Бракът е доброволен съюз между мъж и жена... ГЕРБ сезира КС за Конвенцията

Управляващите искат да разсеят съмненията за ратификацията на документа
138
Бракът е доброволен съюз между мъж и жена... ГЕРБ сезира КС за Конвенцията
Снимки: Олег Попов, Dnes.bg

"Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак" - член 46, алинея 1 от Конституцията. Заради този текст и за да бъдат разсеяни всички съмнения, че Истанбулската конвенция ще промени родното законодателство, парламентарната група на ГЕРБ реши, че ще сезира Конституционния съд.

Още по темата

"Искането е за преценка за съответствието на Конвенцията с Конституцията", обясни шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Според него е редно заради опасенията на част от обществото, че с Истанбулската конвенция се отварят вратички за признаването на т.нар. "трети пол" и КС да се произнесе и да даде своите правни аргументи.

"Имаше тези, че като се ратифицира Конвенцията, ще се промени националното законодателство, това според нас не е така, но органът, който може да се произнесе е КС и заради това оценката му е важна дори и за правния дебат в парламента", добави той.

Макар че на фона на силно негативните нагласи на част от НПО-тата, ГЕРБ вече заявиха, че преди Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие да стане окончателно факт, ще се организира широк дебат, реално мнозинството не се отказа от ратификацията.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни миналата седмица, че до края на родното еврошефството тя трябва да бъде одобрена и от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
24
 
! Отговори
бай хой преди 6 години
Само с топлофикация си женен без договор, ама не можеш да се махнеш
90
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конституционният съд щял да решава - поредната смешка. Йесмен до йесмен! Всички са там за услуги и заслуги. Та решението на този съд е предварително ясно и за това се разчита на него. Същата безнадеждна история е и референдумът - условията предварително обричат на неуспех всяка воля. Капанът е добре обмислен, но... Господ разполага, защото силата е в нас! Винаги има изход!
89
2
 
30
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Абе в ЕГН-то предпоследната цифра е за пол - четна за мъж, а нечетна за жена. А за джендърите ква ша бъде?
88
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 6 години
До Анонимен 82Анцък - ша ти изчезне стажа кат мъж и ша почнеш да работиш наново кат жена. Наште чиновници не пасат патки.
87
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази конвенция май ще се окаже,че има и добрата си страна.Както е тръгнало ще ни отърве веднъж завинаги от проклятието ГЕРБ и неговия падишах.
86
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. коментира се, не коментира, накрая все трябва да я приемем. Освен това - "States that have ratified the Convention are legally bound by its provisions once it enters into force."
85
1
 
25
 
! Отговори
джендър норми преди 6 години
Над 1 млн. български граждани, 99 % от които не подкрепят конвенцията са гласували за ГЕРБ. Медиите, правителствени чиновници от Б. Борисов до Цецка Цачева, депутати от ГЕРБ избягват този въпрос и анализ!ГЕРБ се интересува повече от мнението на 20 протестъра НПО- маскирани като " активисти срещу домашното насилие", отколкото от мнението на над 1 млн. свои избиратели относно конвенцията, която е 90 % налагане на *** норми и пропаганда сред децата ви, 10 % защита правата на жените!
84
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб като им харесва да са.... няма проблем , но да не говорят от името на народа .
83
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите са се оплели като пиле в кълчища.Не са очаквали такъв масов отпор,надявали са се и това да мине между капките и да ни натресат извратените "ценности" на господарите си.Но този път няма да им мине номера.Няма да позволим да объркват и извращават децата ни от най-малка детска възраст.Борбата с престъпността и домашното насилие е залегнала в закон,който само трябва да се спазва.За съжаление това не пречи на едни *** да пребиват и убиват,тях закони и конвенции не ги хващат.
82
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко се уплаши и за да си върже гащите, ще рече на господарите си.Конституционния съд я забрани, АЗ съм невинен.
81
1
 
24
 
! Отговори
1 преди 6 години
КС кой документ точно ще разглежда ?Ако е българският превод, безмислено е !Ако е английският, кой ще им го превежда и може ли и ние да го видим ?
80
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На вниманието на всички мъже, ако на 60-годишна възраст си смените пола, ще се пенсионирате по-рано. И това ако не е плюс, здраве му кажи :)
79
1
 
29
 
! Отговори
диктат на малцинство преди 6 години
Хитро маскирана пропаганда за мнозинство:"Макар че на фона на силно негативните нагласи на част от НПО-тата, ГЕРБ вече заявиха, че преди Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие да стане окончателно факт, ще се организира широк дебат, реално МНОЗИНСТВОТО не се отказа от ратификацията."20 души с чуждестранно финансирано НПО " експерти по всичко- икономика до биологична генетика" МНОЗИНСТВО ли са в сравнение с над 6 млн. български граждани?
78
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конституционния съд са ясни - от любимата на всички гилдия юристи. Да видим от кого повече ги е страх - от нас или от господарите.
77
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Упреавляващите са в поза "партер" пред Брюксел и това може да им изяде главите.
76
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво чакаме и не изритаме безродниците от ГЕРБ, докато сме Европредседатели.Трети март е една чудесна дата за това начинание.
75
3
 
27
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Тоя проблем направо си плаче за референдум!И за да не се харчат само за него пари,може да бъде обединен с такъв за еврото,а и за други неща.
74
1
 
32
 
! Отговори
ББ дали чете преди 6 години
"Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман се обяви срещу приемането на България в Шенгенската зона, съобщи БНРСпоред него това е позицията и на неговия Християнсоциален съюз баварският партньор на управляващия Германия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел.""--------как ли би коментирал ББ , за нищо не ни имат , ама го държат , защото им играе пос вирката , не му ли омръзна дружките му да го унижават така
73
3
 
22
 
! Отговори
повтаряща се история преди 6 години
1939-45 нацистките ценности по социално- идеологичен- расов критерий са били приемани и налагани в цяла Европа от съюзници в блока на Хитлер- обединил цяла Европа от 1939- 1941, къде с дипломация, къде с военна агресия( аналог с днешните военни агресии за налагане на ценности)!Жертвите на тези ценности са милионни от различни етноси намерили смъртта си по концлагерите и газовите камери!Единствено българите от цяла Европа с традиционните си ценности спасиха 48 хил. евреи от сигурна смърт!
72
1
 
31
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
По-интересните въпроси са:Защитава ли Истанбулската конвенция лицата с мъжки биологичен пол и женски социален пол и идентичност? - Цачева каза -Да!Прокарва ли конвенцията чрез социален инженеринг сред децата безполовост и социална импотентност? - Да, Чл12.т1 и Чл.ч4.т Акцентират върху "изкореняването" на полово специфичните роли и характеристики!