Готови да се преброим: Доброволна служба в армията ни!

МО в готовност да стартира процедурата
3 фев 2018 13:01, Петя Славова
58

Министерството на отбраната има готовност да стартира процедурата по създаване на доброволна служба в българската армия. Предвижда се триетапно развитие на служещите, а също така са отделени пари и за заплащане. След 3-тия етап доброволците ще постъпват в БА.

Така зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков коментира повдигнатата наскоро тема от министър Красимир Каракачанов за създаване на доброволна служба към Българската армия.

Още по темата

"Самата служба ще се провежда в три етапа. Първата представлява общо войсково обучение. Ще се изучава обща строева и тактическа подготовка, изучаване на оръжието и историята на БА. След три месеца ще започва и вторият етап. В него доброволците ще придобиват военноотчетна специалност", уточни зам.-министърът в "Денят ON AIR".

Величков добави, че на третия етап доброволците ще застъпват официално на служба в БА, а двата центъра, където ще се провежда обучението, ще бъдат в Плевен и Сливен.

Зам.-министърът разясни и ситуацията около модернизирането на БА. "Проектът за нови кораби за Българския военноморски флот в момента е прекъснат, но не и прекратен. Просто единствената фирма, която участваше в конкурса, се отказа. Все пак отново ще се проведе конкурс и БВФ ще има нови кораби", обяви той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на зам.-министъра относно модернизацията на ВВС на България има голяма неяснота, но следва всички неизвестни ще бъдат изчистени.

"Процедурата по конкурса за модернизация на ВВС ще бъде подновена. Най-вероятно участниците ще трябва да представят оферти както за нови самолети, така и за такива втора употреба", обясни Анатолий Величков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Всичко мАрзлкa у кауша! Там ви е мястото с вашият патриотизъм. Да *** за родината барем от вас не остане нито една!
26
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ваКаква Македония? Ние не можем да спрем онези учените, IT специалистите, инженерите и тем подобни, които напират от Югоизток!До някъде е добре, че тук е мизерия, че отърване и от тях нямаше! Те малко са "шведите", а ако и те бяха налазили, не ми се мисли!
25
3
 
7
 
! Отговори
ва преди 6 години
При тази масова безнаказаност, като се обучат младежите да стрелят, разтрелите и стрелбите ще са ежедневие. Трябва и това да се има предвид. Но истина е и това че с 20000 армия не можем да спрем и Македония ако там има наборна войска.
24
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 6 години
До До 11До някъде си прав, но тогава придобиваха някаква професия, а сега ровят по кофите, горят гуми за тел/за което също се мрънка/ и създават по 12-13-14 пък и 15 себеподобни още от 12-13 годишна възраст!
23
1
 
12
 
! Отговори
май-он-еза 11 преди 6 години
Българската Народна Армия ви зове другари.Високо заплащане и ранно пенсиониране ако не ви убият до тогава.Другаря Борисов дава път на младите кандидат-военнослужещи да се докоснат до съсипаната ни армия като я вдигнат на крак.Калашника и ЗАЗ-ката са запазената марка на БНА както и не без известната сапунка която е задължителна за всички новобранци. Да благодарим на другарите Борисов,Каракачанов и Симеонов които ни водят към светла гибел,другари.
22
5
 
16
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Доброволна, задължителна все тая, аз в българска армия НЕ служя!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези за Том Сойер ли се мислят. Ще се напълнят с *** и ***.
20
5
 
9
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Наборната служба създаваше ръководни кадри, не само обучени, но и проверени на практика. Става дума за мл. сержантите - командири на отделение и ст. школниците - командири на взвод. Дефицитът ДНЕС на КАДЪРНИ ръководители от всякакво ниво е причината за появата на КАЛИНКИ навсякъде.
19
3
 
18
 
! Отговори
сс преди 6 години
Не само безплатни войници бяха строителни войски,а всички придобиваха строителни умения,които им бяха професия след това. Работих 25 години в Германия и съм имал нашенски турци,които там бяха кранисти,кофражисти,арматуристи. Научено в Строителни войски! Сега едни наши сънародници обикалят с каруци за отпадъци или ровят в кофите,това могат. А в ония времена можеха да строят и работеха за пари.
18
1
 
