Десни срещу леви: Почит за жертвите на комунизма, не и на фашизма

Парламентът отбеляза днешната дата отново разделен
1 фев 2018 10:30, Екип на Dnes.bg
319
Десни срещу леви: Почит за жертвите на комунизма, не и на фашизма
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът почете жертвите на комунизма разделен и с остри реплики между десни и леви. 1 февруари е денят, определен официално за почит на хората, загинали по време на комунистическия режим в България.

ГЕРБ го отбелязаха с декларация, с която нападнаха социалистите от трибуната на Народното събрание. Спас Гърневски припомни за убийствата без съд и присъда, изчезналите безследно хора и насилието след 9 септември.

"Безспорно една от най-безродните, най-престъпните, е датата 1 февурари 1945. На този ден преди 73 г. се провежда т. нар. Народен съд, организиран от комунистическата пратия. Разстреляни същата нощ в тила, по болшевишки патент, са регентите на царя - княз Кирил, Богдан Филов и ген. Никола Михов, министри, народни представители, царски съветници. Цели 147 представители на елита на нацията, са заровени със сгурия в ями в централните гробища", припомни Гърневски.

Още по темата

Той призова и да се освети цялата истина за най-голямото зло след фашизма през 20 век - комунизма, "без легенди и митове, без маска и грим".

Депутатът от ГЕРБ настоя и че комунистическата партия е предала собствените си идеалисти след 10 ноември 1989 г.

"Не продадохте ли на 10 ноември идеите на Вапцаров, не се ли превърнахте в негови духовни убийци, когато се пребоядисахте като капиталисти", запита риторично той.

"Всичко, което народът беше съградил, го присвоихте, децата ви са на Запад, отвън ви чакат тежки западни лимузини, пленумът ви е натежал от милионери от псевдоприватизацията, но умовете ви са все така на изток, към гнездото на злото, защото без него нямаше да имате безконтролната си власт цял половин век! Като ви гледам и слушам, разбирам, че от комунистическата зараза отърваване няма!", продължи Гърневски.

"Не е грях, че някой се е заблуждавал и вървял в абстракцията на комунизма, грях е, когато си разбрал истината за престъпленията му, и въпреки това си останал верен заради парите и властта", заключи депутатът от ГЕРБ.

БСП обаче отказаха да приемат упреците. Валери Жаблянов отвърна на Гърневски, че няма как БСП да бъде изправена на "подсъдимата скамейка поради една проста причина, защото беше партията, която води въоръжената война срещу фашизма и монархо-фашизма".

Затова той призова депутатите да почетат с минута мълчание жертвите на фашизма, хилядите партизани, обесените в затворите за обществената безопасност.

Това обаче не се случи, защото преди него Спас Гърневски поиска да се почетат жертвите на комунизма, а шефката на НС Цвета Караянчева се съобрази с предложението му.

В спора за наследството на "комунизма" се включи и ДПС. Йордан Цонев призова да се помни историята в пълнота, защото тя е важно нещо за бъдещето.

Той призова да не се пропуска един от най-мрачните моменти от комунизма, "опитът за прочистване на етническите турци, на българските мюсюлмани, който беше проведен в няколко етапа и в най - пиковия си момент беше съпроводен и с много жертви".

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд бележат историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.

Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици), както и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
2
 
2
 
! Отговори
До 255 моник преди 6 години
И кого си мислиш, че ще излъжеш? Нямам дума колко ви е ниско нивото другари. Чета ти коментара и се чудя да се смея ли да плача ли
248
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Цар Борис на България са и викали малката Япония ! - гърците тогава са били пълни мизерници в сравнение с нас.С една надница за 1работен ден са купували цяло агне и са им оставали пари.България е била с най-висок стандарт на живот на Балканите.А тези мързеливите са станали шумкари ! - да живеят на чужд гръб както е и сега.
247
7
 
5
 
! Отговори
моник преди 6 години
Коментатори не пишете за събития с които не сте запознати .Не комунистите са избивали ,а фашистите избиват комунистите под натиска на тъй наречения Народен съд Като много знаете кажете кой уби децата от Ястребино .10 те души от Крушево Севлиевско без съд и присъда Това са тези чийто имена са изписани на стената на ж ертвите от комунизма. Сигурно е нямало Баташко клане затова плачете за възродителния процес Та те 600г живеят на наша земя ,като са турци да си вървят вТуция
246
3
 
