Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации

Готви се посещение на руския патриарх у нас за тържествата за 3 март
Обновена: 25 яну 2018 09:31 | 25 яну 2018 09:05, Елка Василева
339
Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации
Анатолий Макаров. Снимка: архив, Булфото

Атаките срещу съветските воински паметници и преди всичко срещу Паметника на съветската армия и пловдивския “Альоша” са прецизно планирани и скъпоплатени провокации, целта на които е да се внесе изкуствено разделение в традиционно топлите и уважителни отношения между Москва и София. Това заяви посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров в интервю за „24 часа“.

Според него такива прояви „са само една от формите на съвременния черен пиар – да създадеш проблем от нищо, за да омаловажиш целия натрупан позитив, който, разбира се, преобладава в нашите двустранни отношения. Както се казва, да сложиш капка катран в каца с мед“.

Макаров подчертава позицията на българските власти, които неведнъж са осъждали „вандалските действия спрямо паметниците от съвместната история на Русия и България“. Най-важното според него обаче е, че „такива “пещерни” методи на пропаганда, които са били подходящи може би през праисторическите времена, не намират разбиране в съвременното българско общество, което тачи своето минало и грижливо пази паметта за него“.

Още по темата

Според посланик Макаров е трудно руският президент Владимир Путин да дойде в България на тържествата за 3 март, тъй като по това време ще е разгарът на предизборната кампания за президентския вот в Русия на 18 март.

По думите му обаче това е  „наш общ празник“ и руската страна възнамерява да вземе  най-широко участие във всички планирани мероприятия, като Русия бъде представена на предстоящите тържества на възможно най-високо ниво. За тогава е планирана и визита на руския патриарх Кирил в България.

По повод евросанкциите срещу Русия Макаров подчертава, че не неговата страна е била инициатор на сегашната сложна ситуация в отношенията между нас и ЕС.

Тъй като ЕС е надробил попарата, нека той да си я сърба, казва посланикът.

Той оценява положително стремежа на София да развива диалога по въпроса за санкциите, който „ще получи съответен позитивен отклик, в това число и в нашето двустранно взаимодействие“.

Посланик Макаров категорично заявява, че Русия не разглежда България като някаква заплаха. „Можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи, да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха“. Той обаче отбелязва, че е друг въпрос как българските политици гледат на Русия.

След като по думите му газовият проект “Южен поток” е бил принудително затворен в резултат на неконструктивния подход на ЕС, сега Русия смята за „необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на газопровода “Турски поток”, предназначена за потребителите в страните на Югоизточна Европа. При това всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат само ако имат съответни разрешения и “стоманобетонни”, както каза нашият президент, гаранции от страна на Европейската комисия. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб “Балкан”, казва посланикът.

Макаров заявява, че е необходимо да се върне доверието в отношенията между Русия и ЕС и да се възстанови някогашното ниво на взаимодействие. „Уверявам ви, че ние от своя страна въпреки всички сложности сме готови за това. Ще продължаваме да изграждаме взаимноизгодно сътрудничество на равнопоставена основа.“, казва посланик Макаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 112Роди със стиховете на Вазов!
111
4
 
1
 
! Отговори
ПОЛША С ГЕРМАНИЯ преди 6 години
разчлени ЧЕХИЯ, а тези уж полски територии,които ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ окупирала са си днешните западни украински области, които ПОЛША заграбва 1920г след гражданската война в РУСИЯ
110
5
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До SpaceXАй колко сме били добрички... Не, че не са искали да обявят война, ръцете са ги сърбели, но са били по-умни от вас и са знаели, че ще ядат сопата от собствения си народ!
109
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вечната дружба роди едно ин витро заченато изчадие - русофилите !
108
6
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До *** до 88Ми, гледай и други кадри! Германски и полски офицери на подобни паради... Гледай кадри и от Мюнхенската конференция... Гледай кадри о от полската окупация на Чехия... Доста пропуски имате в образованието си... Поне по отношение на историята.
107
6
 
8
 
! Отговори
ПЪРВО ДА ГРЪМНЕМ преди 6 години
паметника на американските летци убили над 4000 софиянци
106
4
 
12
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Предлагам демонтирането на Съветските паметници , защото у нас те нахлуват като окупатори които с нищо не сме ги предизвикали. Не знам дали знаете но през цялата ВСВ ние си запазваме дипломатическите отношения със СССР и не им обявяваме война ,а те ни обявяват война на 05 септември 1944.Гаднии окупатории докарали комунистическата диктатура унищожила десетки хиляди българи , цветът на българската нация . И до ден днешен не можем да компенсираме загубата
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е единствената страна в историята която използва ядрено оръжие върху мирно население и избива половин милион цивилни с атимни бомби.
104
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1945 България 5.9 милиона1989 България 8.9 милиона2017 България 5.4 милиона
103
2
 
2
 
! Отговори
ГОСПОДИН НИКОЙ преди 6 години
А гледал ли си в архивите на ЦРУ как са прибрали японските изверги от отряд 571 , отговорни за химичеки и бактериологични експерименти с десетки хиляди пленници
102
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аиде ако обичате куфарите билета и у руско да си се прибирате
101
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полските офицери са избити от немците. Всичките намерени тела са били с документите си. Това не е била практиката на КГБ, престъпниците са били разстрелвани без документи.
100
2
 
1
 
! Отговори
102 преди 6 години
Чак пък икономическо джудже. Война в Сирия, Война в Украйна, Хибридна война с Европа и САЩ. За такива интервенции се иска пара мой човек
99
9
 
2
 
! Отговори
КИЕВ СЪЩО преди 6 години
скоро ще стане руски, Да се готвят хрантутниците на СОРОС и почитателите на АДОЛФ и БАНДЕРА
98
2
 
15
 
! Отговори
Циник до 88 преди 6 години
Дрюгарю текезесар - С ОЧИТЕ СИ СЪМ ГЛЕДАЛ КАДРИ ОТ СЪВМЕСТНИЯ ПАРАД НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ И ВЕРМАХТА ПО УЛИЦИТЕ НА ВАРШАВА!Мръсни комунистически лъжци сте!Семето ви е такова!Прокажено!
97
10
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Руснаците поне са били милостиви и са ги убили с изстрел в тила! Какво да кажем за хилядите руски пленници от 1920 година, оставени да умрат на открито през зимата в полски концлагер! Всичко се плаща!
96
4
 
7
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 6 години
Някой няма ли да каже: "Крим е руски! Свикнахте ли?"
95
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма съмнение, че Русия е суперсила.
94
1
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
95 Знам че за това мечтаеш , вълкът козината си мени но не и нрава
93
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветските паметници - гавра с Историята на България !