Снимка: Министерски съвет

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш изрази недоумението си от това, че страна като Гърция е в Шенген, а  България, Румъния и Хърватия не са.

Бабиш направи сравнението по време на пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в Министерския съвет. Днес двамата премиери проведоха работна среща в София.

Пред медиите Бабиш допълни и че с водената политика страната ни е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство, съобщи БТА.

Още по темата

Чешкият премиер обясни, че Прага и София имат общи възгледи по много от важните теми на Европа. Затова Бабиш се радвал, че именно България поема председателството на Съвета на ЕС.

От София премиерът на Чехия се обяви против Дъблинското споразумение, което според него не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците.

Андрей Бабиш се възмути, че това споразумение е било взето на ниво министри на вътрешни работи. Той изрази надежда, че по време на българското председателство на ЕС да започне промяната на споразумението.

По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, върху които според Бабиш, страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние.

Борисов подкрепи колегата си от Чехия, че Дъблинското споразумение не работи ефективно. Той поиска компромисен вариант и настоя бежанците да преминават границите в ЕС само чрез официалните ГКПП-та.

Българският премиер призова и да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Бойко Борисов предложи отново да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Според българския премиер трябва да се удължи и споразумението с Турция. Той е на мнение, че нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Суджука не знае, че ЧЕЗ е Чешка фирма, той завалията си мисли че е Българска."---Е, как да знае,че е чешка нали работи с банкян ... пардон, с български пари? :)
42
3
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Не,мой човек,97ма ще се върне само ако комунистите се върнат.Но по ми е странно ,че намесваш 97ма и в същото време си против ЕС.Знаеш ли изобщо какво искаш ?
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи на мен не ми пука за тоя Шенген но и аз се питам АБЕ МАЙКА МУ СТАРА ЗАЩО ДЪРЖАВИТЕ ПРЕЗ КОИТО В ЕВРОПА ВЛЯЗОХА И ВЛИЗАТ НАД 2МИЛИОНА "БЕЖАНЦИ"ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ-ИТАЛИЯ И ГЪРЦИЯ СА В ШЕНГЕН А НИЕ НЕ?????Същата история и Еврозоната,фалирала Гърция може,високозадължени държави може,с висока инфлация,безработица,МАФИЯ/пак Италия/може а ние ВСЕ НЯКАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ ИМА ЗА НАС...Я СИ *** вие в Брюксел иначе Юнкер е наш човек и луканка и рикия харесва.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала ,бат Бойко голем си...***
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде де,направете нещо достойно ,героично,дръзко и патриотично като не сте доволни !Или поне ПРЕДЛОЖЕТЕ НЯКАКВА ИДЕЯ !Най -лесно се мрънка зад "АНОНИМЕН " във форума !Ето,Румъния е за пример,все някой е дал началото !Чакате пак някой друг да ви го направи,както чакате от ББ да ви даде 3 000лв заплата.Чакайте !!!
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E как на перфектната колония ще и се позволи каквото и да е? Целта да бъде в ЕС е да се закрие всичко градивно и да бъде оставена в условията на див капитализъм, за да може големите от ЕС да диктуват всичко и ограбват по "братски". Къде ще намерят място в което да си продават имитации или прекупени стоки на по-високи цени? Затова беше всичко. Защо нямаше Южен Поток, за да се контролира всичко от бюрокрацията в Брюксел.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука не знае, че ЧЕЗ е Чешка фирма, той завалията си мисли че е Българска
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мале мила!!!! Щом като ни дават за пример Гърция.........вай, вай, вай.....странно, после чехите ли ще плащат счупените стъкла и ветрини, когато почнат погромите...ПО ПРИМЕРА НА ГЪРЦИТЕ ДЕ!!! Аре джа.....тия чехи ни нахендриха на техния ЧЕС и ни пият кръвчицата, сега ще ни набутат и в еуропейския батак! Като че ли са ни малко бедствията и разрухага!!! Не.го.дни.ци!!!!
35
7
 
11
 
! Отговори
Независимия преди 6 години
България никога няма да влезе в Шенген!
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Чехия се чуди: Щом Гърция е в Шенген, защо България да не може!"---К'во се чуди! Не вижда ли кой е "начело" на България?Брюкселските зелки държат Банкянския Алеков герой, само защото ги разсмива.Е, и ги слушка, де! И повтаря като папагал каквото чуе от тях.
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лошото е че,докараха народа да избира най-малкото зло,а не най-големото добро!
32
5
 
12
 
! Отговори
некой преди 6 години
този защо се чуди - ЦЦ навремето обясни че било заради една барака на границата дето трябвало да боядисаме - и готово! Ама от лепене на стиропор и резане на ленти - просто не остава време за пустата барака...
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ела поживей малко на територията на мутрите и ще видиш защо
30
2
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до неразбралитеБорисов е подставено лице, дето кукловоди му дърпат конците !
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZASCHTOTO BYLGARIA E BEDNA I POSLEDNA V ES S VALUTEN BORD MNOGO MAFIA KORUPIA I BEZ PRAVPSYDIE STIGA LI TOLKOVA
28
1
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Койййй?То ние можем ама няма кой
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щото суджука знае да играе мачле и да взема рушветчета, но как да направи една съдебна реформа като хората не знае! за туй шенген през крив макарон! #мутроландия
26
4
 
14
 
! Отговори
Андрей Бабиш преди 6 години
Много ми хареса добруджанският ви суджук, Бойко ми предложи да си взема 200-300 кила за вкъщи.
25
3
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Защо ли ?Защото - Бедност, корупция, мутри.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то по тази логика щом Гърция е в еврозоната, защо България и Румъния да не са?!? Да, ама не! мутроландия