3
 
! Отговори
До 253 преди 6 години
Това ли успя да измислиш? Това ли е управданието на комунистите за хилядите убити без съд и присъда, от които нищожен процент са имали нещо общо с убитите ви партизани и външната политика на България. Много зле, много.
245
4
 
6
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
До до 243Сериозно? Явно току-що отрече всеизвестния факт, че от 1940г. до 1944г. реално цяла Франция е била под окупация на нацистите. Аз не помня 1941 - 9.9.1944г. ние да сме били окупирани от някой друг. Та хайде да не сравняваме Франция и България, защото няма база за сравнение. Нашите шумкарчета си бяха прости мандраджии и действаха под давление на СССР, т.е. диверсанти. Навсякъде по света диверсантите във военно време ги чака само една съдба - разстрел.
244
2
 
4
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Знаете ли кое ще довърши Бг като държава и българите като народ????Вечното ни разделение и взаимно противостояние!Както се казва " Двама българи - три църкви" или "Един хайдутин - войвода, двама хайдути - чета с войвода, трима хайдути - чета с войвода и предател"
243
4
 
4
 
! Отговори
до 243 преди 6 години
Френския "чужд окупатор" с който се борят френските партизани са така наречените "съглашатели", които също са французи. След края на войната същите са осъдени на смърт от Френски народен съд. Забележка - тези "съглашатели" не са били фашисти, нацисти или други. Много от тях са били част от интелигенцията. Вероятно са считали че чрез съглашателството си защитават своя народ от изтребление. Нашите за сметка на това са били истински окупатори.
242
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закони трябват в тая държава ! Железни !- и всичко ще си дойде на мястото ама затова трябва нова конституция като Търновската !20 твърди и това е ! - не като сегашната на всеки закон 20 вратички за измъкване.И това е първото което трябва да се промени ! - всичко друго е Бла Бла.
241
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът беше ли секта?
240
1
 
6
 
! Отговори
до 246 преди 6 години
Колега , на този наглия, и простия ... само му виж ника - и му скрой каскет!Те са си такива !Приличат си като капки вода!Пълни с подсилен бетон тикви!Шимпанзе ще стане шахматист - преди тоя да те разбере!
239
7
 
7
 
! Отговори
До 244 преди 6 години
Много си зле приятел. Кажи по-добре за твоите "партизани" дето извършиха най-големият терорестичен акт в света за онези години взривявайки църквата "Света Неделя", убивайки около 200 човека, включително много жени и деца и още около 500 човека ранени.
238
7
 
5
 
! Отговори
до 244 преди 6 години
За теб комунистическия навлеk - са "партизански девойки" , за нормалния българин са " комунистически naчаври"И те така!
237
11
 
12
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
В България партизаните си бяха обикновени престъпници и терористи. Разликата е, че макитата (Франция) се бореха с/у чужд окупатор, тези в СССР също се бореха с/у чужд окупатор. А нашите *** с/у какво се бореха - с/у законната власт на България. При това положение правилно са ги разстрелвали, защото това е тероризъм. Как постъпват руснаците с терористите в Сирия - разстрелват ли ги, бомбят ли ги или цветя им носят. И не, комунизма няма нищо общо с романите на Марко Марчевски.
236
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Червени ***". Нищо не характеризира по-добре комунистите от тази фраза.
235
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Революционера!Истината е понятие с което вие простите и нагли *** - нямате нищо общо!
234
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 238Другарю комунист - българският селянин сравнен с вас е аристократ!Работлив...грижовен..стопанин!Вие комунистите - сте били шепа некадърни, завистливи обирджии на мандри.. идвате на власт с помоща на пияния болшевишки окупатор...и правите от България - коптор!По свой образ и подобие!Така и до днес!
233
6
 
3
 
! Отговори
ако бъдат преди 6 години
сравнени броя на жертвите от времето когато американците и англичаните водят войната с България с броя на жертвите на Народния съд т.е. след като Сталин, Чърчил и Рузвелт се договарят руснаците да ни бият разликата е в пъти. Може би историците не трябва да пропускат фактите пък хората сами ще си направят изводите.
232
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо българите са ги наричали шумци?
231
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите празнуваха ли като ни бомбандираха?
230
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 233...можеби само наглостта е по-голяма от простотията ви!