Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации

Готви се посещение на руския патриарх у нас за тържествата за 3 март
Обновена: 25 яну 2018 09:31 | 25 яну 2018 09:05, Елка Василева
339
Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации
Анатолий Макаров. Снимка: архив, Булфото

Атаките срещу съветските воински паметници и преди всичко срещу Паметника на съветската армия и пловдивския “Альоша” са прецизно планирани и скъпоплатени провокации, целта на които е да се внесе изкуствено разделение в традиционно топлите и уважителни отношения между Москва и София. Това заяви посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров в интервю за „24 часа“.

Според него такива прояви „са само една от формите на съвременния черен пиар – да създадеш проблем от нищо, за да омаловажиш целия натрупан позитив, който, разбира се, преобладава в нашите двустранни отношения. Както се казва, да сложиш капка катран в каца с мед“.

Макаров подчертава позицията на българските власти, които неведнъж са осъждали „вандалските действия спрямо паметниците от съвместната история на Русия и България“. Най-важното според него обаче е, че „такива “пещерни” методи на пропаганда, които са били подходящи може би през праисторическите времена, не намират разбиране в съвременното българско общество, което тачи своето минало и грижливо пази паметта за него“.

Още по темата

Според посланик Макаров е трудно руският президент Владимир Путин да дойде в България на тържествата за 3 март, тъй като по това време ще е разгарът на предизборната кампания за президентския вот в Русия на 18 март.

По думите му обаче това е  „наш общ празник“ и руската страна възнамерява да вземе  най-широко участие във всички планирани мероприятия, като Русия бъде представена на предстоящите тържества на възможно най-високо ниво. За тогава е планирана и визита на руския патриарх Кирил в България.

По повод евросанкциите срещу Русия Макаров подчертава, че не неговата страна е била инициатор на сегашната сложна ситуация в отношенията между нас и ЕС.

Тъй като ЕС е надробил попарата, нека той да си я сърба, казва посланикът.

Той оценява положително стремежа на София да развива диалога по въпроса за санкциите, който „ще получи съответен позитивен отклик, в това число и в нашето двустранно взаимодействие“.

Посланик Макаров категорично заявява, че Русия не разглежда България като някаква заплаха. „Можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи, да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха“. Той обаче отбелязва, че е друг въпрос как българските политици гледат на Русия.

След като по думите му газовият проект “Южен поток” е бил принудително затворен в резултат на неконструктивния подход на ЕС, сега Русия смята за „необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на газопровода “Турски поток”, предназначена за потребителите в страните на Югоизточна Европа. При това всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат само ако имат съответни разрешения и “стоманобетонни”, както каза нашият президент, гаранции от страна на Европейската комисия. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб “Балкан”, казва посланикът.

Макаров заявява, че е необходимо да се върне доверието в отношенията между Русия и ЕС и да се възстанови някогашното ниво на взаимодействие. „Уверявам ви, че ние от своя страна въпреки всички сложности сме готови за това. Ще продължаваме да изграждаме взаимноизгодно сътрудничество на равнопоставена основа.“, казва посланик Макаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
9
 
5
 
! Отговори
Евангелист-Пастир преди 6 години
Чеда МОИ! Аз съм Вашият Пастир Вие сте моите овце! Вие сте заблудени затова Аз ще Ви покажа къде е кошарата! Покайте се защото сте грешни. Не продавайте за центове душата си на Дявола! Дявола има много лица и много имена: САЩ, НАТО, МВФ и т.н.Елате в църквата и се покайте ! Амин от Пастира
191
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално ей такива като този болшевики са убивали белогвардейците, които са ни Освободили от турско робство.
190
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският "патриарх" защо не му кажат агентурният псевдоним?Няма МП след 1027 г. след "декларацията" на митр. Сергий Страгородски.
189
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея па как не се усетиха, че хората само се радват ако ги няма.
188
14
 
5
 
! Отговори
НИк Джейсън преди 6 години
Един съсед ми преведе абревиатурата НАТО = Ние Асимилираме Територии отвъд Океана !
187
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РФ - Централната банка на Русия досега е купила американски държавни ценни книжа (реално част от американският външен дълг, който никога няма как да бъде платен) на стойност $107000000000. Пари хвърлени на вятъра, а руснците гладуват.
186
8
 
4
 
! Отговори
Соросоидите преди 6 години
се активизират чуят ли за грантове и пари
185
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремлинското Джудже - персона нон грата в България!
184
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е депресивен черногледец и представител на сляпото, фанатично русофилство, което е готово всеки момент отново да сервира България на тепсия, като жертвен агнец на империята на злото - Русия !
183
6
 
2
 
! Отговори
До ВАСИЛЕВ преди 6 години
Има ВАсилев ИМА! Ти си една от тях! от фъшкиите де! За другото може само да си мечтаеш. Но на ЗАПАД поне мечтите са безплатни нали така? Следвай си АМериканската мечта и отвори отвърстията си за всички ! Бъди Толерантен евроатлантик!
182
7
 
3
 
! Отговори
Агенция Ройтерс преди 6 години
Топ новина: днес е починал Сорос. Грантаджии, вече сте безработни, ха-ха-ха!
181
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам и Путин на трети март.
180
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то руски паметници в България пипнати няма.Само съвецките бетони нон стоп са вапцани, одрисквани, опикавани, плювани, псувани, палени, гърмяни, бомбардирани.
179
5
 
2
 
! Отговори
ДемоКРАД преди 6 години
Бях Демократ харесва ми! В България по правилната дума е ДемоКРАД така по ясно иде реч за какво става въпрос. Пак е същото но показва че блага са само за мене! Плюя по всичко родно и мило щото ми плащат в центове. Нямам съвест и чест затова се продавам. За Пари и на че.рните ще се продам. Това е когато в държавата е хаос се краде най-добре!
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се разрушат. Нека да направим референдум, но всеки град сам да си решава. Пловдив за неговият си бетон, София за нейните си бетони.Ако БКП си мисли, че има някакъв шанс да спечели такива референдуми отдавна сама да е продложила.
177
13
 
2
 
! Отговори
Агент Буда преди 6 години
Най-голямото прегрешение на руснаците е това, че ни освободиха от турците. Този матрЯл заслужава все още да ходи с чаршафи и фесове.
176
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарко Нинова, къде ми е референдума за севетските бетонни извращения? Кажи си ***... или Ваньо пак ти е сложил нещо в устата?!?
175
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев - 1:1 копие на кремълския шпионин Г. Димитров !
174
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременната РФ е сбъркана поначало като замисъл. Според КГБ-истите измислили съвременната конституция на РФ, РФ е пряк наследник и на РИ и СССР, което е безумие, защото двете държави са коренно противоположни. Как може хем да обявиш Император Николай II за светец и едновремнно с това да пазиш убиецът му в мавзолей в Москва?
173
9
 
2
 
! Отговори
Цура преди 6 години
За всички *** *** поздрав с речта на Щефан Кьонигер от Фракция Алтернатива за Германия! Поздрава намерете в тубата. ПоЗДРАВ за ВАС *** !