18
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Нали и сега службата е ДОБРОВОЛНА ! Какви лай на искате пак да забъркате !
17
8
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Строителните войски бяха безплатни работници,а не войници.Служеха по 2 години ,а ти т.ъпако сега искаш да са 3 години.Ако има война с кирки и лопати ли ще бранят границата,с.мешнико.Иска ти се някой да ти работи за без пари комунистческа о.трепко,не войници а безплатни работници...Заради такива титани на мисълта като теб държавата ни е *** и разграден двор...жалък робовладелец...работи си сам...щял да забранява на пускането на държавата...с.мешник...а бой и е.бан нещеш ли?
16
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-дълго изкарах службата в под. 70 150,Звездец, Бургаско. Не само аз бях отвратен, всички войници. Храната не ставаше и за ***, пълна помия. Хигиената, такава нямаше. За тоалетните не говоря, неописуема мръсотия. Отношението към войниците, унижения и обиди. За да се създаде нормална армия и войникът да има самочувствие, трябва коренна промяна! Имаше офицер на име Зикулов. Молех се да стане война с Турция за да го убия веднага. Така ни унижаваше! Работех към ООН, видях US база. Несравнимо е!!
15
12
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До фактНапротив бягат пияниците които са некадърни да си организират живота.Като изключим нищожно малкия процент на специалисти всички други са аутсайдерите на обществото.Бягат навън и работят това което местните не желаят.Историята на човечеството го доказва.След няколко безпорни лидера към нови земи тръгва утайката на обществото,хората неспособни да реализират своите минимални възможностиСъбуди се и виж какво работят масата емигранти.
14
4
 
16
 
! Отговори
тнт преди 6 години
На някои май не им е ясно за какво се приготвя армията и пишат глупости. Професионалните войници може да ги пращат в зони на военни действия, а не доброволно служещите. Така точно е в Германия. От тази антибългарска разсипия сега 90% от мъжете до 45 години не знаят откъде се държи пушката!
13
5
 
29
 
! Отговори
До Бичмак_34 340 преди 6 години
"вулгарно и потисническо отношение", "тормоз, простащина и безсмислени профанщини" - ти описваш онова, което цареше повсевместно по времето на соца, не само в армията, но и навсякъде по месторабота. Има го и днес там, където заплатите се изплащат от бюджета. В частните фирми това отношение е запазено само от части, защото *** си мисли, че щом е работодател, значи е равен на Господ.Много време трябва да мине, за да се наложи нормално, поощрително поведение към кадърния и градивния човек!
12
13
 
26
 
! Отговори
Бичмак_34 340 преди 6 години
Служил съм в мизерната Бг. армия...., но мизерна не заради липсата на продоволствия и всичко, а заради вулгарното и подтисническо отношение към войниците, от старите войници и от ком. състав ! Тормоза, простащината и безсмислените профанщини накараха всеки служил в 'родната армия' да я намрази ! Истинското военно обучение и патриотизма бяха само кухи шаблони, и то само когато се налагаше ! (И то при полож. че съм служил в 'елитно' поделение ... )
11
11
 
23
 
! Отговори
Нека имаЗадължителна преди 6 години
3-годишна служба в Строителни войски за всеки, който е здрав, но го мързи да учи.За такива момчета това е единственият шанс не само да се ограмотят и да станат хора с полезна професия, но е и шанс да не се присъединят към масата на л..у..м..пенпролетариата, която застрашително нараства през последните 20-25 г. в България!Който не е завършил средно, да няма право да замине за чужбина, преди да е отслужил в Строителни войски, а който успее да замине - да бъде лишен от българско гражданство!
10
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да видим има ли луди, които доброволно да служат на тази африканска държава.
9
1
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
Защо каните такива безлични хора?Това нещо е зам-министър на отбраната?Пази Боже!Уж сте прилична телевизия, не канете такива посредствени люде.
8
5
 
27
 
! Отговори
сега преди 6 години
В момента това което наричат армия е наемна и служи предимно на НАТО,и се намира там където не им е работа и служи на чужди интереси.